• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lätt Galna änkan tog hem spelet (recension)

Glada änkan
Kan det bli något av detta? Greve Danilo och Hanna Glavari sjunger duett, i rollerna Nathan Gunn och Renée Fleming.

 

PS! vårens hela lista för opera/balett/teater

 

Den pigga Änka vi fick se på Lilla Teatern i lördags var lätt galen – om än mycket smart – dessutom var salongen ”lätt utsåld” också, minst halvbesatt. I många moderna uppsättningar kan man tro att det handlar om ”kåta Änkan” istället. Metropolitan är, som oftast, mer konservativ, men kommer med stor finess och dråpliga scener där man skrattar rakt ut, och är ändå lagom sexig när det behövs.

Dessutom har man lärt operasångarna att både dansa och spela bra komisk teater – om de inte kunde det innan. Den nya engelska översättningen hjälpte också till. Handlingen och karaktärerna är ofta absurda och den stenrika Änkan spelar slugt med i det galna spelet för att få som hon vill – därav titeln.

 


Välplacerade höjdtoner och brinnande engagemang. Renée Fleming gjorde en humoristisk, lätt galen änka.

 

Den musikaliskt drivna, glamourösa – och mycket vackra – sopranen Renée Fleming adderar en roll till sin repertoar, som nu består av 23 roller, vilket inte alls är särskilt många för att tala om en lång karriär på hennes nivå (jämförelsen haltar förstås men jag har gjort lika många själv), men den passar henne utmärkt som rutinerad ”diva”. Ändå är hennes teknik inte alls perfekt men hon är mycket slug, kan de flesta ”knepen” och kan kompensera för eventuella brister i dagsform.

Att höra Flemings välplacerade höjdtoner och brinnande engagemang när det hettar till (!) är en glädje och hon är en prydnad både för sin konst och sitt kön. Givetvis bygger en operett från 1905 på vad en modern forskare skulle kalla ”heterosexuell matris”, så detta med kön och tillhörande roller spelas och drivs det mycket med.

Klokt nog i mitt tycke avstår Met från en utpräglat feministisk tolkning, men bördshögfärden får sina smockor. Thomas Allen – en av vår tids stora barytänger – gör sin löjliga baron till en mycket komisk ”gubbe” och greve Danilo görs med både finess och av den stilige Nathan Gunn.

På ett sätt är det ändå can-can-flickorna på Maxim som är kärnan i den här fluffiga sockervadden, och Margot, Frou-Frou, Chou-Chou, Dou-Dou, Lou-Lou och allt vad det heter dansas sanslöst bra av Metropolitans balett och det är alltid kul att se deras ”hyss”. Har man inte sett en bra uppsättning av Glada Änkan är livet inte komplett och vi hoppas vi får lika stor publik till Lilla Teatern nästa gång!

Text: Lars Henriksson
Foto: Metropolitan Opera

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LILLA TEATERN Norrköping

17 januari 2015
Glada änkan

av Franz Lehár ( musik) och Victor Léon och Leo Stein (libretto)
Livesändning från Metropolitan Opera, New York via Folkets hus och parker

MEDVERKANDE
Regi: Susan Stroman

Dirigent: Andrew Davis
Scenografi: Julian Crouch
Kostym: William Ivey Long
Ljusdesign: Paule Constable

Renée Fleming – Hanna
Kelli O’Hara – Valencienne
Nathan Gunn – Danilo
Alek Shrader – Camille de Rosillon
Thomas Allen – Baron Zet
a

 

DIREKTSÄND (D) / INSPELAD (I)
OPERA/TEATER/BALETT

Vårsäsongen 2015

Glada änkan – Metropolitan Opera
17/1 19.00 (D) Cnema, Lilla Teatern, FH Gusum, Ekelunda bio i Bestorp
18/1 14.00 (I) Ekelunda bio i Bestorp
14/2 15.00 (I) Cnema

Svansjön – Bolsjojteatern Balett
25/1 16.00 (D) Cnema

Hoffmans äventyr – Metropolitan Opera
31/1 kl 19.00 (D) Cnema, Lilla Teatern, FH Gusum, Ekelunda bio i Bestorp

Iolanta/Riddar Blåskäggs borg – Metropolitan Opera
14/2 18.30 (D) FH Gusum, Ekelunda bio i Bestorp

Romeo och Julia – Bolsjojteatern Balett
8/3 15.00 (I) Cnema

La donna del lago – Metropolitan Opera
14/3 18.00 (D) Cnema, Lilla Teatern, FH Gusum, Ekelunda bio i Bestorp

Otello – Kungliga Operan
21/3 15.00 (D) Cnema, Lilla Teatern

Charles Dickens Lysande utsikter – West Ends Vaudeville Theatre
18/4 18.00 (I) Cnema

Cavalleria rusticana/Pajazzo – Metropolitan Opera
25/4 18.30 (D) Cnema, FH Gusum, Ekelunda bio i Bestorp

LÄNKAR
Metropolitan Operan hemsida
Glada änkan handling
Lars Henriksson – Operalaven hemsida
Lilla teatern hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.