• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Välfyllt spelår väntar Östgötateatern


Välkommen till Östgötateatern. Anastasia Andersson väljer ut sina favoriter bland spelårets föreställningar.
SPELÅRET SOM LISTA + FLER BILDER LÄNGRE NER.

 

Från Hamlet till lek med nyskrivna  Bubblor

 

– Jag brukar se varje uppsättning 3-4 gånger. Jag älskar teater och jag älskar mitt jobb.

Det är mycket möjligt att du träffar teaterälskaren Anastasia Andersson på Östgötateatern. Hon jobbar nämligen på teaterns marknadsavdelning och sitter gärna i biljettkassan och tar emot publiken.

Hon bär en ros i sin hand, det är hon inte ensam om. Alla som är nya för året på Östgötateatern får en ros just den här dagen – upptakten på spelåret med ensemblefotograferingen där alla, verkligen alla, ska vara med på årets bild på teaterhusets stora trappa. Kanske det är ett knappt dussin nykomlingar som fått en ros, några som är på scenen, andra som arbetar bakom den, som Anastasia Andersson som kom som ny i vintras.

Ser du fram emot någon särskild uppsättning i programmet?

– Ja, Gin & Bitter Lemon. Jag känner inte till den sedan tidigare och är nyfiken. När vi fick reda på att den skulle spelas så var det många som jublade!

– Och Farliga förbindelser. Jag tror det blir vackert på scenen, fortsätter Anastasia Andersson, det är också viktigt för publiken. Och Enron, det är ju nutidshistoria skriven av en ung tjej. Och så Hamlet, klassikern, allmänbildande för alla. Den ska man ju bara ha sett.

Efter fotograferingen, inne i teatern, håller teaterchefen Johan Celander genomgång av spelårets alla pjäser inför den församlade pressen tillsammans med regissörer och skådespelare. Utöver de som Anastasia redan räknat upp kan man lägga till Vintervarieté som ska spraka av kraft och glädje både inifrån och utifrån med hjälp av barnkörer och cirkusartister som kompletterar husets ensemble. Till det kommer gästspel, bland annat Sirqus Alfon och Skånes dansteater.

Och det ska vara så mycket musik, mycket nyskrivet, i både Variéten och andra uppsättningar, lyfter Johan Celander fram. Det blir så mycket musik, inte minst tack vare kapellmästaren Johan Siberg som också skriver till husbehov, att frågan om årets brist på musikal rinner ut i sanden.

– Vi säljer bra med abonnemang även utan musikal, påpekar informations- och marknadschefen Agneta Lindmark Thomas.

Först ut på Östgötateatern i Norrköping är Ung scen Östs Jag blir en bubbla (som blir ett monster som blir ett barn) som spelas högst uppe under takåsarna. Teatervinden är nyrenoverad (så att även våra längsta skådespelare kan stå raka, skämtar Johan Celander) och kommer att användas en hel del framöver.

Jag blir en bubbla är, som det mesta Ung scen öst sätter upp, en helt nyskriven pjäs.

– Det är viktigt att spegla nutiden när man spelar för barn och unga, säger Thora Norgård som är Ung scen östs producent och tillförordnad chef. I höstas gjorde vi en pjäs om internet och en om japansk ungdomskultur. Oftast kontaktar vi olika konstnärer som vi vill jobba med.

– I vår blir det klassrumsteater för högstadiet som är en reaktion på valet med Sverigedemokraternas framgångar. Pjäsen är inte skriven än så det är möjligt att den också hämtar impulser från attacken i Norge.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


 

LÄNKAR
Östgötateatern repertoar klicka
Ung scen öst repertoar klicka
Final recension på Kultursidan.nu 18/4 2011

 

UNG SCEN ÖST PRESENTERAR HÖSTEN 2011 – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

 • UNG SCEN ÖST

 • Hösten 2011
 • Jag blir en bubbla (som blir ett monster som blir ett barn)
  En språkmusikalisk lekföreställning för elever på lågstadiet
  Teatervinden, Norrköping 2 september – 7 oktober
  Ung scen öst, Linköping 17 oktober – 9 december
 • Östgöta Kungliga Regelverk
  Regler kan brukas och missbrukar. Regler är till för att hållas. Regler kan ifrågasättas och skrivas om. För mellanstadiet.
  Ung scen/öst, Linköping 23 september – 27 oktober
  Kulturkammaren, Norrköping 9 november – 9 december
 • En fet föreställning
  Hur gör vi normer? För gör vi dem så kan vi göra motstånd mot dem. Lotti Törnros uppföljare till bejublade ”Mitt liv som tjock”. Klassrumsturné för gymnasiet.
  Ung scen öst, Linköping 9 september
  Turné i länet till 9 december
  Finspång 15 september.
  Kulturkammaren, Norrköping 24-28 oktober

 

 

ÖSTGÖTATEATERS UPPTAKTSMÖTE – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

 • ÖSTGÖTATEATERN

 • Spelåret 2011-2012
 • Final
  Victoria Benedictssons intelligenta pjäs med bottnar av ekonomiskt och moraliskt förfall. Pontus Plænge och Thereze Angleflod är suveräna på sin väg mot botten.
  Linköping 2 september – 8 oktober.
 • Farliga förbindelser
  Två libertiner av rang förför och förstör. Laclos roman från 1700-talsroman har lockat till dramatiseringar, för att inte tala om filmen med Glenn Close. Här är Marika Strand och Sven Angleflod i de elaka huvudrollerna.
  Norrköping 17 september – 8 oktober
  Linköping 21 oktober – 26 november
 • Enron
  Som Final men byggt på verkliga händelser. Jesper Barkselius i rollen som det amerikanska företaget Enrons karismatiske VD Jeffrey Skilling.
  Norrköping 5-26 november
  Linköping 9 december – 22 januari
 • Vintervarieté
  Fortsättning på Julvarietén för två år sedan, men ensemblen, cirkus, körer. Koreograferar gör Cynthia Kai (minns Chicago).
  Norrköping 17 december – 14 januari
  Linköping 10 februari – 3 mars
 • Gin & Bitter Lemon
  Tre par, dråplig fars och bittert (som citron). 1970-talsklassiker av Alan Ayckbourn som låter tre julfester följa efter varandra, den ena mer katastrofal än den andra.
  Norrköping 18 februari – 17 mars
  Linköping 30 mars – 6 maj 
2012
 • Hamlet
  En ung man med en gammal dödskalle? Ja, klassisk teater om grundläggande mänskliga frågor. Men regissören talar också om politik. Danmark i kris.
  Norrköping 21 april – 19 majPLUS
 • Sirqus Alfon TV
  Sverigepremiären innan humorgruppen ger sig ut på Riksteaterturné. Gästspel.
  Norrköping 11 oktober
 • Driving Miles
  Henning Mankells monolog för Magnus Nilsson, en kontrabas och en trumpet. Teatergruppen Oktober gästspelar.
  Café Gycklaren, Norrköping 
12-13 oktober
 • TO be OR not to be…
  Shakespeare död eller levande? Om ögonblicken då teatern uppstår. ”Vi träffas inte förrän ridån går upp och då är vi redan utklädda.”
  Teatervinden, Norrköping
 22-23 oktober
  Turné i Östergötland 
veckorna 44-47
 • Haze
  Två nya dansverk med Skånes dansteater. On Invisible Paus av Christopher Arouni och Devious Paths av Helena Franzén. För nio respektive sex dansare.
  Norrköping 19-21 januari
 • Nomaderna
  De där jobbiga grejerna som gör att vi stannar i ett förhållande som egentligen borde ha tagit slut. Monica Wilderoth i samarbete.
  Teatervinden, Norrköping
21 januari – 11 februari
 • On the road
  Fyra dansverk med Skånes dansteater. ”Within Shortly” av Philippe Blanchard, ”A Piece for a Small Stage” och ”Il Milonga” av Tommi Kitti samt ”Unchained Melodies” av Stepjen Petronios.
  Linköping 9-12 maj
 • Talkshow
  Tobias Ringborg utlovar nya spännande gäster.
  Café Gycklaren, Norrköping
  24 september
  15 oktober
  29 oktober
  12 november
  3 december
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.