• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Allans underfundiga visor (recension)

Mats och Sölve
Tillbaka i Norrköping. Den här gången spelade de Allan, Edwall alltså. Mats Höjer och Sölve Olofsson gästade Teater Bråddgatan 34.

 

Nio takter i raden ger komisk effekt

 

Kluriga visor med komiska effekter. Sådan var han Allan Edwall men mer ändå. När Riksteaterföreningen KariN avslutade vårsäsongen – och inledde Scenkonstfestivalen – var det med Mats och Sölve som spelade Allan Edwall på Teater Bråddgatan 34.

Mats Höijer sjöng: ”Det är tålamod som driver världen framåt” i en sång av den multipelt begåvade Allan Edwall. ”Min tid är klen och klokskapen ringa”, kunde det också heta i en Ferlin-liknande sats.

Tålamod och tid behövdes knappast i detta tajta program, men det sa en del om hur Edwall fungerade, han var mer än Skalle-Pär och Emils farsa.

 


Mats Höjer står för merparten av sjungandet, men han kan spela gitarr han också.

 

Det är inga dåliga visor, de är underfundiga och engagerade. Dessutom bland kluriga rent formellt, då en textrad av åtta innehåller en extra takt. Det blir alltså – ofta – nio takter istället för åtta, som gör att man kan överraska och skapa komisk effekt.

Sångerna är dock ofta ganska likartade – ibland något monotona – till sin karaktär, det fanns gränser även för Allan Edwalls begåvning. Det mycket drivna trubadurparet är en effektiv, högst samspelt duo och kunde elegant parera eventuella småmissar som glömd text.

Som förra gången jag hörde deras Cornelis på Crescendo blev det politiska mellansnacket ibland för tungfotat och vinklat, men det kanske delvis var i Allans anda och viss friktion kan förvisso behövas. Det blev dock lite ”hit or miss”, vissa inlägg gick hem och andra föll platt.

Bra sång och gitarrspel fick vi höra från båda ”visgubbarna”. Det blev också lite skabrös allsång – här gick de nästan för långt på ett annat sätt jämfört med snacket – och det blev en kul och skickligt genomförd kväll.

Text: Lars Henriksson
Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

6 maj 2015
Mats och Sölve spelar ALLAN

Konsert
Mats Höjer och Sölve Olofsson
Arr: Riksteaterföreningen KariN

LÄNKAR
KariN hemsida Facebook
Med visorna genom Cornelis liv och verk recension Kultursidan.nu 8/11 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.