• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern bäddar för sex och otrohet på Kulturkammaren

 
Sara Persson, regissör

– Norrköping är en sjukt bra kulturstad, säger Sara Persson
som sätter upp pjäsen Som man bäddar får man ligga.

 

Fräcka Tobbe ligger gärna på rum 200

 

Olivia fyller år och gänget firar på hotell. Nicole är där och Kalle, och Tindra och Tobbe förstås. Men Tobbe har mer än gängparty i tankarna och hittar snart andra att roa sig med.

– Jag skrev den här pjäsen i en grupp med andra när jag gick på Bjärnum musikteaterskola, berättar regissören Sara Persson.

Tio elever skrev pjäsen för tre år sedan och nu är det tio amatörskådespelare på Kvartersteaterns scen som drar in på hotellet där man inte lägger sig i vad gästerna gör eller med vilka de gör det. Ett inlägg, med glimten i ögat, i den samtid som rymmer tv-program som Paradise Hotel och sajter som VictoriaMilan.

Det är måndag kväll och dags för genomdrag, ett första spel hela pjäsen igenom efter veckornas sökande i scen efter scen. Det mesta bör sitta, för snart är det premiär.

Sara Persson hjälper teatergruppens nyinryckte ljusskötare att hitta rätt på ljusbordet. Skådespelarna gör sig redo och värmer upp inför genomdraget.

Sebastian Bergström spelar den självsäkre och fräcka Tobbe som stöter på en affärskvinna i baren medan flickvännen är på annat håll. Han, liksom övriga i ensemblen är erfarna amatörskådespelare, några med en bakgrund i Kvartersteatern, andra från Arbis. Kvartersteaterns ordförande, som Sebastian är sedan i våras, har privat en helt annan framtoning än rollen Tobbe.

– Jag har ju spelat några år men aldrig gjort något liknande, säger Sebastian Bergström. Det har aldrig varit så här nära, så fysiskt, så sexigt. Det ska se riktigt ut på scenen.

– Det är en utmaning.

Även om pressutskicket utlovar att ”Den sexuella stämningen tar amatörteatern till en helt ny nivå” så tar skådespelarna ner förväntningarna – det blir inget naket. Men naturligtvis är det inte mängden kläder utan skådespelarnas gestaltning som är avgörande för stämningen.

Regissören Sara Persson, som också spelar Tobbes flickvän Tindra, har hittills mest varit inne på att själv stå på scenen och vill fortsätta med det. Men regiarbetet, med handledaren Frida Nyström, ledare på Kvartersteatern, har vidgat vyerna.

– Det är skitkul att få sånt här att hända på scenen och få bestämma. Det är min första stora uppsättning där jag också står för kostym och ljus.

Sara Persson flyttade till Norrköping för tre år sedan efter folkhögskolestudierna. Hon har både stått på Arbis och Kvartersteatern scener, senast spelade hon med i Hjärter Dam under Kvartersteaterns festival i våras.

– Jag pekade på kartan och sa att hit ska jag flytta. Ja, jag hade hört att det här är en sjukt bra kulturstad.

När Som man bäddar får man ligga har premiär på fredag har Sara, Sebastian och övriga i ensemblen dragit ytterligare ett strå till kulturstadsstacken.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KULTURKAMMAREN Norrköping

  • 19 augusti – 3 september 2011
    Som man bäddar får man ligga
    Från 15 år

 

LÄNKAR
Bjärnum musikteaterskola, filial till Markaryd folkhögskola hemsida
Kvartersteatern hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.