• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lisa Tillings Julkör sjöng med Anna-Lotta (recension)

Anna-Lotta Larsson och Lisa Tillings Julkör.
I juletid. Anna-Lotta Larsson och Lisa Tillings Julkör fyllde Hedvigs kyrka med Björn&Benny, Carols, Disney, Edith, Evert, Staffan och psalmer.

 

Låter som flera pianister på samma gång

 

Anna-Lottas jul är en klassisk julkonsert med ett flertal av de traditionella och välkända sångerna. Ungefär så stod det i annonserna inför måndagskvällens konsert i Hedvigs kyrka. Den är en i mängden av det digra utbud av julkonserter som pågår runtom i vår stad i dessa dagar. Någon sa att ”har du hört en, så har du hört alla”. Men jag håller inte med. Har man inte lyssnat till den här julkonserten så har man missat något.

 


Det är en ros utsprungen. Anna-Lotta Larsson sjunger gärna i kyrkan.

 

Men låt oss börja från början. Vackra Anna-Lotta Larsson är alltså ute för 21:a året i rad med en julkonsert där hon blandar gammalt och nytt. Hon påstår att hon gör det för att hon tycker att det är så ”ofantligt kul” att träffa publiken.

Med sig har Anna-Lotta Larsson pianisten Andreas Landegren. De är väldigt samspelta och har varit kollegor och kompisar länge, enligt sångerskan. Med på konserten är också en lokal kör. I Hedvigs kyrka är det Lisa Tillings Julkör som deltar.

Varför är det så att vissa pianister låter som om en hel orkester. Det låter som om det är flera pianister spelar på en och samma gång. Men där sitter bara en tjusig ung man i en skräddarsydd kostym, som lär vara ny för dagen. Jag blir smått lycklig när jag hör vad han åstadkommer.

Anna-Lotta Larsson sjunger fantastiskt. Och emellanåt ger hon sig på alldeles väldigt svåra sånger. Så sitter man där och oroar sig att hon ska missa, eller att hon inte ska orka hålla tonen på de ställen toner ska hållas. Eller att hon inte skall ha tillräcklig kraft i tonen.

Men man behöver inte oroa sig det minsta. Här missas ingenting. Här sjungs så fantastiskt bra, och vid mer än ett tillfälle får jag gåshud. Bland annat när hon sjunger fantastiskt vackra Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Men också när hon sjunger Music for a while.

 


Fingerfärdig och skräddarsydd. Sedan visade det sig att pianisten Andreas Landegren också sjunger mer än bra.

 

Lisa Tillings Julkör låter också riktigt bra. Kören sjunger flera traditionella julvisor själva, och några tillsammans med Anna-Lotta Larsson. Samspelet mellan sångerskan och kören är helt ljuvligt att lyssna till. Bland annat vid Bereden väg och Stilla natt.

Som mellanakt spelar Andreas Landegren ett egenkomponerat stycke som han kallat Remembering you. Andreas menar att eftersom stycket är utan text, är det fritt fram att tolka den hur man vill. Personligen får den mig att tänka sommar, långt ifrån vinter, tomtar och snö.

När Anna-Lotta Larsson sagt några ord om den vackra nyrenoverade Hedvigs kyrka, så ställer hon en retorisk fråga till publiken: Vad är det som ger de flesta den där allra starkaste julstämningen? Jo, det är när klockan slår 15 på julaftonen och vi alla slår oss ner för att se Kalle Anka och hans vänner. Trots att vi kan varendaste ord utantill, sitter vi ändå bänkade och tittar år efter år.

Med de orden påbörjas ett härligt medley med alla de sånger vi lärt oss ur Disneys jular. Det går undan och det är roligt. Anna-Lotta sjunger här i duett med Andreas Landegren.

Mera gåshud får jag när Anna-Lotta sjunger Edit Piafs Hymne à l’amour, som i svensk översättning fått titeln Lovsång till kärleken.

Avslutningen blir ett medley med Christmas Carols. Några känner jag till sen tidigare, några är för mig helt nya.

 


Lisa Tilling ledde sin stora Julkör genom konserten.

 

Jag vill sammanfatta Anna-Lottas jul som en blandning av gammalt och nytt. Med en sångerska som känns proffsig och som verkligen levererar. Med en pianist som spelar så att det låter som där är flera pianister på en och samma gång och med en kör som sjunger stort, vackert och mäktigt.

Text: Eva Lindblad
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

8 december 2014
Anna-Lottas jul
Konsert

MEDVERKANDE
Anna-Lotta Larsson, sång och klockspel
Andreas Landegren, piano
Lisa Tillings Julkör
Dirigent: Lisa Tilling

Johan Falkenberg, ljud

LÄNKAR
Anna-Lotta Larsson hemsida Facebook
Lisa Tilling hemsida Facebook

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.