• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Run For Your Life gate upp å gate ner

Mika Liffner
Run For Your Life. Mika Liffner sprang tillsammans med elever från Tryserums friskola.

 

Varför sprang de genom Norrköping?

 

Vilka var det som sprang genom stan idag? Och varför? Klimatmanifestationen Run For Your Life drog igenom Norrköping på tisdagen. Var och en med sin berättelse om varför klimatfrågan är så viktig just nu.

Schemaläggningen för det långa loppet genom Sverige är inte helt enkel när vana maratonlöpare växlar med ovana. I trakten av Norrköping sprang verkligheten en timme före det planerade schemat.

Störst var kanske gruppen med rektorer, modigast kanske ensamma löpare på sträckorna mellan städerna.

Vi har nyligen skrivit inför klimatmanifestationen Run For Your Life. Det är en konstnärlig manifestation, trots att den genomförs i stafettloppets form. Med start i Kiruna 9 november har personer turats om att springa söderut genom Sverige. Stafettpinne är ett stenägg, en rund liten sten, slipad av årtusendens vågskvalp i Ishavet. Stenägg är betydelsefulla symboler i den samiska kulturen och den allra första löparen var samiska konstnären Jenni Laiti.

 

Niklas och Sarriy i täten
Niklas Cserhalmi och Sarriy Anani i täten på kors och tvärs genom Norrköpings gator. Klimatloppet låg för bra till, i stället för att pausa ett par timmar så blev det sightseeing genom innestaden på bästa sändningstid.

 

Det är inte helt enkelt att beräkna tiden och väl framme i Norrköping låg loppet som mest en timme före sin tid. Det blev en tidig start för Adam Knapasjö, en av Norrköpingssamordnarna,  som startade dagen redan i Krokek.

Varje löpare har sin berättelse, lång eller kort. Adam Knapasjö vill skicka ”klokhet, mod och handlingskraft” till deltagarna i klimatmötet i Paris. ”Från mig, och från de djupa skogarna, blanka tjärnarna och artrika ängarna” i Kolmården.

Löparen Sarriy Anani, som egentligen redan gjort sitt hemma i Robertsfors 12 november, drygade ut loppet när han tog över efter Arbetets museums Niklas Cserhalmi. Sarriy drog gate upp å gate ner genom Norrköping med några medlöpare, bland annat Niklas som passade på att peka ut sevärdheter, som Strykjärnet, på vägen.

Sarriy påminner om de katastrofer som drabbat livet på jorden genom årmiljonerna medan Niklas Cserhalmi lyfte fram hur kulturvärlden med sin förmåga att samla människor i processer är redo att ta över ”stafettpinnen” från expertvärlden.

Efter en stunds väntan vid Resecentrum kunde så nästa löpare, konstnären Mika Liffner tillsammans med elever från Tryserums friskola, ge sig ut genom Norrköpings gator. Mika skriver i sin berättelse att hon känner att ”det blåser en hoppfull vind” och avslutar ”Det är klart att det är lönsamt att ställa om till en hållbar planet, för var ska vi annars bo?”

 

Baiba Pumpure
För naturen som är det bästa som finns. Baiba Pumpure sprang sista sträckan mot Linköping.

 

Ett stort och glatt gäng med ordet REKTOR på tröjorna förde loppet västerut. Helena Höglund, mitt i gänget, som bar stenägget lyfter fram vikten av att ge eleverna förutsättningar att leva i fred och frihet. ”Vi kan inte överlämna till dem att lösa klimatfrågan.”

Magnus Irestig korsade Göta kanal vid Norsholm. Utanför stadens gator är det lätt hänt att löparna springer ensamma, det känns modigare på något sätt, även om de har ledarbil före och följebil efter. Naturälskaren Baiba Pumpure var Norrköpings sista löpare innan Martin Perman tog sig över gränsen mot Linköpings del av Run For Your Life.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och skärmdumpar från Run For Your Life

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Kiruna – NORRKÖPING – Paris

9 – 30 november 2015
Run For Your Life

Stafettlopp – Konstnärlig manifestation
Arr: Riksteatern

17/11 NORRKÖPING
Linjesträckning Stavsjö–Strömsfors–Getå–Åby–Ingelsta–(kors och tvärs mellan Promenaderna)– Centralstationen–Rådhuset–Hallarna–Skvallertorget–Industrilandskapet–Söder tull–SMHI–Klockaretorpet–Borgs kyrka–Löfstad–Kimstad kyrka–Norsholm
Hålltider Rådhuset ca 12.20, Skvallertorget 12.30, Söder tull 12.40 eller SMHI 13.00
Följ loppet på bildskärmar Rådhusets fönster mot Drottninggatan, Arbetets museum, ABF Bergslagsgårdens fönster mot Skvallertorget, Trottoarbaren i Hallarna samt Restaurang Weibes vid SMHI. Fler platser kan tillkomma, se lokala Facebooksidan.
12.00 Lunchseminarium Om klimatet. ABF Bergslagsgården.
18.00 Klimat-afterwork med Mattias Hjerpe, CSPR, och Sara Gustafsson, LiU, som kåserar kring klimat och miljö. Titti Knutsson presenterar Klimatfolket. Svängig klimatmusik med musikteater Gulasch. Laxholmskällaren, Arbetets museum.

LÄNKAR
Run for Your Life hemsida/livesändning karta värdegrund
Klimatfolket hemsida
Run for Your Life i Norrköping Facebook
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Om klimatmötet COP21 info/Biståndsdebatten
Niklas ska springa för livet mot Paris reportage Kultursidan.nu 15/11 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.