• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skuggor från det förflutna (recension)

Skuggor från det förflutna, omslag
Skuggor från det förflutna är författarduon Bjurhamn / Ryderstedts tredje verk.

 

Pusseldeckare i Maria Langs efterföljd

 

Otto Wester är tillbaka. Efterlängtad av många.
Otto Wester är kriminalkommissarien i Vidaholm som leder en liten stab poliser i den lilla staden Vidaholm och som gärna ägnar fritiden åt att lägga pussel och att inmundiga ett och annat glas Bokma genever.

I denna, den tredje romanen om Otto Wester får han dessutom ett nytt intresse. Hon heter Carina Karlsson, är journalist och är enligt poliskollegorna en riktig puma. Otto Wester är mycket glad över att det är han som blivit föremål för hennes varma känslor.

Romanen utspelar sig strax utanför Vidaholm, vid Vidaholms slott. Där bor greven Albert von Syding som Carina, som egentligen har semester, lyckas få en intervju med. Den gamle baronen berättar inte bara om slottets historia, det blir en hela bygdens historia. Med extra krydda om slottets fängelsehålor och rustningar förvarade på slottets vind.

Historien triggar Carinas nyfikenhet och leder henne in i ett äventyr som inleds med ett mord i en bastu. Fler mord blir det, men hur man än försöker gissa vem som är mördaren lyckades i alla fall inte jag. Inte förrän Otto Wester rett ut det hela får man klart för sig vem som ligger bakom de ohyggliga morden.

I den första boken om Otto Wester och hans polisstab, med titeln Mord och röda fjädrar, blir ett kommunalråd mördat. I andra boken, Brudslöjan, blir en speedwayförare tagen av daga. Och i denna, Skuggor från det förflutna, uppdagas en historia som är osannolik och makaber, men spännande!

Boken är en pusseldeckare i stil med Stieg Trenter eller Maria Lang. Åke Bjurhamn och hans skrivarkollega Kerstin Ryderstedt vill och har som målsättning att föra en svensk deckartradition vidare.

Och det är rolig läsning och ett kul grepp. Ända ifrån start försöker man gissa sig till vem som begått brottet men i alla fall i denna bok lyckas jag inte. När upplösning kommer mot slutet blir jag förvånad. Och det måste väl vara ett riktigt gott betyg till en roman av den formen!

Eva Lindblad

  • Litteratur

  • Skuggor från det förflutna
    av Åke Bjurhamn och Kerstin Ryderstedt
    Vulkan

LÄNKAR
Bokförlaget Vulkan hemsida
Hälften var enligt Sjöwall och Wahlöös skrivarmodell intervju Kultursidan 12/9 2011

Tagged . Bookmark the permalink.