• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nya tider med Sebastian och Isak på Arbis

Nya tider på Arbis
Klockan är slagen. Med Sebastian Andersson och Isak Wernhoff går Arbis in i en ny tid.

 

”De blir exalterade när de ser hur det är här”

 

Från musikteater till musik och teater. Vännerna Sebastian Andersson och Isak Wernhoff har tagit över Arbis och satsar på kvalitet. Den nya ägargenerationen öppnar med dubbla framträdanden av artisten och skådespelaren Thorsten Flinck i helgen. De vill få liv i huset igen och fyller kalendern med mycket musik och en del teater. Arbiskänslan vill de behålla.

Tillbaka till Arbis. Arbis? Bredgatan 54? Sextemplet? (nä, skojar). Arbis, alltså. Tidigare ägaren Robin Karlsson har sålt den antikvariskt upprustade pärlan som från början byggdes för Norrköpings Arbetareförening. Kostymförråd och peruker följde med i flytten söderut men de gyllene möblerna i överdådig europeisk nyrokoko fick stanna kvar.

Byggjobb pågår. En vägg flyttas i publikgarderoben och en ny större bar passas in mellan de målade pelarna i salongen. De nya ägarna till Arbis Bar & Salonger vill ta vara på miljön.

– Vi har bjudit in bokningsbolagen. De som kommer hit blir alldeles exalterade när de ser hur det är här.

 

Ombyggnadsstök
Ombyggnadsstök. På fredag ska Arbis välkomna publiken i tipptopp skick.

 

Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på Turismprogrammet (numera nedlagt) på Linköpings Universitet 2008. De har gjort mycket tillsammans men också var för sig och känner sig väl rustade för att föra Arbis vidare mot framtiden. Genom att öppna scenen för rena musikakter räknar de med att få en bärande ekonomi.

– Vi har en vision. Den röda tråden i det vi gör är kvalitet. Våra bokningar är mer P3 än Rix FM, säger Sebastian Andersson utan ett uns av kaxighet i rösten.

Publiken får avgöra om de lyckas. I den växande raden av höstbokningar ses Syster Sol (succéspelning på Munken in the Park 2014), Looptroop Rockers och inte minst hemmagiget med Den Svenska Björnstammen (som släpper sitt tredje album på fredag).

– De hade kunnat sälja ut Flygeln men kommer hellre hit, säger Isak Wernhoff om DSB.

Organisationen är tvådelad. Själva fastigheten ägs av Hörninge Fastigheter AB, som ägs av Isak Wernhoffs familj. Medan Bredgatan Event AB ska ”bedriva event, nattklubb, musikevenemang, uthyrning av lokaler, restaurangverksamhet, arrangemang av privata fester och därmed förenlig verksamhet.” Alltså det som VD Isak Wernhoff och styrelseordförande Sebastian Andersson nu är i full gång med att få till stånd.

De två bolagen startades i maj i samband med övertagandet av Arbis. Under sommaren har de renoverat toaletterna och köket. De satsar också på att uppgradera ljud- och ljusutrustningen.

– De som kommer hit kräver en viss standard, säger Isak Wernhoff. Vi måste få igång grundverksamheten för att få ekonomin att gå runt.

 

Sebastian Andersson och Isak Wernhoff
Förnyare och förvaltare. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff menar att professionellt utnyttjat ska det gå att få Arbis lönsamt.

 

Sedan kan teatern komma, för till den har särskilt Sebastian Andersson stark kärlek. Det visar sig att pågen från skånska Yngsjö ägnat sig åt professionell teater redan som barn, främst med Göran Stangertz.

– Om teatern ska överleva så måste den förändras, bli bättre, hävdar Sebastian Andersson. Det måste gå snabbare, som på film, om man ska få unga att se teater. Samhället är snabbt.

– Har man väl lockat in dem här så blir de intresserade.

Inleder hösten gör affischnamnet Thorsten Flinck som dubblerar, enligt killarnas recept med först musik och sedan teater. På fredag ger Thorsten Flinck ”med gäster” konsert med både Dan Anderssonvisor och eget material. På lördag, Kulturnatten blir det teater: Strindbergs enaktare Paria som han turnerat med förr i en hyllad uppsättning och nu tagit upp igen.

– Det är nypremiär med ny scenografi och ny kostym, påpekar Sebastian.

Nästa teaterevenemang är Nerd Productions Largo Desolato av Vaclav Havel. Bakom uppsättningen står Johan Pettersson som både spelat och regisserat med framgång på Arbis förr. Premiär senare i oktober.

Den gamla Arbiskänslan då? I mer än hundra år, kanske i 150, för Arbisteatern invigdes 1865, har (obetalda) skådespelare, sångare och dansare stått på scenen. Unga och alltmer erfarna har kilat i de smala baktrapporna ner till de i dag ganska kyffiga logerna (gamla skolbänkar med speglar under locken står kvar).

De äldre har lärt de yngre, generation för generation, oavsett vem som ägt huset. Det är i hög utsträckning den Arbiskänslan som står bakom musikalundret från Norrköping, alla artisterna (och operettstjärnorna före dem) som spridits ut på de stora scenerna i Sverige (och världen). Även de som inte hamnade i strålkastarljuset vittnar om fostran till ansvar och kamratskap.

Jo, de är välkomna hit igen, menar Sebastian och Isak. Det finns plats för dem också.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Lena Ljungars

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

25 september 2015 20.00
Thorsten Flinck med gäster

Konsert

26 september 2015 18.00
Paria
av August Strindberg

med Thorsten Flinck
Teater

26 september 2015  23–03
Karateklubben

LÄNKAR
Arbis hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.