• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Äntligen måndamorron! på Arbetets museum

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6220046434/[/flickr]

En utställning att känna igen sig i. Att glädjas åt och kanske sucka över en smula.
Främst vill man lyfta fram de goda arbetsplatserna och hitta receptet på den goda chefen.

 

Mår vi bra så bra på jobbet som vi förtjänar?

 

Ibland är det roligt att gå till jobbet. Ibland växer obehagskänslorna inför tanken på en ny arbetsvecka. Visst är det upp till varje individ att välja hur man hanterar omorganisationer, nedskärningar, nya arbetsuppgifter och konflikter men en bra chef leder sin personal igenom arbetslivets blinningar och skär.

Äntligen måndamorron! – temat är naturligt för ett museum som heter Arbetets Museum och på lördag öppnar den stora utställningen. I samarbete med forskare på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet presenterar Arbetets museum nya rön kring vad som bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnandet på våra arbetsplatser. I projektgruppen har representanter för LO, PTK och Svenskt Näringsliv ingått. Projektet är finansierat av AFA Försäkring och ingår i FoU-programmet Från ord till handling.

Producent för utställningen, den visuella delen av projektet, är Annika Eriksson.
För de flesta av oss betyder arbetet mer än att enbart klara brödfödan. Arbete ger mening, tillfredsställelse, identitet och bekräftelse. Vi är alla olika, tänker olika, tål olika mycket. Jag tror om vi vågar tala öppet med varandra, både i samhället och på arbetsplatserna, så kan olikheterna bli vår största glädje och tillgång. Vi är ju faktiskt varandras arbetsplats. I utställningen tar vi hjälp av ny forskning för att lyfta fram sådant som faktiskt funkar i arbetslivet, berättar Annika Eriksson.

Äntligen måndamorron! är öppen för alla men man hoppas få många besökare från företag där arbetsgrupper tillsammans ser utställningen och arbetsplatser erbjuds att boka idéverkstad där en visning i utställningen kombineras med kreativa övningar för att ge idéer hur den egna arbetsplatsen kan utvecklas.

Utställningen ska fungera som en lustfylld mötesplats där man kan finna utmaningar, idéer och inspiration för att öka och bevara arbetsglädjen och hälsan på jobbet. Här finns flera interaktiva datorstödda stationer där besökaren kan testa hur man reagerar och agerar i olika situationer på jobbet.

Goda exempel från tre arbetsplatser och en företagshälsovård visar hur andra arbetar med mångfald, tillit, samarbete, kommunikation, arbetsmiljö och rehabilitering för att få alla att trivas bra på jobbet.

Vid lördagens vernissage invigs utställningen av bankmannen och fotbollstränaren Göran Bergort som kommer att prata om ledarskap och delaktighet.

Efter visningsperioden i Norrköping kommer utställningen att gå på turné i Sverige under två år.

Äntligen måndamorron! är en fortsättning på utställningsprojektet Arbetslivet – dödskul eller livsfarligt som Arbetets museum producerade 2004. Även detta projekt fick stöd från bland annat AFA Försäkring och turnerade till sju orter i Sverige.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 8 oktober – 2 maj 2012
    Äntligen måndamorron!

 

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627837368442″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Äntligen måndamorron! på Arbetets museum

  1. Pingback: Arbetets museum firar 20 år | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.