• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Premiär för Osynliga mysterier på lovet (recension)

Geckoödla och dess avbild.
Avbilden. Geckoödlan på andra sidan glaset är levande. Den tekniska versionen har fått dess speciella gripförmåga och smidiga ryggrad.

 

Framsteg som även väcker etiska problem

 

Lagom till höstlovet har Visualiseringscenter C:s nya domfilm Osynliga mysterier premiär. På med 3D-glasögonen för en snabbtur genom fysikens hemligheter (utan 3D blir det en suddig dubbelexponering). National Geographic står bakom filmen som har dubbats till svenska.

Det märks att den riktar sig mot en ung målgrupp, där är ovanligt många skateboards med, men den fungerar utmärkt även för äldre. Ett närgånget bi, inte en halvmeter bort, gjorde mig uppmärksam på att läsglasögon gör upplevelsen ännu bättre för den äldre generationen.

 

Utan 3D-glasögon – Osynliga mysterier
Dubbelexponering. Så här ser filmen ut utan 3D-glasögon.

 

Det är en snyggt gjord (med överdrivet mycket kameraåkningar) genomgång av främst 1900-talets tekniska landvinningar för att komma vidare i undersökandet av det som inte är synligt för oss människor i vardagen.

Kanske för att det går för långsamt – time laps-tekniken lät kameror fotografera utslagna blomknoppar en gång i kvarten redan på 1930-talet – eller för fort – höghastighetskameran som hinner filma en gevärskulas framfart kom inte långt därefter.

Det kan ju vara osynligt helt enkelt. Infrarött ljus har med värme att göra, inte undra på att myggor hittar den lilla glipan med naken hud, just där blodkärlen ligger som ytligast. Röntgenstrålning tränger genom kroppar. Två exempel på alla dessa ljusets våglängder som är bra många fler än den smala regnbågens sju färger.

Det kan ju vara för smått också. Ljusmikroskopet, en riktigt gammal uppfinning som vi använde flitigt i biologilabben i skolan, har utvecklats under 1900-talet. Uppföljaren elektronmikroskopet kommer väldigt mycket närmare naturens hemligheter – som kvalstren som bor i våra ögonfransar. Det får mig att se människan som en vandrande ekologisk miljö. Eller varför inte vår planet som en enda levande organism.

Vackrast är ett fjärilsägg, likt ett utsökt ryskt Fabergéägg.

Nanotekniken – äntligen något sprillans nytt – låter oss (nåja – forskarna) se och skapa på atomnivå. Och där i det minsta ryms idéer om det största. Tänk att bygga en hiss i superstarka, supersmidiga materialet grafen (gjort av nanotunna lager av kolatomer) som räcker upp till rymden (I vilken Star Wars-film händer detta?).

Vid den hållplatsen är det dags att stiga av. För mig som är vuxen är det en både snygg och sevärd snabbrepetition av det jag redan lärt. För unga kan det vara en kick att få en förståelse av världens komplexitet och även en inblick i den kunskap som ligger bakom dessa upptäckter. Kanske kan den locka till naturvetenskapliga studier. Det senare är också avsikten med filmen framhåller Visualiseringcenter C:s nya VD Sofia Seifarth när jag frågar henne efter visningen.

 

Sofia Seifarth, VD Visualiseringscenter C
– Åkturen upplevs tuffare för er som sitter längst fram, sade Sofia Seifarth, nytillträdd VD för Visualiseringscenter C till kollegorna som bjöds in till förhandsvisningen.

 

På vägen har jag vid flera tillfällen reflekterat över människans klåfingrighet när det gäller att använda dessa tekniska framsteg som lett till nya upptäckter. Medan filmen är 1800-tals-positivistisk – all kunskap är av godo – har 1900-talet visat insett att människan gärna använder kunskapen för sin egen vinnings skull.

När jag ser en trollslända skickligt använda sina fyra vingar – den kan flyga upp-och-ner – tänker jag på små drönare som skickas på fientliga ärenden. Inte bara militärers (och terroristers) teknikanvändning av nya upptäckter och uppfinningar väcker otaliga etiska problem.

– Vi har också tänkt på detta och inser att vi måste komplettera filmen med diskussioner om de etiska frågorna. Är det rätt att ändra individers DNA-gener? Vilka är möjligheterna, hoten och utmaningarna?, frågar Sofia Seifarth.

Osynliga mysterier har premiär imorgon lördag. Filmen visas flitigt under höstlovet och kommer sedan att ingå i Visualiseringscenters ordinarie domprogram.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och National Geographic

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

24 oktober 2015 –
Osynliga mysterier 3D

Domfilm
Prod: National Geographic

LÄNKAR
Visualiseringscenter C hemsida Facebook höstlov
Visualiseringscenter-showroom kan bättre recension Kultursidan.nu 22/10 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.