• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hustruskolan nära premiär på Löfstad

Hustruskolan
Gästabudssalen är samtida med Molières Hustruskolan. Regissören Göran Sarring spelar några små roller i föreställningen. Yvonne Lundeqvist, Jenny Antoni spelar båda med i föreställningen. Till höger Bibbi Holmqvist, scenograf.

 

”Roligt att Molière tar kvinnornas parti”

 

– Moliére var en revolutionär i sin tid. Med sina komedier stod han i framkant av samhällsproblemen. Han var ju samtida med Galileo och Newton, det hände mycket då. Han skriver så att vi känner igenom, i vår fåfänga och svartsjuka. Molière använde den gamla commedia del’artens igenkänningsbara galleri av figurer men lade till modern psykologisk insikt.

Regissören Göran Sarring njuter av att följa lusten. Årets försommarteater Hustruskolan på Löfstad slott låter ung kärlek vinna. Med hjälp av erfarna skådespelare. Claës Weinar och Yvonne Lundeqvist har glatt lämnat pensionärstillvaron för att kliva upp på Gästabudssalens scen tillsammans med de unga skådespelarna Jenny Antoni och Joel Berg.

– Det är en glädje att bli tillfrågad. Och en glädje och fåfänga i att spela, säger Claës Weinar.

 

Claës Weinar och Joel Berg
Generös. Arnolphe skänker med lätt hand 100 dukater till Horace.

 

Den församlade pressen får se några nyckelscener ur Hustruskolan: hur unge Horace möter sin fars gamle vän Arnolphe och avslöjar sin hemlighet, han är förälskad i en ung flicka. I nästa scen samtalar Arnolphe med Agnès, en flicka han uppfostrat som sin egen dotter. I sista scenen får vi se hur Arnolphes piga Georgette dröjer med att öppna porten för sin husbonde. Uppenbarligen har Claës Weinars rollfigur Arnolphe en central betydelse.

– Östgötateatern är lite dålig på att utnyttja sina pensionerade skådespelare. Det är förstås en repertoarfråga, kommenterar Claës Weinar som då och då träffar på personer som saknar ”sina” skådespelare.

Desto större glädje att kunna locka publik som tidigare sett honom och Yvonne Lundeqvist på Östgötateatern ut till Löfstad slott. Yvonne Lundeqvist medger att hon ofta känt en längtan tillbaka till scenen, sedan pensioneringen har hon gjort några turnéprogram och spelat med TUR-teatern.

– När Göran Sarring ringde om Hustruskolan och rollen som Georgette sa jag att den har jag redan gjort, i folkparkerna 1958.

– Det är roligt att Molière tar kvinnornas parti. Det är mycket i pjäsen som stämmer än i dag, menar Yvonne Lundeqvist.

– Det handlar i sin essens om det patriarkala förtrycket, hur det maskulina tar kontroll över det feminina. Pjäsen är otäck på sina ställen trots att det är en komedi, resonerar Joel Berg som spelar den unge Horace. I verkligheten var det nog inte så många lyckliga slut som i pjäsen.

 

Claës Weinar och Jenny antoni
Troskyldig. Agnès berättar allt för sin fosterfar.

 

Med teaterhögskoleutbildade Joel Berg och Jenny Antoni kompletterar Göran Sarring ensemblen. Joel Berg framhåller sin komiska talang och känsla för tajming, dessutom har han en musikalisk ådra som han tycker kommer väl till pass.

– Regin ligger i manus. Det är skrivet med alexandriner och blankvers. Det är som ett partitur, som musik. Det går i ett enda flöde, scenerierna ska gå som en dans, säger Joel Berg.

Att Jenny Antonis farmor och farfar är Gun Jönsson, regissör och under några år chef för Östgötateatern, och skådespelaren Lars Lind har inte påverkat Göran Sarrings val av henne i rollen som den unga Agnès. Det har mer med hennes erfarenhet av Molière, hon spelade Tartuffe på Teaterhögskolan i Luleå. Nu berättar hon att hon testat några olika karaktärer när hon arbetat fram Agnès.

– Det ska inte finnas någon tankeprocess. Hon är någon som är helt ren, ett vitt ark. Hon tror och vill göra det som är rätt och så är hon omedveten om sin egen naivitet. Jag har valt att köra på det helt ut, säger Jenny Antoni som tycker det känns starkt att spela i Gästabudssalen som var nybyggd när Molière skrev sin pjäs.

Jenny Antoni uppskattar att arbeta helt nära de äldre kollegorna:
– Det är ett hantverksyrke, vi lär oss av dem. Vi diskuterar teatern som yrke, som konst. Och så alla roliga anekdoter de berättar.

– Jag kommer att sakna alla i slutet. Jag grinar redan nu, avslutar Yvonne Lundeqvist.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GÄSTABUDSSALEN, LÖFSTAD SLOTT Norrköping

29 maj – 18 juni 2015
Hustruskolan

av Molière
Regi: Göran Sarring
Scenografi: Lennart och Bibbi Holmqvist
Teknik: David Söderström

MEDVERKANDE
Jenny Antoni
Joel Berg
Yvonne Lundeqvist
Göran Sarring
Claës Weinar

LÄNKAR
Sarring Kulturproduktion hemsida FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hustruskolan nära premiär på Löfstad

  1. Pingback: Sommarens teaterkarta ritas om 2015 - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Hustruskolan lär Arnolphe en läxa (recension) - KULTURSIDAN.nu