• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Göran Sarring ger Holberg en ny vår

Göran Sarring spelar Holberg
Så länge sedan. Sommaren 2010 satte Göran Sarring upp Den jäktade av danske 1700-talsdramatikern Ludvig Holberg med Robert Zetterberg i titelrollen. Nu är det dags för Jeppe på berget att inta Gästabudssalen på Löfstad slott.

 

2015 års ensemble är intakt

 

Jeppe på berget blir sommarens komedi på Löfstad slott. Regissören Göran Sarring berättar om den hunsade småbonden Jeppe som upplever några alldeles märkvärdiga dagar. Förra årets ensemble med Claës Weinar i spetsen kliver åter upp på Gästabudssalens scen.

Med Jeppe på berget återvänder Göran Sarring till Ludvig Holberg. Under flera år i rad iscensatte han flera av den danske 1700-talsdramatikerns komedier i Norsholm. Sedan dess har han presenterat komedi av andra kända författare, som Machiavelli, Tjechov och Almqvist.

Norsholm tjänstgjorde som scen för sista gången 2010. Numera är det Gästabudssalen i Löfstad slotts 1600-talsflygel som gäller. Är det dags för en ny vår för Holberg?

– Holberg har alltid haft en ny vår! I Norsholm gjorde jag en rad (fyra stycken) lite mindre kända Holbergare, som hade det gemensamt att de stod stadigt i commedia dell´arte-traditionen, berättar Göran Sarring och fortsätter:

Jeppe på berget avviker lite från den traditionen, den rymmer mer av psykologisk komedi, och en del upplysning/folkbildning plus lite fantasteri.

 

Claës Weinar, Joel Berg
Aj då. Det här var inte bra. Claës Weinar och Joel Berg i Hustruskolan sommaren 2015.

 

Förra sommaren spelade en helt ny ensemble Hustruskolan av Molière. Göran Sarring kallade in sina forna kollegor Claës Weinar och Yvonne Lundeqvist och kompletterade leken med de yngre skådespelarna Jenny Antoni och Joel Berg. Resultatet vann såväl publikens som kritikernas gillande.

Om ett halvår är det alltså dags igen, med 2015 års ensemble intakt. Claës Weinar lär åter drabbas av både det ena och det andra i rollen som Jeppe på Berget – berättelsen om den hunsade småbonden Jeppe, som upplever några alldeles märkvärdiga dagar.

Premiär 27 maj i Gästabudssalen. 20 föreställningar planeras fram till midsommar.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GÄSTABUDSSALEN LÖFSTAD SLOTT Norrköping

Sommaren 2016
Jeppe på berget

Komedi
av Ludvig Holberg
Regi: Göran Sarring
Prod: Sarring Kulturproduktion

SKÅDESPELARE
Claës Weinar, Yvonne Lundeqvist, Jenny Antoni och Joel Berg

LÄNKAR
Jeppe på berget Wikipedia
Sarring Kulturproduktion hemsida
Hustruskolan lär Arnolphe en läxa recension 31 maj 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Göran Sarring ger Holberg en ny vår

  1. Pingback: Jeppe på Berget super sig snart redlös igen – KULTURSIDAN.nu