• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Symfoniorkesterns Kaffekonsert 20 år

Kaffekonsert, SON
Luciatåg. Eleverna från Klockaretorpsskolans särskoleklasser sjunger med stor inlevelse och det låter helt underbart.

 

De sjunger direkt ifrån hjärtat

 

Det är så gott som fullsatt i Flygeln när jag kommer dit för att lyssna på Symfoniorkesterns kaffekonsert. Jag hittar en plats bland personerna från Lyans dagverksamhet och blir genast väl omhändertagen. Medan jag blir serverad kaffe och lussebulle av en ung man ser jag mig om i lokalen och nog kan jag tycka att den kunde varit mer stämningsfullt utsmyckad dagen till ära.

Det är ett jubileumsår. Under hela 20 år har Norrköpings symfoniorkester inbjudit till kaffekonserter för rörelsehindrade och förståndshandikappade. Att det är en populär företeelse märks tydligt av den förväntansfulla och glada stämningen runt borden i lokalen.

Symfoniorkestern inleder med ett potpurri av en rad engelska Christmas Carols. Allt medan utklädda servitörer (pepparkaksgubbar och en julgran!) går runt och fyller på kaffe och lägger upp saffransbullar. Potpurriet avslutas med I Wish You a Merry Christmas.

 

Jag såg mamma kyssa tomten
Jag såg mamma kyssa tomten.

 

Stämningen är som sagt hög, glädjen stor. En kille, mitt i salen reser sig och ”hjälper till” med dirigerandet. Samtidigt skrattar han högt och förklarar för alla att han älskar musik.

Vid mitt bord, bland killarna och tjejerna från dagverksamheten Lyan är de 25 stycken som kommit hit. De berättar att de varit på konserter förr, men det är första gången vid juletid.

Eftermiddagens konferencier heter Maria Olofsson. Hon säger att hon tillsammans med symfoniorkestern hoppas kunna bjuda på en riktigt god julstämning. Så presenterar hon Kjell Jonasson, en man som är ny för mig, men som var mycket välkänd för denna publik. Jag får veta av de ivriga och vänliga killarna från Lyan att Kjell brukar vara ute och spela på gruppboenden och dagverksamheter och att han är mycket populär och älskad.

– Jag har hållit på med det här i 20 år och nu har jag börjat i Valdemarsvik också, hör jag Kjell säga ifrån scenen.

 

Bengt Bergelin dirigerar
Gästdirigent. Bengt Bergelin dirigerade Land of Hope and Glory.

 

Ett luciatåg med elever från Klockaretorpsskolans särskoleklasser sjunger med stor inlevelse och det låter helt underbart. Det är inte alltid deras sång hänger riktigt ihop med musiken, det är ingen stämsång, men de sjunger direkt ifrån hjärtat och det är… ja, så underbart! Jag blir alldeles glad! Alldeles varm!

Efter sången Sätt dej på bocken och håll dig i rocken, är själva luciastunden över. Symfoniorkestern spelar upp till Tomtarnas vaktparad och vid mitt bord visslas det med i den välkända marschen.

Strax kommer ”Gammeltomten” upp på scenen och sjunger om när han fick snuva, ”attji, attji, attji prosit” sjungs det med vid borden innan mössen intar scenen och sjunger sin julvisa. Då orkar Tomten till och med dansa lite. Att Tomten envisas med att kalla dirigenten för ”direktörn” leder till stor munterhet runt omkring mig.

Som sista gäst vid denna konsert kommer Bengt Bergelin upp på scenen. Han är också välkänd för publiken. ”Heja Benke”! ropas det lite varstans runt omkring. Bengt tar över taktpinnen och dirigerar symfoniorkestern i Land of Hope and Glory och publiken är med och sjunger och gör rörelserna till Imse Vimse spindel till tonerna ifrån orkestern.

Vid applåderna sträcker ”Benke” armarna i luften, som om han vunnit första pris. Och kanske är det precis så det känns när man har dirigerat denna fantastiska orkester.

 

Maria Olofsson
Bjällerklang med fart och fläkt. Maria Olofsson avslutade Norrköpings symfoniorkesters konsert i Flygeln.

 

Så avslutas det hela med att alla medverkande kommer upp på scenen medan Maria Olofsson sjunger Bjällerklang. Det är en glädje och en värme som det nästan går att ta på. Det är många medryckande skratt och jag går varm i hjärtat ut från konsertlokalen och precis som de från dagverksamheten Lyan och Maria Olofsson så hoppas jag att denna konserttradition får många fler år på nacken.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FLYGELN Norrköping

30 november 2015
Kaffekonsert

Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: David Björkman
Gästdirigent: Bengt Bergelin
Konferencier: Maria Olofsson
Sång: Kjell Jonasson och Maria Olofsson
Elever från Klockaretorpsskolans särskola

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.