• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Videokonst visas på Verkstad i helgen

Filmklipp
Klipp ur film som visas på BYOB, videokonstfestivalen Bring Your Own Beamer på Verkstad lördag kväll.

 

En stor konstnärlig kaleidoskopisk happening

 

Bring Your Own Beamer, BYOB, kräver många sladdar. Annars är det enkelt: Ta med din film – och din bildprojektor – visa. På lördag är det dags för årets videokonstfestival på Verkstad, det ruffiga rummet för konst som gått in på sitt sjätte år.

– Det kommer tio femton personer som ska visa sina filmer, men jag hoppas på fler, säger Susanne Ewerlöf som leder Verkstad.

 


Kenny Karlsson och William Sulka har ingen ny film, så de tar med en de gjorde 2011.

 

Kenny Karlsson och William Sulka har redan monterat dvdspelare, bildprojektor och högtalare på ett podium. Filmklipp från mitten av 1900-talet lyser upp den flagnande väggen. Personer avporträtteras, biltrafik, hundvalpar och militär, i en snabb följd. Det ger stämning från en annan tid.

Musiken, rent instrumentell, är nutidens. Eller från 2011 då fyra KSM-studenter, Kenny och William samt Emma Palmgren och musikskaparen Dan Brännvall, gjorde videokollaget som både var ett studentprojekt och ett tävlingsbidrag.

– Det började med att vi ville göra en dokumentärfilm om staden Detroits förvandling, säger Kenny Karlsson och beskriver hur USA:s stora bilfabriksstad gått under men fått en ny befolkning som hittat billiga bostäder. Vi ville fokusera på ”urban farming”, att folk odlar sin mat inne i staden.

Studenterna hann aldrig åka iväg. KSM-tiden tog slut och studiemedlen med det. Det blev det tre minuter långa videoklippet istället. Materialet är framgrävt ur Prelinger Archives, ett stort filmarkiv på internet med över 6.000 amerikanska filmer av olika slag.

– Man kan ta in hela rummet som en stor konstnärlig kaleidoskopisk happening, kommenterar William Sulka BYOB-festivalen. Jag hade med en animation jag ritat själv förra året.

– Då hade jag med ett projekt jag gjorde med två tjejer, de hade byggt ett stort ägg vi projicerade vår film på. Och som jag gjorde musik till, säger Kenny Karlsson.

De gillar formen för BYOB. Det är enkelt att ställa upp, hitta en vägg och så gå runt och titta på varandras filmer.

– Käka salta pinnar och mingla.

 


Verkstad går runt tack vare små resurser och mycket ideellt arbete. Verksamhetsledare Susanne Ewerlöf, till höger, har redan kontakt med KSM-studenten Amanda Meistefalk som vill göra sitt examensarbete på Verkstad.

 

Med BYOB startar Verkstads säsong med Susanne Ewerlöf som verksamhetsledare. När Verkstad startade var Susanne en av två studenter som ville göra något och hittade en lokal på Kvarngatan. Efter några år var det dags för två andra KSM-studenter att ta vid men nu är Susanne tillbaka, än mer utbildad och med erfarenhet från att driva stora konstprojekt i samband med Konstmuseets 100-årsjubileum 2013.

– Det är jätteroligt att vara tillbaka säger Susanne Ewerlöf. Jag ser bara möjligheter och möjligheter och möjligheter.

På vårprogrammet står en bok om Verkstads fem första år och en utställning med konstnären Lena Bergendahl. Dessutom kommer Susanne att delta på Supermarket, en konstnärsdriven internationell träff som äger rum i Stockholm. Ett bra tillfälle att träffa andra.

I maj har Verkstad funnits i sex år och Susanne känner att det är dags att ta projektet till en ny nivå. Hon säger sig ha ett behov av eftertanke: ”Var befinner vi oss nu? Vad ska vi göra? Vad vill vi göra? Hur ska vi synliggöra oss?”

– Jag vill tänka på Verkstad, inte som just det här rummet, utan som en plattform för våra projekt. Jag kan tänka både lokalt och globalt.

Resurserna är, som vanligt, små men en ny KSM-student sitter redan bredvid henne och vill hjälpa till och lära sig mer. Amanda Meistefalk har redan känt på hur det är att vara spindel i nätet och knyta ihop folk.

– Jag är jättespänd, fascinerad och inspirerad av det Susanne berättar, säger Amanda Meisefalk. Det är sådan här småskalig verksamhet jag vill arbeta med.

– Vi har jättelite resurser men tar det på väldigt stort allvar, säger Susanne Ewerlöf. Det måste styras av min lust.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VERKSTAD Norrköping

28 februari 2015 kl 19
BYOB – Bring Your Own Beamer

Videokonstfestival

LÄNKAR
Prelinger archives hemsida
Verkstad hemsida Facebook BYOB

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.