• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Begåvad trängsel i knökfull Hedvig

Olle Jonsson
Ung begåvad stipendiat. Olle Jonsson spelade Cádiz av favoritkompositören Isaac Albeniz.

 

Talanger för Musikstaden Norrköping

 

Norrköping aspirerar på att till övriga epitet nu också kalla sig Musikstaden Norrköping. Därför är det extra intressant att se och framför allt lyssna till vad årets konsert med Unga begåvningar har att bjuda. I lördags var det dags för unga talanger att konsertera för en stor publik i Hedvigs kyrka. Innan konserten startar hör jag personer som menar att ”det kommer nog inte så många”, bara sekunden senare är där knökfullt i kyrkorummet.

Liksom tidigare år är Berit Malmqvist en drivande kraft bakom konserten, som samarrangeras med NT till förmån för Barndiabetesfonden. Som vanligt är Ulf Holmertz konferencier och han gör också korta intervjuer med de medverkande. Emellanåt försöker Ulf skämta, men det faller tämligen platt för de tämligen nervösa ungdomarna.

 


Söndag med Sara Hermansson.

 

Först ut är Aron Westerberg som spelar en Romance av C. M von Weber. Stycket är ganska svårspelat och krävande och prestationen är med detta i åtanke riktigt bra. Fint ackompanjemang också av Yoriko Asahara på piano. Det börjar bra!

Därefter spelar Sara Hermansson, jazzpianisten, som här framför ett egenkomponerat stycke som hon kallar Söndag. Sara uppmanar publiken att gärna blunda medan man lyssnar. Jag följer hennes uppmaning och kommer att tänka på Strömmen som först rinner fram i sakta mak för att sedan forsa fram i det ena fallet efter det andra. Lugnt först – sedan allt mer vilt. Det är vackert och mycket fantasifullt.

Agnes Persson spelar gitarr på ett sätt som för tankarna till dans, rörelser och man häpnar över den lätthet som fingrarna ser ut att röra sig över strängar och ackord. Stycket hon framför heter Mocha Spice av Remler och det är lite bossa nova över det hela. Hampus Torarp spelar piano och han framför ett stycke av Peter Tjajkovskij med titeln Barcarolle. Ulf Holmertz menar att det är ett välkänt stycke, så här finns risk att jag avslöjar min okunnighet, för det var inte alls välkänt för mig.

 


Isabella Swartz tycker bäst om lugna låtar.

 

Nu blir det stipendieutdelning av landshövding Elisabeth Nilsson, som dock hade så bråttom att hon nästan sprang från platsen när stipendierna hade överlämnats. Det var enligt mig mycket ohövligt mot de unga begåvningar som ännu inte presterat och det såg tämligen illa ut.

Stipendiesumman var i år 40.000 kronor och de som delade på summan var Aron Westberg, Olle Jonsson, Kaspar Rommel samt Rebecka Norman (som dock inte var på plats utan hennes mamma var på plats för att ta emot dotterns stipendium).

Efter stora applåder och en ordentlig fanfar fortsatte konserten med skönsång av Isabella Swartz, 12-åringen från Valdemarsvik som redan förra året spelade in sin första skiva. Isabella drömmer om att bli musikalartist och en av hennes stora förebilder är Sanna Nielsen. Hon tycker bäst om att sjunga lugna låtar, och här i Hedvigs kyrka sjunger hon Utan dina andetag – en vacker låt av Jocke Berg som bandet Kent framfört i original. Och Isabella, hon sjunger som om hon inte gjort annat i sitt unga liv. Vad månde bliva?

Olle Jonsson studerar musik på De Geergymnasiet. Han har provat flera olika genrer, men fastnade så för klassiskt gitarrspel. Vid kvällens konsert framför han ett stycke av sin favoritkompositör Isaac Albeniz som heter Cádiz. Det för tankarna till sommar, sol och bad. Härligt!

 


Ulf Holmertz intervjuar Nicole Biegniewska.

 

Så kommer kvällens i mitt tycke bästa nummer. Det är lilla Nicole Biegniewska som tillsammans med sin ackompanjerande pappa, Kryspin, framför sina favoritstycken. Hon hade svårt att bestämma vilket som var roligast att spela, därför blev det ett potpurri på hennes eget vis. Vi får höra lite Fairytale, det norska bidraget i eurovisionsschlagern för några år sedan, vi får höra stämsång i folkvisan Vem kan segla och vi får höra Gärdebylåten. Bland annat. Det är lättsamt, roligt och medryckande. Och publiken vaknar till!

Ännu en Romanze får vi höra genom Kaspar Rommel och hans fiol. Romanzen är skriven av M. Brucht och är riktigt vacker. Vacker är också Kristina Karlssons stämma i Monica Zetterlunds paradnummer Sakta vi gå genom stan. Här blir det dock en tämligen snabb promenad genom ”stan”, inte alls så långsam och dröjande som i Monicas version.

Konserten avslutas med att Paul Nichols framför Allegro Appassionato av C Saint Saëns, på violoncell. Ulf Holmertz är mycket fascinerad av instrumentet och intresserar sig nästan i överkant för Pauls förberedelser till unge Pauls stigande irritation. Han lyckas dock mycket väl genomföra stycket.

Avslutningen där alla medverkande och alla medfinansiärer skall tackas blir som det brukar vid liknande tillställningar. Ett enda kaos, där halva publiken tar sig ur lokalen, samtidigt som Ulf Svensson försöker framföra sina tacksamheter. Det där sista borde de tänka ut att göra på ett bättre sätt till nästa år.

I övrigt en riktigt bra konsert, som man blev glad av att lyssna till. Norrköping har gott om talanger som kan bli en del av stadens strävan att bli hela Sveriges musikstad.

Text: Eva Lindblad
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

8 november 2014
Unga begåvningar

Konsert till förmån för Barndiabetesfonden

MEDVERKANDE
Stipendiater
Aron Westberg
Olle Jonsson
Kaspar Rommel
(Rebecka Norman)
Övriga unga begåvningar
Sara Hermansson
Agnes Persson
Hampus Torarp
Izabella Swartz
Nicole Biegniewska
Kristina Karlsson
Paul Nichols

Konferencier
Ulf Holmertz
Ackompanjemang
Yoriko Asahara
Fredrik Ingå
Roland Engdahl
Erik Ottosson
m fl

LÄNKAR
Barndiabetesfonden hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.