• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Var går gränsen? på KSM-labbet

Var går gränsen?
En överskriden gräns och något går i kras. I utställningen på Stadsmuseets KSM-labb ställer studenterna gärna öppna frågor.

 

Spänningarnas sönderslagna tallrik

 

Den nya utställningen i KSM-labbet på Stadsmuseet ställer de frågor som varje ny generation måste ställa sig: ”Hur bör vi förhålla oss till varandra?” Det är en installation av andraårsstudenterna Malin Fallgren, Emmilie Haglund, Max Prinz och Therese Ståhl.

Det handlar om relationer; både kärleksrelationer och vänskap. Och om de outtalade regler som tycks finnas om hur vi ska hantera dessa. Utställningen är en sorts installation av ett hem och de spänningar som är inhysta mellan de fyra väggarna.

Här bor den fiktiva 23-åriga tjejen Lo med sin partner. Det är inget okomplicerat liv, det framgår av dagboken på skrivbordet. (Som även finns som blogg.) Hon har kommunikationsproblem både med sin sambo och sin manliga bästis. Det är faktiskt så jag får lite magknip av att läsa den. Var det så svårt att vara 23? Ja, det var det visst.

 


I TV-soffans trygga vrå. I TV:n visar studenterna utdrag ur vår tids relationsprogram.

 

Den gemensamma sängen ställer frågor om otrohet. Eller kanske snarare den tysta överenskommelsen om trohet. Varför är den tyst? undrar jag. På min tid läste vi Kärlekens konst av Erich Fromm, ifrågasatte tvåsamheten och levde i fria förhållanden. Det var ju inte heller en bra idé. Men vi talade åtminstone om saken innan vi betedde oss som idioter. Kanske är det svårare att prata idag?

I hörnet står en skinnsoffa och en TV, som visar utdrag ur olika program om relationer. Själv ser jag ju bara Kulturnyheterna, men jag tror det är Ensam mamma söker och några sliskiga amerikanska serier. Jag förstår. Det är så här ungdomar lär sig om relationer. Det och Paradise Hotel (som jag aldrig sett, men det förpestar ju tidningarna också). Inte undra på att de är förvirrade.

På köksbordet illustreras spänningarna, på ett effektivt sätt, av en sönderslagen tallrik. Och så återkommer texten ”Var går gränsen?”. Där, tydligen. Bloggen/dagboken slutar den 31 december. Det är inget gott nytt år.

På invigningen fungerade inte mediaspelaren. Den skulle visa ett stressigt prickmönster på väggen till ljudet av ett gräl. Jag tror säkert det späder på vantrivseln ytterligare.

Som grund till utställningen ligger två B-uppsatser som eleverna har gjort. Den ena handlar om destruktiva relationer, och den andra behandlar vänskaps- och kärleksrelationer. De har intervjuat folk i åldrarna 20-35 år, som de dels fick fatt i via sociala media och dels sökte upp på skolan.

Text: Michael Strandhed
Foto: Michael Strandhed och privat

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KSM-LABBET, STADSMUSEET Norrköping

11 januari – 8 februari  2015
Allt det där vi inte behöver komma överens om. Var går gränsen?
Utställning
av Malin Fallgren, Emmilie Haglund, Max Prinz och Therese Ståhl

LÄNKAR
Var går gränsen? utställningsblogg
KSM hemsida Facebook
Norrköpings stadsmuseum hemsida ksm-labbet Facebook

 

 

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.