• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stilla minnen och sprakande fyrverkeri

Dans.
Frost. De Geergymnasiets danselever medverkade i Strömparken under Nyårspromenaden.

 

Tysta deltagare och vackra toner

 

Det lilla i det stora; en liten vit ballong seglade iväg mot sprakande nyårsfyrverkeri. Nyårsaftonens ljuspromenad blev årets sista stora gemensamma händelse i Norrköping.

– Kla’t vi kan, dô! inledde optimisten och genomföraren Roger Ekström på klingande norrköpingska Nyårspromenaden från Grytstorget. Nej, jag var inte på plats och hörde hans uppmuntrande utmaning men hörde hans ord eftersom Louise Malmström, kommunfullmäktiges nya ordförande var där.

Hon citerade Roger Ekströms ord två timmar senare i sitt nyårstal från Grand Hotells balkong. Då hade tusentals personer passerat ljusglitter, skimrande vattenfall, lövskuggade fasader, bildspel, dans och tomtar i Industrilandskapet och Strömparken. Allt inramat av brinnande marschaller.

– En magisk nyårsbubbla, betygsatte hon och knöt på ett personligt sätt samman årets händelser och minnen från den stora världen med den lilla. Inte utan politisk skärpa trots att inga namn nämndes.

– Vi kan våga välja att visa tillit, uppmanade Louise Malmström, som även framhöll Norrköping (hon sa inte den politiska Kvartetten) som en förebild för Sverige (hon sa inte regeringen).

Sedan sprakade det stora nyårsfyrverkeriet igång. Glittrande vackert med spiraler och färgkontraster, en fest för ögat i högt tempo.

Den lilla vita ballongen som kom seglande i luften västerifrån kanske var den sista av många som skickats iväg från den inhägnade platsen mittemot Norrköpings stadsmuseum. Tysta deltagare och vackra toner. Textraden Can you hear me ur sången Calling you gav namn till installationen som lät bilder på älskade och saknade personer, mest äldre men också unga och barn, lysa upp en husgavel i växelspel. En stilla stund präglad av vemod och av kärlek.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Bookmark the permalink.

Comments are closed.