• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Motettkören uruppför Johannespassionen

Johannespassionen
Påskevangelium enligt Johannes. Från lovsång till lidande, från hopp till död, från offer till återuppståndelse. S:t Olai Motettkör uruppför Fredrik Sixtens Johannespassionen i Hedvigs kyrka tillsammans med solister och Crusellkvintetten på lördag.

 

”Kyrkan kan inte stagnera”

 

Koralerna lär ska vara vackra. Som en av 13 körer runt om i landet genomför S:t Olai Motettkör ”sitt” uruppförande av kompositören Fredrik Sixtens nyskrivna verk Johannespassionen. På lördag är det dags i Hedvigs kyrka, med kör, solister och Crusellkvintetten. Några av körmedlemmarna har redan hört verket – i Linköping.

Motettkören övar under Inger Dalenes ledning i Matteusgårdens stora samlingssal inför konserten. När jag hälsar på arbetar de med finalen, en sats med ”moderna” tongångar med breda disharmonier à la 1900-tal. Det är höga toner för sopranerna att pricka, inte helt enkelt. Också mansstämmorna har svårt att hitta rätt.

Dirigenten Inger Dalene tar om, lyfter, hjälper. Partituret, de kompletta noterna för kör, orkester och solister, står lutat mot pianot. Det är en som en stor bok, verket beräknas ta en timme att genomföra.

 


Kören repeterar under Inger Dalenes ledning. Noterna, det tjocka partituret, står lutade mot pianot.

 

– Hösten 2014 mejlade Fredrik Sixten med sin idé om att skriva en ny Johannespassionen. Jag fick en demo med lite musik, en aria, och information om sättningen. Han tänkte sig ett verk för kör, solister och fem musiker, berättar Inger Dalene.

13 församlingar runt om i Sverige, varav S:t Olofs församling alltså är en, nappade på förslaget och Fredrik Sixten kunde ägna hela hösten åt att skriva sitt verk. Lagom till jul var han klar. Inger Dalene fick noter och en digital version av verket.

Behövs en ny Johannespassionen? Bachs stora verk finns ju redan.

– Absolut! Det är inte något fel på den gamla, säger Inger Dalene.

– Bach var ung och fräsch på sin tid. Kyrkan måste beställa nytt, den kan inte stagnera, fyller sopranen Anneli McCaffrey Tollerå i.

S:t Olai Motettkör inledde repetitionerna med ett körinternat och har sedan fortsatt med repetitionerna. De 13 körerna har skapat en gemensam Facebookgrupp där de berättar om konserterna och visar sina affischer för varandra, många med ett lysande rött P i mitten.

– Vi var några som åkte till Linköpings domkyrka 1 mars och lyssnade till deras uruppförande, berättar Ulf Nilsson.

Inte ett framförande blir det andra likt. Körerna skiljer i klang och omfång och solisterna har olika röster. Dessutom påverkar akustiken hur Johannespassionen låter i de olika kyrkorummen. Motettkören ser fram emot att sjunga i Hedvigs kyrkas fina akustik, som är klart bättre än Domkyrkans långa eko.

 


Extraövning. Ulf Nilsson passar på att träna på en svår passage i finalsatsen.

 

Hur låter den nya Johannespassionen? Östgöta Correspondentens recensent skrev ”kärvare, mer påträngande och mer angelägen” jämfört med Fredrik Sixtens vanliga mer nyromantiska klangvärld efter konserten i Domkyrkan. Några favoritstycken?

– Jag tycker att den har ett lite stramt tonspråk. Det är aldrig insmickrande, säger Inger Dalene uppskattande.

– Det är vackra koraler. Och en del svåra partier, kompletterar Ulf Nilsson.
– Det är kraftfullt när folket ropar ”Korsfäst! Korsfäst!”, säger Anneli McCaffrey Tollerå.
– Koralerna är mina favoriter. Altstämman brukar vara enstämmig i många verk men här är det melodiöst, uppskattar Annika Rinman.

På lördag eftermiddag är det upp till bevis. För S:t Olai Motettkör, solisterna från Stockholm (som sjöng i Sofia kyrka i Stockholm för en vecka sedan), Crusellkvintetten från Östgötamusiken och organisten.
– Vi ger allt, lovar Inger Dalene.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

28 mars 2015 kl 17
Johannespassionen
Konsert av Fredrik Sixten

Uruppförande

MEDVERKANDE
Inger Dalene, dirigent
S:t Olai Motettkör
Katarina Böhm, solist
Love Enström, evangelist
Tobias Nilsson, Kristus
Nils Gustén, Pilatus
Crusellkvintetten
Anders Emilsson, orgel

LÄNKAR
Fredrik Sixten hemsida
S:t Olofs församling hemsida Facebook
Recension corren.se

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.