• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nisse Sandström åter Live på Crescendo

Nisse Jonas
Dubbelsax. Nisse Sandström i par med Jonas Kullhammar.

 

Totta säger att han kan skilja dem åt

 

Repetition – var det förstås inte. Men söndagens konsert med Nisse Sandström kvintett på Crescendo firade utgivningen av nya CD:n Live at Crescendo som spelades in på plats för ett år sedan. Vad de spelade nu? Samma låtar som på skivan förstås.

Nisse Sandström är en legendar i jazzmusikens värld. Han var också en populär röst i Radio Östergötland innan inslaget Jazz med Nisse Sandström lades ner för något år sedan.

Jag träffade först Nisse på ett äldreboende i fredags och då tillsammans med Totta, en före detta spelkamrat till Nisse. Nisse Sandström spelade då evergreens tillsammans med Martin Perk på piano. Ett verkligen fint och för ”vanliga lyssnare” njutbart program.

Vi frågade då efter den skiva som skulle släppas på Crescendo under söndagen, men Nisse hade den inte redan på fredagen. För att få en signerad skiva så var det releasekonserten på Crescendo som gällde. Och det var det verkligen värt, för vilken stämning och känsla den gav.

 


Nisse Sandström kvintett spelade på Crescendo – igen.

 

Nisse Sandström är en aning ”magisk” i Norrköping. Kön ringlade ut på gatan drygt en halvtimme före programmet. Väl inne i lokalen så fylldes alla stolar och röda lyktan tändes för fullsatt.

Flera minuter före start började publiken bli otålig och när Leo Lindberg, pianisten, dök upp så blev det fart på förväntningarna. ”Nisse, Nisse” ropade de 165 i publiken och snart var bandet samlat.

Nisse Sandström, på tenorsaxofon, och hans store konkurrent i Sverige som landets ja, kanske världens, bäste saxofonist är nog Jonas Kullhammar. På livespelningen ser man vem som spelar, men på skivan går det inte att skilja saxofonisterna åt. Min vän Totta säger att han kan, men det tror inte jag på!

Bandet som Nisse samlat på skivan, och som naturligtvis också spelade på releasespelningen, är unga men rutinerade musiker från Stockholms-området. En dominant är Leo Lindberg vid pianot! Leo är bara 21 år, enligt folkbokföringen, men måste ändå betraktas som en otroligt skicklig pianist! Leo har redan en lång musikalisk resa bakom sig och han har även spelat in en egen skiva med två av samma musiker som Nisse Sandström valt att arbeta tillsammans med – Kejni Rabson på bas och Moussa Fadera på trummor. Ja ålderskillnaderna gör att Nisse kan ha Leo som barnbarn och övriga i kvintetten som i varje fall barn!

Att dessa fyra musiker i världsklass åker till Norrköping för att göra en liveinspelning och sedan komma tillbaka 11 månader senare för att presentera resultatet är stort. Stort för Norrköping som har Nisse Sandström boende i trakterna och stort för Crescendo som har dragningskraften att få storheterna till sig.

 


Mästerfingrar. Unge Leo Lindberg är dominant på pianot.

 

Det finns inte någon möjlighet att förmedla den upplevelse som en livekonsert ger. Vid söndagens releasekonsert framförde Nisse Sandström tillsammans med sitt band de låtar som fanns på den nya skivan. En skiva som alltså spelades in på samma plats för snart 11 månader sedan.

En live-spelning är en livespelning. Man ser vem som spelar vad, ser hur musikerna aktivt är med i det här fallet på ett otroligt samspelt sätt. Solon avlöser samspel som sedan blir solon av andra musiker. Allt inövat – eller är det improvisation?

När bandet kom in och intog scenen så efterfrågades flera notställ, som snabbt sattes fram, men varför fanns det då inte under konserten ett enda notblad eller ens en minneslapp på ställen? Improvisation ger spelglädje och gehör ger spelmanskap och det är bra egenskaper för bra framträdanden.

En hur bra CD som helst kan aldrig ersätta denna upplevelse, men har man varit på livespelningen och sätter på skivan i hemmet så kan man blunda och förnimma.

Att Nisse är en legend råder inga tvivel om: Skanderande rop innan entrén, och framför allt inför extranumret, bevisar att han är otroligt populär i Norrköping och inte bara i Sverige och övriga världen. Hoppas att Sveriges Radio återigen kan tillåta sina lokala stationer att ha lokala musikinslag och släpper fram Nisse Sandström igen i ett analyserande musikprogram med jazz som ämne.

Till dess får vi njuta av skivan Live at Crescendo. Utgiven av oberoende Moserobie – jazz for world peace.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CRESCENDO Norrköping

19 april 2015
Nisse Sandströms kvintett

Releasekonsert

MEDVERKANDE
Nisse Sandström, saxofon
Jonas Kullhammar, saxofon
Leo Lindberg, piano
Kejni Rabson, bas
Moussa Fadera, trummor

CD

Live at Crescendo
Nisse Sandströms kvintett
Etikett: Moserobie

LÄNKAR
Nisse Sandström Wikipedia
Moserobie hemsida
Crescendo hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.