• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rasistmord och normskifte i Nyttig idiot (recension)

Nyttig idiot
Hög spänning i Norrköping. Nyttig idiot av Daniel Söderqvist.

 

Synen på det ”normala” skiftar över tid

 

Ytterligare en gång har Norrköping blivit skådeplatsen för ond bråd död. I Daniel Söderqvists Nyttig idiot får vi följa TV-reportern John Carlsson, som till slut lyckas lösa ett gammalt knivmord i Haga.

Tidigare har det produktiva deckarparet Bjurhamn och Ryderstedt låtit staden speglas genom mord, liksom framgångsrika Emelie Schepp. Även deckarparet Westlin och Bonta har bidragit i genren. Norrköping är således staden där det händer. Det står utom allt tvivel.

Begreppet ”nyttig idiot” kommer från mediavärlden och betyder att någon springer någon annans ärende utan att själv veta om det. Journalisten John Carlsson gör just detta då han gör TV-inslag om nyheter som polisen läcker till honom. Han blir till en nyttig idiot men en relativt glad sådan. Han gör bra nyheter.

Men storyn som sådan är inte ofarlig och det dröjer inte länge förrän John Carlsson råkar illa ut och får mer semester än han tänkt sig. Fast vad gör en hungrig journalist som tror sig något på spåren? Ja, inte vilar han…

 

Daniel Söderqvist
Bokförsäljare. Daniel Söderqvist ger ut sin deckare på eget förlag.

 

Daniel Söderqvist har tidigare varit nyhetschef på TV 4 i Norrköping. I flera andra sammanhang har han arbetat med journalistik och han är väl förtrogen med just lokaljournalistik. Söderqvist säger själv i flera intervjuer att hans roman inte är en nyckelroman men att det ska gå att känna igen en lätt maskerad person. Likt en blinkning till dem som känner till det hela.

Jag gör det inte men jag kunde inte undgå att lägga märke till att socialdemokraternas partisekreterare i hans roman fick heta Anna-Karin Palm. Här har det nog inte så mycket med författaren Anna-Karin Palm (Målarens döttrar m fl romaner) att göra som med hennes namn. En förståndig kvinna i min vänkrets nämnde att namnet pekar på Mäster Palm och snuddar vid Olof Palme, förutom att dubbelnamnet andas fotriktiga näbbskor och det sosserejäla. Lite kul.

Samhällsengagemanget speglar sig i författarens sätt att ta sig an problematiken kring främlingsfientlighet i deckaren. Huvudpersonen John Carlsson är, trots sitt namn, halvsalvadoran (pappan kommer från Eö Salvador) och har ett utpräglat latinoutseende. Morden, som historien kretsar kring, har rasistiska förtecken.

Johns mamma diskuterar hur synen på det normala ändrar sig. Och här tror jag att hon har en själsfrände i författaren själv. I tidigare intervjuer har han sagt att det är ett intressant samhällsfenomen när synen på det som uppfattas som normalt skiftar. Som nu när synen på att hjälpa flyktingar har ändrat sig. Det är inte lika självklart längre. (Eller så har det just ändrat sig igen.)

Det finns ett driv i boken. Dialogerna är lätta och lediga, liksom språket i övrigt. Samhällsengagemanget och kunskapen om samhällsfrågor lyser igenom.

Allt skulle ha kunnat vara som i den bästa av världar men det är det inte. Daniel Söderqvist slarvar när det gäller språket. Med den nivån som finns i boken borde det inte vara så. Det handlar om slarvfel och de är många.

Uppföljaren till Nyttig idiot kommer sommaren 2016. Då vill jag se hur spänning, kunskap och engagemang flyter utan störande moment!

Men först kommer Kulturnatten. Då kanske man får se författaren med en låda på sin mage, där alla böcker ligger för att säljas.

Jag säger:
– Köp!
(Är jag en Nyttig idiot nu?)

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SPÄNNINGSROMAN

Nyttig idiot
Av Daniel Söderqvist
Eget förlag 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Rasistmord och normskifte i Nyttig idiot (recension)

  1. Pingback: Melker Garay – Oberoende kulturfrämjare – KULTURSIDAN.nu