• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vattenhistoria mixar fakta och konst i Valdemarsvik

Vattenspegel 1
Vattenspegeln i Sjöhuset. Vattenhistoria kommer att växa under utställningstiden.


Bildspel. 1:51

 

Vattenlinjer, vrakfynd och muddermassor

 

– Hej vackra människa! Där du går simmade en ål för 800 år sedan.

Holkar kallar hon dem, små rörelsestyrda ljudlådor som nu satts upp lite här och var i Valdemarsvik. När man går förbi får man en liten personlig uppmuntran parat med information om hur högt vattnet gick när det begav sig, eller snarare hur lågt marken låg innan den reste sig till nuvarande nivå.

Hon förresten, är Catharina Johansson Ek som är ansvarig för den konstnärliga delen av den nya vattenutställningen i Valdemarsvik, årets tredje på temat Vattenvisioner, som kommer att följas av flera under hela den tid som muddringsprojektet i Valdemarsviken varar.

Faktadelen står kommunens informationscenter för, där informationsassistenten Caroline Rolf är en av de som syr ihop utställningen som genomförs tillsammans med Statens maritima museer och föreningen Kvinnliga företagare i Valdemarsvik. Ju fler som är delaktiga desto bättre anser man, ja rösterna i holkarna har lokala radion lånat ut.

Efter fotoutställningen Vilda viken i våras, Bland siltgardiner och badbollar under sommaren är det nu dags för tredje utställningen Vattenhistoria som alltså går till botten med Valdemarsvikens historia.

Marinarkeologer måste undersöka vikens botten innan muddringen börjar på samma sätt som vanliga arkeologer gräver i jorden innan man bygga hus och vägar. De inledande skanningar som gjorts antyder att här finns minst tio dykvärda resultat, alltså skeppsvrak. Ett problem är att marinarkeologerna som skulle börjat dyka i augusti har försenats, bland annat vid Öland, så än så länge finns inga fynd att visa upp på utställningen. De ska i stället landas och visas upp successivt.

– Vi har också en modell på området vid Grännäs där muddringsmassorna ska läggas, säger Caroline Rolf. Med muddermassor som man kan lägga i och plocka ur så man kan se hur det kommer att se ut och hur mycket det blir.

Den konstnärliga delen av utställningen omfattar bland annat foton med vattenmotiv, som konstelever från vänorten Roja skickat över. Catharina Johansson Ek bidrar själv med en installation med ljud och bilder som man tar till sig sittandes i en bekväm fåtölj.

– Vi har byggt om en gammal mathiss som klätts med undervattensfotografier, jag har lekt med en engångskamera.

I installationen hörs musik som skapats av Lars ”Lach’n” Jonsson, till vardags lärare vid universitetet i Linköping.

– En fantastisk ljudinstallation, jag blev djupt berörd av hans arbete, berättar Catharina Johansson Ek.

Holkarna då, och vattenlinjen? Jo, man har på flera ställen i Valdemarsvik markerat var vattnet gått under vissa år, som äldst för 800 år sedan. En stor karta på plats i Sjöhuset ska också visa hur vattnet sjunkit undan.

– För att vi lever i ett sammanhang, förstår vi hur det har varit så förstår vi att det blir förändringar även i framtiden, förklarar Catharina Johansson Ek.

Det övergripande målet med såväl muddring som utställningen är ett rent vatten i en kommun där alla samarbetar.

Under öppningshelgen som sammanföll med Östgötadagarna var det vikingatema, med inspiration från den tid då Valdemarsviks högsta vattenlinjemarkering låg precis i strandkanten.

Text och bildspelsredigering: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Catharina Johansson Ek och Caroline Rolf

 

  • SJÖHUSET Valdemarsvik

  • 3 september – 30 oktober 2011
    Vattenhistoria

 

LÄNKAR
Valdemarsviks kommun hemsida
Vattenhistoria utställningsaffisch

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.