• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Federico Winqvist Estrada på GMS

Sorgmodig flodhäst
Sorgmodig flodhäst mitt i konsten. Federico Winqvist Estrada ställer ut på Galleri mot strömmen.

 

De lägsta djuren bär människors ansikten

 

Federico Winqvist Estrada rör sig ledigt genom 1900-talets konsthistoria i sitt måleri. Med sina objekt – skulpturer och reliefer – kliver han längre bak i tiden, där leker med forntidens konst. ”Mina former och färger sitter i ryggen, mjuk och kantigt.”

Han höll fortfarande på och funderade över hängningen i Galleri mot strömmen på Hospitalsgatan när jag hälsade på. Det problemet är löst sedan länge, utställningen öppnade den 22 augusti. Att nå fram till skrivandet tar ibland längre tid, som nu. Utställningen hänger en dryg vecka till.

Federico Winqvist Estrada är östgöte sedan många år, i just Norrköping bor han på andra året. Han talar gärna om kreativitet, såväl privat som i föreläsningsform. Kreativitet för honom är att tänka i helhet, vända och vrida. Intrycket är en glad naturkraft.

 

Federico Winqvist Estrada
Ohängd. Två dagar innan utställningen öppnade funderade Federico Winqvist Estrada över hur utställningen skulle komponeras.

 

Music for the Eye är utställningens titel, konstnären har en stark musikalisk ådra också. Flera av verken porträtterar musiker: basister, cellister, flöjtister och andra -ister. Ett objekt, han tror det ska stå lite vid sidan om, är en gitarr, utsmyckad och nästan självlysande. Två smäckra glasskulpturer som båda anspelar på fåglar (häger och tucanfågel) är också självlysande… när sladdarna är i. Färgstarka är de också, så som i den mexikanska folkkonsten.

– Jag växte upp i Mexico City, berättar Federico Winqvist Estrada, det är en kontrastfylld stad med mycket färger.

Detsamma präglar hans verk, merparten gjorda de senaste tre åren. Starka och kontrasterande färger möts i skulpturer och målningar, samtliga är föreställande konst. Uttrycken skiftar, jag får känslan av ekon genom 1900-talets måleri. Där är aningar av 1950-talets jazzhyllning (med rosa hals till grön ståbas). Där är postmodernistiska utsnitt som ramar in delar av motivet. När jag säger det blir han inte förnärmad utan ler uppmuntrande.

– Inget är nytt under solen. Vi skapar inte. Vi omtolkar, säger han om konstnärens roll och menar att hans tillägg är just hur han använder sig av färg och form oavsett vilket material han ger sig i kast med.

– Jag samtalar med och hyllar föregångare som Matisse och fauvisterna med fascination och tacksamhet. På mitt sätt. Jag bråkar alltid med kalla och varma färger och med hårda och mjuka former.

Den egna stilen utsätter han för möten med olika material.

– Det är spännande, det uppstår samtal mellan mig och materialet. Det är som att resa in i sig själv, men mina former och färger sitter i ryggen.

 

Federico Winqvist Estrada
Mänskligt motiv. Skalbaggens sköldar bär ansikten.

 

En knubbig flodhäst, kanske 50 cm lång, står på ett podium med sorgmodig Ior-blick. Den svarta kroppen är påmålad med färgstarka linjer och två människoliknande figurer som för tankarna till såväl Picasso som till antikens utsmyckningar av kärl till äldre fornhistorisk konst. Klappar de på den? Har de fångat den? Är det återkallandet av en magisk jaktrit?

Mellan målning och skulptur, kanske man ska säga ovanligt skulpturala reliefer, befinner sig de inramade skalbaggarna. Verken är ganska stora, för det mesta antyds ben av fördjupningar. På sköldarna lyser det – förstås – av färg från motiven, ofta ansikten. För mig blir de utställningens mest intressanta verk.

– Jag tog det lägsta, skalbaggar, som vi människor inte vill se, och satte samman dem med människors ansikten.

Inspirationen kommer från en stark upplevelse då han mötte en hop med skalbaggar.

– De var så vackra. Herren Gud har skapat dem, vi människor kan inte skapa sådant, säger Federico Winqvist Estrada.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI MOT STRÖMMEN Norrköping

22 augusti – 10 september 2015
Music for the Eye
Målningar och objekt

Federico Winqvist Estrada

LÄNKAR
Federico Winqvist Estrada hemsida Facebook Spotify
Galleri mot strömmen Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Federico Winqvist Estrada på GMS

  1. Pingback: En Julutställning i återbrukets tid på GMS (recension) – KULTURSIDAN.nu