• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Döden, Gospel och Landskapet på Galleri Femman


Johannes Blomgren och Jonas Malmberg


Stämningsfullt och personligt

 

Jonas Malmberg, Linda Samuelsson och Johannes Blomgren avslutar och avrundar ett gemensamt år. Det är i alla fall ungefär på det sättet Jonas Malmberg berättar om utställningen Döden, gospel och landskapet. De studerade på Lunnevad tillsammans och har fram till ganska nyligen delat både bostad och ateljé.

Innehållet i utställningen består till största delen av oljemålningar i olika format, samt en del grafik. De tre konstnärerna har välavgränsade och klart individuella bildspråk, men då man går genom galleriets två rum framkommer ändå en känsla av enhetlighet. Jonas Malmberg nämner själv att det finns något sorts gemensamt stråk i deras verk, något som möjligen kan bero på att de under ett års tid delat både hem- och arbetsmiljö.

Skall man försöka sig på att närmare ringa in detta gemensamma drag torde ligga någonstans i stämningarna. Namnvalet på utställningen, Döden, gospel och landskapet, pekar i en riktning mot det symboliska och flerbottnade, något som kan attribueras till alla tre konstnärskapen. Ett poetiskt anslag utgör även det en genomgående underton i utställningen.

Det faktiska landskapet, bergen och himlen, letar sig in i bilderna och utgör både en del av och en bakgrund till symboliken. Både Linda Samuelsson och Johannes Blomgren visar landskap med hisnande, tunga himlar som breder ut sig över bildytan och omsluter en mängd stämningar och känslolägen.

I Jonas Malmbergs målningar bildar det dramatiska landskapen en effektfull inramning till de referenstunga och symbolstarka beståndsdelarna. I världarna han fångat inom träramarna står det realistiska rygg mot rygg med det surrealistiska, och de ger intrycket av att vilja berätta något, att vilja kommunicera en berättelse och en mening till sina betraktare.

Själv påpekar han att de alla varit intresserade av att låta sina verk och sin symbolik möta nya sammanhang och nya betraktare. I utställningen, som tyvärr hade sin sista dag lördagen den 17 september, lyckas de på ett fint sätt visa besökaren något nytt och ytterst personligt. Att stiga in på galleriet är lite som att stiga in i en representation av deras egen värld och deras eget, både gemensamma och individuella, språk.

Text och foto: Karolina Nilsson


  • GALLERI FEMMAN Norrköping

  • 3/9 till 17/9 2011
    Döden, Gospel och Landskapet

    Linda Samuelsson, Johannes Blomgren och Jonas Malmberg

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.