• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Assi Molin återanvänder i Back to black

Rid i natt
Rid i natt! Här möts bildelement som hämtats från olika håll.

 

Fotokonst ger svart på vitt

 

Fotokonsten är på stark frammarsch och ger oss lättillgängliga bilder att ta till oss. Back to black kastar oss rakt in i svart och vitt, spelar med våra känslor mellan det mörka och samtidigt positiva inom oss. Tappa inte modet, kallar konstnären Assi Molin ett av sina verk.

 


Lars Eklund som invigde vernissagen på Galleri Skådebanan tillsammans med Assi Molin. Verket heter Du når aldrig fram till händelsehorisonten.

 

Parallellt med Assi Molins verksamhet som informatör har behovet att uttrycka sig alltid funnits där i form av konsten. Konstnärer vill ofta berätta och dela med sig något och så är fallet med utställningen Back to black. Assi Molin har en gedigen utbildning som borgar för bra konst: Studier på Bild- och formlinjen, Lunnevads folkhögskola och Kulturvetarlinjen på Linköpings universitet.

Assi Molin som till vardags arbetar som informatör på Östergötlands museum har tidigare ställt ut på Jurybedömd salong på Östergötlands museum 1984 och 2014, Krogen Amerika och Galleri Sander, gör nu en separatutställning på Galleri Skådebanan

Intresset för fotokonst har ökat under de senaste åren. Fotokonsten är självklart en ung konstform som har oändliga möjligheter. Vi är ständigt översköljda av bilder och dess budskap. Det är i datorn, TV och inte minst reklamen. De innehåller symboler som vill berätta något för oss. Det är tacksamt med konstnärer inom fotokonsten som fångar bildflödet i ögonblicket och får oss att stanna till och fundera på vad de innebär för oss. Fotokonsten ligger öppen och det är lätt för oss att ta till sig den eftersom vi känner till dess relativt enkla formspråk och att det är vanligt med bilder i vår vardag.

 


Vitt eller svart? Assi Molin prövar här ett och samma motiv i tre olika varianter.

 

Back to black framställer bilder, fotokonst. De är inte bara slumpmässigt framställda bra bilder utan verkligen bearbetade med tanke och passion. Med den fina systemkameran tar Assi Molin bilder som exempelvis placeras i förgrunden och lite suddiga bilder med mobilkameran tagna från ett bilfönster i bakgrunden. Mobilkamerans bristande kvalitet kan bilda en naturlig suddighet som konstnären eftersträvar och vill skapa en effekt med.

Datorprogrammet Photoshop är det redskap som ger konstnären oändliga möjligheter. Det kräver dock mycket av sin konstnär i form av teknisk kunskap. Det handlar om att veta hur man åstadkommer det man vill. Photoshop är konstnärens pensel och kunskapen om programmet dess penselteknik. Visst kan alla sägas bli konstnärer genom att i detta program använda ett foto och sedan lägga på ett enkelt filter. Det samma gäller för en tavla i olja vilken kan komma till genom att dra två streck?

– Fotokonsten tar inte så lång tid i själva utförandet. Man kan på kort tid skapa effektfull konst. Vissa bilder som jag använder är flera år gamla. Det tar tid att få inspiration till det som man vill skapa, säger Assi Molin.

 


Där stod vi allihop… försökte skyla våra axlar… skyla över våra brister.

 

Nu kan mobilkameran bli det vassaste redskap som en konstnär använder. Att fånga bilder precis var som helst i vår vardag. Bildspråket kan bli diffust och suddigt men det är själva innebörden, tolkningen av bilden som är viktig. På sociala medier tillåter vi bilder av sämre kvalitet och kan riktigt uppskatta bilder tagna med mobilen. De har en innebörd i sig: Jag var där och vill dela med mig av mina intryck och erfarenheter.

Assi Molins bilder är från början i färg men omvandlas till svartvitt. I allt överflöd av bilder med färg så kan svartvita bilder sticka ut mer. Det är mycket av svart och vitt i Assis konst och ett bildspråk med ofta ensamma människor och det är vackert samtidigt som det är sorgligt. Det är en svart sida av sig själv som Assi visar upp, en som vi alla har men få vill prata om.

– Det är en depressiv del av mig. Den tränger på och jag går igång med starka känslor, berättar Assi Molin.

Det är konstrasterna mellan svart och vitt, skärpa och suddighet som pekar på det. Det är en berättelse om utsatthet, utanförskap och funderingar över tillvaron som Assi vill berätta om i sina verk. Han tittar in i framtiden? Lämnar han något bakom sig?

I något verk har Assi använt bilden av ett tallriksunderlägg eller fotograferat disklödder som blir till snö. Det är ofta enkla och triviala föremål som kan bli effektfulla i fotokonsten.

– Jag sparar självklart många bilder för att använda senare. Ibland tittar jag igenom mina bilder och då får jag ibland en sådan där wow-känsla, säger Assi Molin.

Några tavlor är målade med akryl för att ytterligare skapa effekter. Till vernissagen har Assi skapat intensivt ända in i det sista.

– Min konstnärliga process fungerar som bäst då jag är under press och jag arbetade långt in på natten inför detta, säger Assi Molin.

Text och foto: Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SKÅDEBANAN Linköping

24 januari – 13 februari 2015
Back to black

Assi Molin

LÄNKAR
Galleri Skådebanan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.