• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anette Nilsson har det i händerna

Anette Nilsson

Vippa. Tagel har spänst, färgskala och karaktär. Det tog ett par år innan Anette Nilsson kom på hur hon ville använda materialet.

 

Tupp, ägg och änglavingar av gammal tapet

 

Gamla kaviartuber och loppisfynd som blir till något helt nytt. Påskutställningen Vårtecken på Popsi är både lekfull och fyndig. I Anette Nilssons händer förvandlas skräp till fantasifullt hantverk. Allt hon samlar på sig kan transformeras till något annat.

– Jag har ett motstånd mot att kasta saker. Det är en utmaning att vända och vrida och se vad det kan bli av det.

Slöjdaren Anette Nilsson är en återbrukare som förvandlar nästan vad som helst till något nytt och lustfyllt. I Popsis lilla utställningsmonter på Knäppingsborgsgatan står ett påskbord uppdukat. Myrorna kliver nyfiket fram och kikar på äggens hattparad. Små och stora blommor av plåtburksbottnar, tråd och blompinnar lyser på bord och vägg. Vitklädda småänglar med tapetvingar och tubkronor hänger högt och i påskriset sitter vackra tagelvippor och naturfjädrar av både höns och kalkon. Av gammal tapet blir fina små ägg och ännu finare tuppar.

– Tuppens form är inspirerad från en kyrka i Dalarna, säger Anette Nilsson om den nästan båtliknande formen.

 


Vårtecken – en påskutställning på Popsi.

 

– Mitt första återbruksminne är från när jag var sex sju år. Jag hittade koppartråd som televerksgubbarna lämnat och som jag virade saker av.

Morfar som varit fiskare innan han blev båtbyggare kunde fortfarande lägga ut ett och annat nät. Den händiga lillflickan fick en nätsticka, sådan som man lagar näten med, och hon upptäckte att den var gjord av en förbrukad tumstock.

– Han gjorde en massa saker av spillvirket.

På morfars tid var återbruk en nödvändighet, ett miljötänkande som när det nu kommer tillbaka upplevs som något nytt efter det sena 1900-talets slit-och-släng. Så är det alltså inte och Anette Nilsson har alltid haft det i sinnet.

– Det finns ett miljötänk, medger hon men trycker främst på: Och så har jag kul.

Anette Nilsson ser sig som hantverkare som skapar fritt och nytt av gammalt, inte som konstnär som tillför symbolvärde till föremålen. Ju mer hon håller på desto fler idéer föds, själva utställningstemat vår fick inspirationen att rinna till.

– Jag tänkte på en Easter Parade, sådan där påskparad med lustiga hattar, berättar Anette om idén till äggens egen hattparad på utställningesbordet.

– Jag måste hålla på, säger Anette Nilsson, slöjdaren som har det i händerna.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

POPSI Norrköping

20 mars – 10 april 2015
Vårtecken – en påskutställning

Anette Nilsson
Återbruk

LÄNKAR
Popsi/Linda Moberg hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.