• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Undertecknad trio sticker iväg på Kronan

Undertecknat.
Undertecknat. Av Nevena Cvijetić, Anna Eriksdotter och Peter Jeppson som ställer ut tillsammans på Kronan.

 

Vi är ganska utsatta i våra små fågelbon

 

Imorgon lördag öppnar samlingsutställningen med den fyndiga titeln Undertecknat på Galleri Kronan, just undertecknad de tre konstnärerna Nevena Cvijetić, Peter Jeppson och Anna Eriksdotter. Carina Milde som är intendent på EWK-museet på Arbetets museum (Centrum för politisk illustrationskonst) kommer att inviga vernissagen.

De tre konstnärerna har valts ut för att fungera i samma rum. Trots olika tekniker ska bilderna kunna verka tillsammans. Från Peter Jeppsons svartvita tuschteckningar som för tanken till serier, fulla av små detaljer, där djur och grönsaker vaknat till liv och yrvaket blinkar mot oss åskådare. Några har blivit färglagda och sticker ut på det viset.

 


Tre målningar som sticker ut från Anna Eriksdotters i övrigt grafiskt svartvita bilder.

 

Detta är utställningens styrka och gemensamt för alla tre konstnärerna. Det som ser ut på ett visst sätt, får plötsligt sticka iväg åt ett helt annat håll, som Anna Eriksdotters ganska strama bilder som plötsligt bryts av en hetsig svart och vit målning föreställande en kvinna som håller ett barn, som är en liten kopia av henne själv.

– Det är en kommentar till en artikel jag läste i tidningen att föräldrar är så upptagna av sina mobiltelefoner att de glömmer att se sina egna barn, säger Anna.

Anna som till vardags arbetar som illustratör uppskattade friheten hon fick inför den här utställningen.

– I mitt jobb måste jag städa bilderna hela tiden, det slapp jag här, det gjorde inget att det blev tuschfläckar och att jag kom bort från det styrda och kontrollerade.

 


Svart på vitt. Peter Jeppson fyller papperets hela utrymme.

 

Peter berättar att hans bakgrund som graffitimålare gör att han gärna vill klottra något motsägelsefullt i bakgrunden. Som en av teckningarna, där en man står med sina byxor nerdragna, och det står ”fult” skrivet med en röd penna på väggen bakom honom.

Han kommer senare att samla de bilder han har med i utställningen i en bok, de och några till och han är förtjust i Fanzineformatet, som han tidigare arbetat med. Ofta arbetar han också med offentliga verk, som de glasmålningar som kan ses på Stadsbiblioteket i Norrköping, sedan Kulturnatten.

 


Flyttbestyr. Fågeln tycks mana på. Kvinnorna tyngs av bördan.

 

Nevena Cvijetić är en konstnär med bredd och höjd, hon arbetar med bild och skulptur, och även ljud och vill gärna använda de element som finns runt oss i sina verk. I den här utställningen har hon med några skulpturer, några teckningar och framförallt tryck.

Ett återkommande tema i bilderna är fåglar. I en bild ligger till exempel en kvinna och sover i ett fågelbo. På något sätt väcks tanken om frihet kontra ofrihet när man ser hennes verk. Det är något lätt klaustrofobiskt över bilderna likväl som vår tillvaro. Trots vår fågellika tillvaro så kan vi inte breda ut våra vingar och flyga och vi är ganska utsatta i våra små fågelbon.

Utställningen kommer hänga till och med den 1 februari på Galleri Kronan, i korsningen Trädgårdsgatan – Drottninggatan. Det är bara att kliva in.

Text: Boel Zetterman
Foto: Nils-Göran Tillgren

NEVENA CVIJETIĆ BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ANNA ERIKSDOTTER BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PETER JEPPSON BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VYER BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KRONAN Norrköping

17 januari – 1 februari 2015
Undertecknat

Nevena Cvijetić
Anna Eriksdotter
Peter Jeppson

LÄNKAR
Nevena Cvijetić hemsida
Peter Jeppson hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.