• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Irländska toner med West of Eden

West of Eden
Som en tårtbit på födelsedagen. West of Eden inledde säsongen för Musik på går’n med irländskinfluerad musik.

 

Bloomsday firas alltid 16 juni

 

Bloomsday. Uttänkt i förväg eller ej, men West of Edens irländskt influerade musik kommer lägligt just den 16 juni. Den gula kvällssolen vilar på husfasaderna i Knäppingsborg när bandet berättar om de små stunderna i tillvaron. Säsongen startar för Musik på går’n.

En gul kvällssol vilar på husfasaderna och en svag doft av cigaretter hänger i den svala försommarluften. Servitriserna går in och ut från Fiskmagasinet med ölglas och andra förfriskningar till gästerna. I torgets mitt står trädet med sin gröna krans som motpol till den blå himlen, över vilken mjukglassvita moln svävar. Ett femtiotal gäster har letat sig hit. Midsommarhelgen närmar sig och folk låter utelivet vänta.

Klockan åtta går sex personer upp på scenen och förser sig med instrumenten som väntar. De presenterar sig som West of Eden och kör därefter igång musiken. Den Göteborgsbaserade sextetten har varit aktiva i tjugo år och spelar låtar med starka influenser från irländsk folkmusik.

Texterna stannar upp vid de små stunderna i tillvaron. Det är kärlekshistorier och sånger om båtar. Gruppen gjorde för några år sedan ett helt album om skeppsbrott. Frontfigurerna, tillika paret, Jenny och Martin Schaub bjuder på sig själva i de roliga och intressanta mellansnacken. Repertoaren hoppar från lättsamma ballader till låtar med mer bit i, passar lika bra till dans som att bara sitta och lyssna på. Publikresponsen är inte lika hög som på de irländska pubarna och festivalerna, men applåderna vittnar om uppskattning.

Uttänkt i förväg eller ej, men det irländska temat kom lägligt dagen till ära. Den 16:e juni är ett magiskt datum i litteraturvärlden. Sedan starten 1954 firas dagen under namnet Bloomsday, som en hyllning till den irländska litteraturens mastodontverk Ulysses av James Joyce. Romanen utspelar sig under ett dygn 1904, just den 16 juni.

Bandet håller igång och gästerna hjälper till med att klappa takten, medan ljudkillen rör sig fram och tillbaka vid teknikbordet. Kvällen har fått en mildare ton och West of Eden drar igång extranumret, en instrumental låt med namnet Jefferson (en cover denna gång). Bandet bockar och tackar för sig. Somliga stannar kvar, andra börjar dra sig vidare medan fåglarna fortsätter flyga fram över husen.

Text och foto: Anton K Augustsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

RESTAURANGTORGET, KNÄPPINGSBORG Norrköping

16 juni 2015
West of Eden

Konsert
Musik på går’nPublik: cirka 50

LÄNKAR
Knäppingsborg hemsida Crescendo

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.