• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tung rock mässar bäst i källarmörkret (krönika)

Skanky Fred
Tyngre, rockigare. Skanky Freds Bluesband gick under jorden när de uppträdde på Tegelvalvet i lördags.

 

Kastar några snabba blickar över axeln

 

I underjorden, dit de stora scenernas ljus inte når, är det mörkare. I helgen som gick spelade Skanky Freds Bluesband och hårdrockarna Oblivious på intima rockscenen Tegelvalvet. I helgen som kommer ställer sig Skraeckoedlan på Arbis scen, tillsammans med Snowy Dunes.

Underjorden. Det där som försiggår långt bort från scenen som E-Type stod på i lördags och Seinabo Sey i söndags. Dit de ljusskygga och långhåriga individerna dras. Längs väggarna släpar de sig, kastar några snabba blickar över axeln och slinker in i mörkret. Det är ingenting för den räddhågade eller försiktige. Men de har ju så roligt, de där långhåriga typerna.

I lördags öppnades ett hål under Pub Wasa. Det var rockpuben Valvet som gjorde ett av sina sällsynta uppdykanden. I de trånga lokalerna utspelades en mörk mässa. Det är den tidigare konsertarrangören för Blå Huset Fredrik Lawergren som sett till att det blev spelning den här kvällen.

Från Stockholm återvänder återigen norrköpingssonen Fredrik ”Skanky Fred” Karlsson. Den här gången är det andra tongångar i guran. Dels är den elektrisk, dels har han med sitt Skanky Freds Bluesband som drar mer åt bluesrock än blues. Eller heter de Skankyfred? Även om det är Lisa Lystam Family Band som gäller för Fredrik så låter det bra mycket bättre än ett hobbyprojekt. Men det är, helt klart, underjordiskt.

 

Oblivious
Högvilt. Oblivious spelar psykedelisk sjuttitalshårdrock.

 

Linköping är hemvist för psykedeliskt hårdrockande stoners-gänget Oblivious. Eller hur ska man beskriva dem? 70-talshårdrocken är djupt cementerad här. Det är något fruktansvärt bra! Förra årets platta Out of wilderness borde ge dem tillträde till de allra största scenerna. Och här står de och spelar i en tegelvalvskällare.

Inte för att jag klagar på upplevelsen, men ändå. Jag köper en t-shirt, och jag är väldigt restriktiv med vilka bandtröjor jag tar på mig. Men vem vill inte ha en padda på bröstet?

Det är otroligt hur en sådan bra och intim rockscen som Valvet kan få stå outnyttjad större delen av året. Ni som inte tror mig kan ju kolla nästnästa helg när den (återigen) blir en av scenerna på Where’s the Music?.

Enligt det nysläppta spelschemat kommer 10 ljusskygga akter att spela där under fredagen och lördagen. Två av dem anser jag är omöjliga att missa, men jag förstår den som vill bosätta sig där hela helgen.

 

Skraeckoedlan
Urtiden återvänder. Skraeckoedlan kommer till Arbis. Bilden tog på Dynamo 2014.

 

Till helgen tar sig underjorden uppför backen till Arbis. Dit kommer Norrköpings största stoners Skraeckoedlan, som också släppte en fantastisk platta – Sagor – förra året. Det är andra stoppet på deras Europaturné tillsammans med Snowy Dunes från Stockholm. De spelar i samma genre men är lite mer psykedeliska. En ny platta släpps snart, men sägs finnas i turnébagaget. Smakprovet Atlantis, part I är en nästan 20 minuter lång låt med låånga jam.

Det är en stor risk att jag kommer att köpa två t-shirts till. Tusan, också.

Och bara i förbigående kan man notera att Howlin’ Pelle och Chris Dangerous från The Hives är DJ:s. Samt att Blå Husets Figge dyker upp (igen) som detsamma.

Det är bara att invänta mörkrets inbrott och smyga dit genom de mörkaste av gränder. Jag kommer inte att klippa håret den här veckan… heller.

© Text och foto: Michael Strandhed
© Foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEGELVALVET Norrköping

30 januari 2016
Skanky Freds Bluesband
Oblivious

Arr: Valvet rockbar

ARBIS Norrköping

6 februari 2016
Skraeckoedlan
Snowy Dunes
Howlin Pelle & Chris Dangerous
Figge

Arr: Karateklubben

LÄNKAR
Valvet Rockbar Facebook
Skanky Fred Facebook
Arbis hemsida Facebook
Karateklubben Facebook FB-evenemang
Skraeckoedlan hemsida Facebook
Snowydunes Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.