• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fredrick Lindmarks allt lättare pensel

Fredrick Lindmark
Självlysande. Godsvagnar i nattljus.

 

”Det är väldigt roligt att släppa taget”

 

Fredrick Lindmark var känd som Norrköpings fågelmålare. I Uniqarts källargalleri ser jag innerstaden, hamnen och skogen. De allra senaste akvarellerna antyder ett allt lättare handlag med penseln i kampen mellan detaljen, flödet och antydningarna.

Har du sett kommunens skyltning som berättar om fågellivet vid Strömmen. Knubbiga vattenfåglar i rörligt vattenblänk? Det är Fredrick Lindmark som målat originalet. Men det var för flera år sedan.

– Jag målar inte så mycket fåglar längre. I så fall ihop med landskap, säger Fredrick Lindmark när vi träffas i Uniqarts källargalleri på Hospitalsgatan.

En av akvarellerna bär syn för sägen: några mörka fågelsilhuetter över ett stycke landskap, två rovfåglar och ett par orädda kråkor. Intressantast i den bilden är förgrundens spretiga grässtrån mot den ljusa vägremsan.

 

Fredrick Lindmark
Norska fjordar. Fjällvärlden fascinerar.

 

Norrköpings innerstad är ett återkommande motiv, jag tänker att spårvagnarna i den varmt guloranga färgen lockar nostalgiker. Glänsande spår och luftledningarnas rutnät styr upp vyn över Drottninggatan där spårvagnen bara är som en liten prick i varmkallt gryningsljus. I andra bilder är ”gula faran” större.

– Det är inte motivet i första hand utan ljuset som är det viktiga, hävdar Fredrick Lindmark. Jag målar det som griper tag i mig. Jag har en klar bild i huvudet innan jag målar.

Han antyder en lång utbildningsväg på egen hand. Den naturintresserade unge ornitologen började med att titta på Bruno Liljefors, 1800-talets och det tidiga 1900-talets djurmålare och på naturtecknaren Gunnar Bruzewitz. Snart inspirerades han även av samtida fågelmålaren Lars Jonsson. På senare år har han upptäckt Alvaro Castagnet, känd för sina stadsbilder där han växlar mellan flödighet och detaljer.

– Jag vill inte fastna i en stil utan utforska möjligheterna, understryker Fredrick.

Verken hänger grupperade efter motiv. Spårvagnarna ja, tillsammans med ett par nästan självlysande godsvagnar, fast de är svarta, i nattmörkret. Hamnmotiven rör sig från en lika svart isbrytare i stjärnklar natt till en stilla eka i ljusaste vatten – ”jag hittade den uppe vid Strömmen mot Fiskeby”.

Och så naturen, från detaljtyngda skogslandskap till antydda fjällandskapet. Först några stora motiv från norska fjordar, en med flödande ljus, inspirerade av vykortshälsningar från vänner.

 

Fredrick Lindmark
Mer behövs inte. Här har Fredrick Lindmark släppt taget och låtit färgen flöda och torka. Bildformatet är förstås mycket litet.

 

– Den lilla där är mer konceptuell. Jag har fjällvandrat, har många minnen däruppifrån, säger Fredrick när jag fastnar för en till synes helt enkel liten bild, målad på det tjocka akvarellpapperet.

Det har räckt med ett himmelsblått flöde som torkat mitt på. Ett landskap som antyds i några få penselstråk. Det som är akvarellens utmaning där det oftare går fel än rätt. Sprillans ny är den också.

– Det är väldigt roligt att släppa taget och se vad som händer.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren och Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

UNIQART Norrköping

6 februari – 5 mars 2016
Fredrick Lindmark

Akvarell

LÄNKAR
Fredrick Lindmark Facebook FB-evenemang
Uniqart hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.