• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ung scen östs Rose Rose Rose till Malmö

Rose Rose Rose
Rose älskar kissekatter. Från vänster Krister Kern, Ashkan Ghods och Elya Birman.

 

In i flickgarderobens djup igen

 

”Vi är glada och stolta.” Rose Rose Rose, tre skådespelare, tre språk, tre röster blev en stor kritiker- och publikframgång för Ung scen öst. Föreställningen nominerades till Svenska Teaterkritkerföreningens pris för spelåret 2014 men nådde inte hela vägen. Nu har uppsättningen tagits ut till Scenkonstbiennalen i Malmö sent i vår.

Rose Rose Rose hade premiär i Elsas Hus i Linköping den 31 januari 2014, i april flyttade föreställningen över till Teater Bråddgatan 34 i Norrköping. Efter nypremiären skrev jag:

Ung scen öst granskar kvinnoblivandet. Det är ett hårt jobb att gestalta den unga flickan Roses väg mot vuxenhet och det går åt tre manliga skådespelare för att göra det tuffa jobbet. Drömmar, fantasier och bästa vännen trängs i flickrummet dit hon tar sin tillflykt efter en jobbig shoppingtur med morsan.

– Ung scen/öst är glada och stolta att berätta att vår föreställning Rose Rose Rose har blivit uttagen att spela på Scenkonstbiennalen i Malmö den 26-31 maj 2015.

– Vi är glada att nu kunna bjuda in publiken igen till Roses innersta hemligheter och tankar, in i djupet av flickgarderoben bland smink, modeller, Justin Bieber, bantningstips, Hollywood, idoltävlingar, våld, kärlek och sex. Rose spelas av tre manliga skådespelare i en föreställning som omförhandlar rätten till det sköra, känsliga, gulliga och rosafärgade, meddelar Ung scen öst.

Regissören Malin Axelsson står även bakom manus, en poetisk text som hon utvecklat tillsammans med Karin Serres genom en följd av workshops och publika readings i Frankrike och Sverige. Dramaturgen Marianne Ségol har också haft en stor inverkan på manus, som slutligen fått sin gestaltning i samarbetet mellan regissör och skådespelare.

Denna vår gör Malin Axelsson sin sista säsong som konstnärlig ledare för ung scen/öst, sedan tillträder hon motsvarande tjänst för Radioteatern vid Sveriges Radio.

Jag skrev i min recension att jag önskade se Rose Rose Rose spelas för Östgötateaterns vuxna publik på stora scenen. Nu blir det i Malmö i stället, inte helt fel. Rose Rose Rose är en av 18 utvalda uppsättningar från hela Sverige som spelas under Scenkonstbiennalen. Konkurrensen var hård, 328 föreställningar var nominerade.

– Vår förhoppning är att urvalet av föreställningar ska utveckla nya perspektiv och kontaktytor i de möten som sker i Malmö 2015, förklarar urvalskommittén. Vi har sökt efter föreställningar som på olika sätt svarar mot scenkonstens utveckling. Det handlar om att balansera ett arv mot en ny generation; om att vikta olika konstnärliga uttryck mot varandra och vara känslig för när en ny form eller tanke bryter fram.

Vid sidan av biennalföreställningarna kommer Malmö att koka av teater, seminarier och OFF-program. Huvudscener och värdar för Scenkonstbiennalen är Malmö Opera, Malmö Stadsteater och Skånes Dansteater i samarbete med paraplyorganisationen Teaterunionen.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Markus Gårder/Ung scen öst

SCENKONSTBIENNALEN Malmö

26-31 maj 2015

LÄNKAR
Scenkonstbiennalen hemsida
Ung scen öst hemsida Facebook
Fascinerande poetiska Rose Rose Rose recension Kultursidan.nu 9/4 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.