• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ett andetag från döden på Mauritzberg

Anastasia Andersson, Malin Sjöström och Pelle Andersson.
Mordgåtegänget har intagit Mauritzberg. Anastasia Andersson, Malin Sjöström och Pelle Andersson presenterade nya publikdeckaren i musikrummet.

 

”Jag hade en aning fel”

 

Hur hälsosamt kan det vara att gästa Mauritzbergs slott? Ännu ett mord utspelas inom dess väggar, en gåta som löses genom ledtrådar utlagda i fina salonger och enklare kammare. Comedy Art Theatre gör sin tredje mordgåta på Vikbolandet.

Höstsolens starka strålar kastar sig djärvt in i Musikrummet. Snart kommer herr Manfreds gäster: hans gode vän Doktor Druse, ”En chantée”, säger Zaza och jungfrun ler och slår sig ner i fåtöljen.

Men nej, det är ju Pelle Andersson, Anastasia Andersson och Malin Sjöström som ska berätta om Comedy Art Theatres nya mordgåta Ett andetag från döden som spelas på slottet från höst till vår. Helt ny är den inte, pjäsen har spelats på Onsala slott tidigare, av ett annat av den lilla teaterkoncernens sällskap.

– Den är välskriven, väldigt spännande, säger Malin Sjöström och erkänner genast: Jag hade en aning fel.

 

Ett andetag från döden
Husjungfru med egen intrig. Malin Sjöström i rollen.

 

Publiken följer de åtta skådespelarna, ungefär som när läsaren vänder blad i en pusseldeckare och nästa kapitel utspelas på en ny plats. 16 möjliga scener finns att välja på, under kvällen hinner den enskilde åskådaren se hälften av dem. Det rekommenderas alltså att vara ett sällskap som samarbetar för att lösa gåtan ”Vem är mördaren?” Publiken är högst blandad från familjer och företag till bröllopsgäster.

– Barn (från 10 år) och unga ser alla detaljer, så vi måste vara på vår vakt så att det inte blir fel, säger Pelle Andersson och berättar om den gången han råkade hitta en blodig näsduk i sin ficka under utfrågningen efter föreställningen. Jag stoppade blixtsnabbt tillbaka den men det var förstås ett barn som såg den.

Den nya mordgåtan utspelas under 1920-talet och ska vara Gatsby-inspirerad. Inte bara manusförfattaren L Per E Pettersson har fått läsa på om tidens händelser och personligheter i Sverige och världen. Även skådespelarna måste göra sin läxa.

– Det är fantastiskt roligt med all research, vilka som var de stora dansarna på Moulin Rouge, säger Anastasia Andersson som spelar Zaza som har återkommit från sitt livs äventyr på Paris teatrar, och tillägger: Jag har lärt mig hur man gör absint.

Varpå hon levererar en detaljerad beskrivning som innehåller både socker, sked och droppar, vilket för tankarna till droghantering. Den som beställer en grön dryck med det namnet i restaurangen efter föreställningen kommer dock att bli besviken, det bjuds inte äkta vara. Absint är nämligen giftig.

 

Ett andetag från döden
Doktor Druse och Zaza bekantar sig. I rollerna Pelle och Anastasia Andersson.

 

Gänget spelar upp två scener, det är underhållande och lite överraskande. En sak är säker, den jungfrun har sina egna planer. Och vad doktor Druse har i sin väska kan man inte vara helt säker på.

– Vi har jobbat hårt med karaktärerna. Vi gjorde en genomgång häromkvällen då vi berättade för varandra vilka vi var och vilka relationer vi har. Det blir på riktigt för oss, berättar Pelle Andersson.

Efter vårt besök på slottet skickar Anastasia Andersson, som även är platschef, en bild. Det är målningen Absinten (1876) av den franske målaren Edgar Degas – han som mest ritade balettflickor och hästar. Jag hoppas att Zaza inte röner samma öde.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
Illustration: Edgar Degas

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MAURITZBERGS SLOTT Vikbolandet, Norrköping

3 oktober 2015 – 23 april 2016
Ett andetag från döden

Mordgåta
av L Per E Pettersson
Prod: Comedy Art Theatre

MEDVERKANDE
Mikael Fjelldal
Anders Gustavsson
Pelle Andersson
Felicia Kvarfordt
Malin Sjöström
Anastasia Andersson
Carl Adam Tillberg
Carina Perenkranz
Joakim Gustavsson
samt (ersättare)
Hanna Kannerstål
Náthalie Andersson

LÄNKAR
Comedy Art Theatre hemsida Facebook
Mauritzberg hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Ett andetag från döden på Mauritzberg

  1. Pingback: Uppskruvat tempo ett andetag från döden (recension) | KULTURSIDAN.nu