• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mathilda skildrar kvinnlig sexualitet

Mathilda Rasmussen
Skriver det hon själv vill se. Regissören Mathilda Rasmussen har skrivit RevolverTeaterns senaste uppsättning Lara och dagdrömmarna som spelas i april och maj.

 

”Det är jätteont om lesbiska pjäser”

 

Sminkösen Malin Malm börjar med att göra skådespelaren Nettan Lekström äldre. Ansiktshyn tonas ner och fåror dras från näsvinge förbi mungipa och över pannan. Det lägger på sådär en 20 år.

– Jag gillar att utforska saker som är tabu. Därför har jag med en äldre kvinna som är en väsentlig del av historien. Hon är både moderlig och någon man åtrår, säger Mathilda Rasmussen.

Det är Mathilda som skrivit Lara och dagdrömmarna. Hon regisserar också, tillsammans med Viktor Hedman. De gör gärna så på RevolverTeatern, två regissörer uppmärksammar mer än en. Egenskrivna pjäser är också en viktig del i den fria teatergruppens koncept.

 


Kaffe innan repetitionen. Christoffer Mannsdorff Djurberg hjälper till bakom kulisserna medan Julia Linander spelar titelrollen Lara.

 

– Jag skriver pjäser som jag vill se, som jag tycker fattas. Och jag tänker att det finns fler personer därute som också har glädje och vill se, menar Mathilda Rasmussen. Det är jätteont om lesbiska pjäser.

Alltså är Lara och dagdrömmarna med alternativa titeln Torr-pet ett steg på vägen att fylla bristen på lesbiska pjäser i vår värld. Med bara kvinnor i rollerna, varav en alltså är Nettan Lekströms rollfigur i 70-årsåldern.

Huvudrollen Lara, hon som dagdrömmer i torpet, gestaltas av Julia Linander som till vardags arbetar som publikvärd på Ung scen öst – ”världens roligaste jobb”. Det var så Julia Linander kom att läsa Mathilda Rasmussens manus som hon skrev för Ung scen östs skrivarkurs Ung scen lab och tog kontakt: ”Jag vill spela Lara!”.

På fredag är det premiär på Teater Bråddgatan 34, där gruppen repeterat sedan i höstas. Utöver spelningarna i april kommer uppsättningen även att visas under Scenkonstfestivalen i maj. Dessutom görs en parallell uppsättning i Motala.

– Det är en grupp i Motala som sätter upp den, säger Mathilda Rasmussen. De är yngre och de tycker det är roligt med den äldre kvinnan.

– Men jag menar inte att det är roligt med äldres sexualitet, den finns och är viktig. Det är lika lite roligt när män klär ut sig till kvinnor som i Tootsie, säger Mathilda och anser att den sortens humor är passé i dagens samhälle.

 


Mathilda Rasmussen tillsammans med Linnea Swärd som sminkats för kvällens genomdrag.

 

De andra två skådespelarna, nu förvandlade till kraftfullt sminkade fantasifigurer, är Cerefie Bürge och Linnea Swärd. Gänget lämnar den improviserade sminklogen i foajén och ger sig in i Andra kammaren där en soffa ställts fram mitt på golvet. Mathilda Rasmussen säger sig vilja leka med klyschor, för att ta reda på sina egna fördomar.

– Måste en älskarinna vara feminin eller kan det vara en feminint maskulin kvinna, funderar Mathilda Rasmussen och testar i pjäsen.

Även om det är lesbisk sexualitet som är det centrala i föreställningen dyker även heterosexualitet upp, som måltavla för kritik mot heteronormen.

– Vi finns här, säger Mathilda Rasmussen om den lesbiska sexualiteten. De här historierna finns.

Hon vill nå ut, bredda den vanliga publikens syn på vad som är normer, brukligt och vanligt. Mathilda Rasmussen nämner Shakespeare på Gräsgårdens (nästan) konsekventa byte av manliga och kvinnliga skådespelare i Trettondagsafton förra sommaren – ”Asinspirerande!” Någon gång vill hon skriva ett lesbiskt folklustspel.

– Det är dags att göra det folkligt.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

10 april – 1 maj 2015
Lara och dagtrömmarna eller Torr-pet

Manus: Mathilda Rasmussen
Regi: Mathilda Rasmussen och Viktor Hedman

MEDVERKANDE
Julia Linander
Cerifie Byrge
Nettan Lekström
Linnea Swärd

LÄNKAR
Med Shakespeare i genusland recension Kultursidan.nu 5/7 2014
RevolverTeatern hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Mathilda skildrar kvinnlig sexualitet

  1. Pingback: Dagdrömmar som berör och stör Lara (recension) - KULTURSIDAN.nu