• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Eastwood satsar dokumentärt

Elin, Louise
Bryter tabu. Elin Bennet och Louise Berg har gjort dokumentären Blod, skam & fläckar.

 

Dessutom behövs filmen

 

I helgen är det dags för Eastwood, Östergötlands talangutvecklingsprojekt för unga filmare, att redovisa årets skörd av kortfilmer. I år har dokumentärfilmer särskilt uppmuntrats och efterlysts, vilket avspeglar sig i hälften av filmerna. Dessutom märks en satsning på barnfilm.

– Det här är det våghalsigaste året i Eastwoods sexåriga historia, säger Boel Zetterman, projektansvarig.

Och det är en imponerande samling filmer dessa unga filmare har skapat. Det känns som återväxten är säkrad i det som ska bli Sveriges filmcentrum. Bara det att få se filmerna i riktig biosalong gör att det blir allvar. Sen vet vi ju hur mycket kompetens som är samlad i Cnema och på universitetet. Vi skådar unga talanger som är på väg att bli proffs.

Eastwood har sedan 2009 varit inblandat i 19 kortfilmsproduktioner, och nu tillkommer sju till. Projektet fungerar som en plantskola inom regi, manus, foto, ljud och alla andra funktioner vad gäller filmskapande. Flera filmbolag har redan sprungit ur arbetet.

 


ur Blod, skam & fläckar. Louise Berg och Elin Bennet intervjuade serietecknaren Liv Strömquist.

 

Det mest ambitiösa projektet i år är nog Blod, skam & fläckar av Louise Berg och Elin Bennet. De tar upp ett ämne som är högaktuellt – menstruation. Förra årets sommarprat skakades/hyllades av att serietecknaren Liv Strömquist ägnade hela programmet åt att prata om mens. Hon har också gett ut seriealbumet Kunskapens frukt, om det kvinnliga könet. Och nyligen kom serieantologin Kvinnor ritar bara serier om mens.

Men idén till filmprojektet föddes redan för sex år sedan, när Louise och Elin började plugga. Det var efter diskussioner om den fantastiska menskoppen som det hela började. Varför kände inte alla till den? Varför var det tabu att prata om mens?

Personliga berättelser blandas med menshistoria och intervjuer, bland annat med Liv Strömquist och mensbloggaren Clara Henry. Med värme och humor skildras skamkänslor, hysch-hysch och kvinnlig samhörighet.

Det är, än så länge, ett ”work in progress” på 15 min som nu ska klippas om till en pilot för att användas till att söka mer ekonomiska medel. Det hela känns så proffsigt redan, så det borde inte bli några problem. Dessutom behövs filmen. Hela arbetet är tänkt att bli en timme, och ska vara färdig om ett år. Filmen produceras med stöd från Film i Öst.

På lördagen ges två visningar för filmteam och inbjudna. Söndag kl 17.30 visas filmerna för allmänheten.

Text och foto: Michael Strandhed
Filmfoto: Eastwood

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

16 november 2014 kl 17.30
Eastwood 2014

Kortfilmspremiärer

LÄNKAR
Eastwood hemsida Facebook Eastwoodpremiär
Liv Strömquist hemsida Sommar Seriebok

 

EASTWOOD filmer  2014

Blod, skam & fläckar av Louise Berg och Elin Bennet (15 min)

Personliga berättelser blandas med menshistoria och intervjuer. Med värme och humor skildras skamkänslor, hysch-hysch och kvinnlig samhörighet. Work in progress.
Foto: Elin Bennet

Gatans final av Gustav Skogens (15 min)

En dokumentär som följer peruanska fotografen Boris Mercado Mar som är i Brasilien för att följa fotbolls-VM och får se baksidorna och polisvåldet. Vi får bland annat se hur han blir slagen av polisen för att han fotar en annan fotograf som blir slagen.
Foto: Midia Ninja

Rosa synder av Anna Fundin & Andreas Cardenas (4 min)

Experimentfilm som följer roller derby-laget Sluts United från Norrköping (som för övrigt hade sin första internationella match förra helgen). Den säger sig bygga på ”observationer av en sport som försöker slå sig fri från de nuvarande normerna”. Och det gör den säkert, fast den bygger bara på närbilder. Men det är jättesnyggt, och jag önskar att den vore inledning till något längre.
Foto: Anna Fundin & Andreas Cardenas

Utan rum av Anna Nygren & Lucie Barut (10 min)

Kortfilm om relationerna mellan några flickor i gränsen mellan barndom och tonårstid. Klara överger Emma, som hamnar tillsammans med Helena i en påtvingad relation. Det är depressivt och mörkt men slutar (tack och lov) i skratt.
Foto: Maria Lundström

Som en hjälte Robert Melo & Kojan filmbyrå (9.20 min)

En kortfilm om pojken Anton, som lever i en fantasivärld av maskerade superhjältar. En natt får han besk av en maskerad tjuv, som han misstar för en sådan. Antons oskuld får tjuven att fundera över rätt och fel.
Foto: Johan Erlandsson

Omaka par Robin Johansson (6.40 min)

En kortfilm om mobbning. En pojke försöker rädda sina omaka skor från tre förföljande pojkar. En sociopolitisk film med hippietwist. Filmen var från början inte en del av Eastwood men har letat sig in.
Foto: Isac Hermansson & Tobias Sundberg

Svindel Anna Häll (5 min)

Spelfilm. Flickan Moa flyttar in i ett nytt hus och träffar Elliot. Två barn med en gemensam mission, i en svindlande rörelse uppåt.
Foto: Johan Wiman

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.