• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Johan Dalene får stort stipendium

Johan Dalene
Johan Dalene medverkade i Estraden, Studio Skandias stora sommarkonsert i maj.

 

Fingerfärdig violonist med djup

 

Violinisten Johan Dalene, 14 år, är den yngste någonsin som får G T Bäckmans stipendium. Hans talang upptäcktes tidigt, redan som sjuåring uppträdde han som solist med SON. Prissumman är på 110.000 kronor.

Senast jag såg Johan Dalene uppträdde han på Studio Skandias stora sommarkonsert Estraden i maj. Mamma Inger Dalene ackompanjerade som vanligt. Johan hade valt temat ur Schindler’s list och fick kvällens varmaste applåder för sitt spel. I konkurrens med Maria Olofsson, Frontiers och Stefan Wikström bland många andra.

Johan Dalene började spela fiol i Kulturskolans suzukiverksamhet som fyraåring. Det händer att Norrköpings symfoniorkester uppmuntrar riktigt unga begåvningar genom att låta dem uppträda som solister. Johan var sju år första gången och spelade Montis Csardas vid SON:s familjekonsert. 2011 stod han åter på De Geerhallens scen med ännu en fingerskicklig låt, de Sarasates Zigeunerweisen.

Det är en välmeriterad 14-åring som redan spelat hem en rad priser och utmärkelser sedan han år 2010 vann ett förstapris i Talents for Europe, en stor årlig internationell tävling för unga stråkmusiker i Slovakien. Året därpå vann han första pris i motsvarande tävling i Italien. Sedan dess har han abonnerat på topplaceringarna på prispallen i Stockholm International Music Competition som avgörs vartannat år. Både på egen hand i solistklassen och i kammarmusikklassen tillsammans med Trio Grande, med cellisten David Thorell från Stockholm och pianisten Louise Swantesson från Skåne. Trio Grande sattes samman redan när Johan var 11 år och David och Louise 14, för att ge ungdomarna möjlighet att utvecklas på hög nivå.

Ofta konserterar han tillsammans med mamma Inger Dalene vid tangenterna, inte bara hemma i Norrköping. Recensionerna var lysande efter det samspelta parets konsert i fullsatta barockteatern Teatro Bibiena i Mantua, Italien, förra året. Johan Dalene har spelat i en rad grannländer, men också i Sydafrika och i Kina.

Numera undervisas han av Per Enoksson, professor i violin och 1:e konsertmästare i Göteborgs symfoniorkester beskriver Johan som ”en exeptionell violintalang som besitter en oerhört driven teknik, mycket vacker tonbildning och som även förmedlar ett stort djup – något som är mycket ovanligt vid hans ålder.”

G T Bäckmans stipendium på 110.000 kronor delas ut i dagarna efter nyåret i samband med en liten konsert i S:t Olai kyrka. Förra årets mottagare var violinisten Sara Wallin. Stipendiefonden förvaltas av S:t Olai församling.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Trio Grande YouTube
G T Bäckmans stipendium info

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Johan Dalene får stort stipendium

  1. Pingback: Högklassig stipendiekonsert i S:t Olai - KULTURSIDAN.nu