• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Premiär för årets Industrisemester

Thomas Stenström
Nu startar semestern. Thomas Stenströms energi räcker och blir över för att ge rätta feststämningen.

 

Både dans och allsång – med Stenström

 

Trappan och Holmentorget. Upplev Norrköpings skattefinansierade fredagsnöje Industrisemester inleddes med Barnens allsång, gick som en bryggdans och fortsatte med konserter. Suveräne Thomas Stenström var den alla väntade på.

 

Premiär för sommarens dans på Trappan
Fart på Trappans dansgolv med Scotts.

 

Maria Olofsson inledde med Barnens allsång på Trappan, trädäcket invid Stadsmuseet och Arbetets museum. Solen tittade fram samtidigt som lidköpingsbandet Scotts ställde sig på Trappans däck. Snart blev det fart på dansgolvet. Vid Holmentornet, mellan Flygeln och Värmekyrkan, förberedde sig samtidigt Norrköpingsbaserade bandet Drivvedsfolket för sitt framträdande.

Fyra killar ger järnet på Holmentorgets scen: Sångaren hoppar och studsar runt medan trummisen bankar som en galning på trumsetet. Det är Drivvedsfolket, som bjuder på röjig och intensiv rockpop med roliga, underfundiga texter och intressanta melodier. Ett trettiotal människor har tagit sig hit och de flesta verkar digga det de ser och hör. Sommarhettan har tagit ledigt och dagen har varit kylig, med blåst och bäddat för jeans och långärmad tröja. Efter överraskande kort framträdande kommer kvällens första paus. Vilket är synd. Bandet hade förtjänat både en större publik och mer scentid. Ser framemot vad de har och bjuda på i framtiden.

Om framtiden berättar bandets trummis Carl Lindman att de tänker fortsätta släppa singlar.
– Känns som att det är fler folk som tar till sig det. I alla fall på den här nivån.

 

Drivvedsfolket
Röjig rockpop. Studsande Drivvedsfolken hade förtjänat en större publik.

 

20.05 går duon Garden upp på scen. Linköpingsgruppen spelar elektronisk, musik bestående av elgitarr, synt, trummaskin och sång. Ingenting man trillar av pinn av. Låtarna är experimentella och intressanta, och kvällens enda bidrag på engelska, men det går lite för långsamt. Den här sortens musik gör sig kanske bättre i bakgrunden på en hemmafest. Fast den här kvällen är kanske inte någon höjdpunkt i bandets karriär och inte det bästa tillfället att (som för undertecknad) stifta bekantskap med dem för första gången. Någon redan invigd kan säkert vittna om magiska ögonblick. De har även oturen att inte ha en så entusiastisk publik. Nu är det bara några som lojalt jublar mellan låtarna, som sätter igång och avslutas lite hux flux. Det är som om musikerna själva blir lite snopna. ”Jaha? Oj! Där var det slut ja. ”

Men när man vänder bort blicken från scenen och istället tittar ut över miljön händer något – en dammgrå himmel, som hämtad från en europeisk svartvit film, hängande över fabriksbyggnader och kullerstensgator, tillsammans med Gardens sökande, stämningsfyllda musik – då klickar det till och man drömmer sig iväg en stund. Sedan lämnar de plats åt kvällens sista framförande.

 

Thomas Stenström
Både dans och allsång med Thomas Stenström.

 

Runt klockan 21 blir det tydligt vem som är kvällens dragplåster. Nu dyker folkmassan upp som man har väntat på, feststämningen och den där kittlande känslan av att något är på gång och folk är riktigt taggade. När Thomas Stenström med band drar igång står publik ända framme vid scenen. Stenström bjuder på låtar från sina två album. Det är dans och allsång och äntligen sker det där magiska som en konsert kan uppbringa.

Elgitarren åker på och av från låt till låt när Stenström kör på med en energi som räcker och blir över. Även hans gitarrist bjuder på en sång. Spelningen avrundas med förra sommarens hit Slå mig hårt i ansiktet och årets singelsläpp Det är inte lätt att leva.

En stark inledning, dock för kort, ett något svagt mittenparti och en suverän sista akt.

Text: Anton K Augustsson, Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Anton K Augustsson och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

INDUSTRISEMESTER Norrköping

10 juli 2015
Arr: Upplev Norrköping

TRAPPANS DÄCK
Barnens allsång med Maria Olofsson
Dans till Scotts

HOLMENTORGET
Drivvedsfolket
Garden
Thomas Stenström

LÄNKAR
Upplev Norrköping Industrisemester

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.