• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Peter & Matilda ger Sommarkonsert i S:t Anna kyrka 2010

Sommarkonsert 2
Släkten Johansson-Hansson fyller S:t Anna kyrka när Peter & Matilda kommer hem.

 

Släkten är bäst!

En gång för länge sedan var de familjen von Trapp. Nja, Peter tyckte tjejernas filmidé var fånig och ville inte vara med och Oskar var knappast född men Anki tog kommandot. Filmmusikalen studerades i detalj, replikerna kopierades och rollerna fördelades. Josefin var Maria och Matilda spelade Lisen. Något filmades men som så många projekt var det idén som var det viktiga medan genomförandet rann ut i sanden.

Matilda berättade om barndomsminnet under premiärkonserten i S:t Anna kyrka igår. Ett varmt minne som hon delade med sig till alla i den till bristningsgränsen fullsatta kyrkan. Och alla var ju där, också Peter och Oskar. Ja, nästan hela släkten Johansson-Hansson stod på scenen denna regntunga men också finstämda sommarkväll.

Sommarkonsert 3
Finstämd duo – Peter och Matilda.

 

Hemvändare är de, trogna sin bygd och den växande publiken. Peter Johansson är ett stort musikalnamn alltsedan han hade huvudrollen i Queenmusikalen We will Rock you i London. Han behöver inte bevisa något utan är glad, avspänd och lekfull. Växlar mellan gitarr, ukulele och bongotrummor när han inte sjunger solo eller duett med kusin Matilda Hansson, hon en musikalstjärna i södra Tyskland, bosatt i Österrikes huvudstad Wien.

Tillsammans med det kära gamla gänget i Cousins, kusinerna från Södra Finnö, gör de nu sin fjärde omgång Sommarkonserter. Musikallåtar förstås, och inte av det Queen-rockiga slaget. Om det är en anpassning till konsertlokalen eller publikens kultur-medelålder är inte lätt att veta. Resultatet är i alla händelser det lätt igenkänningsbara.

Omväxlande är det ändå, inte bara för att Peter och Matilda turas om i solon och duetter, kören varierar sig och bandets arrangemang likaså. Trumpet är fint för att inte tala om saxofoner i Last Night Of The World ur Miss Saigon.

 

Sommarkonsert 8
Kusiner med sväng.

 

Grunden läggs som en triangel: Evert Taubes Fragando i Björn Ulvaeus och Benny Anderssons arrangemang. Ett Burt Bacharach-medley där kören hottar upp i I Say A Little Prayer. Och I varje ensamt minne ur sångsagan Gerda av Bo Wastesson/Gudrid Hansen.

Matilda får stora applåder för långsamma Håll mitt Hjärta (B Skifs/P Hallstörm/L Andersson), som hon berättar låg 142 veckor på Svensktoppen. Fin låt.

Sedan svänger det desto mer i Elvis gamla Bossa Nova Baby fast i Cornelis W:s tappning, den som Anneli Rydé sjöng. Nu är det Matildas tur medan Peter har kul med bongotrummorna.

Pärlorna bara trillar vidare över den nöjda publiken. Önskelåten ur Miss Saigon är en fin duett med saxofonsolo och så svänger Peter tillbaka till svenska Öppna din dörr (T Nilsson) med bara kusin Oskar som andrastämma innan det är dags för gamla Robinson/Whitelåten My Girl. Men då kontrar Matilda med ett Sound of Music-medley (och där fick vi alltså berättelsen om familjen von Trapp på södra Finnö). Till och med joddla kan hon! Men sedan återvänder Peter med Edelweiss, javisst är den fin, fortfarande.

 

Sommarkonsert 14
Musikarvet. Janne Johansson tog med dragspelet.

 

Nästa överraskning, Janne Johansson fullbordar släktträffen när han äntrar scenen med nyinköpt musettedragspel. Morbror Janne ackompanjerar skickligt Matildas Piaf-örhänge La Vie En Rose och får kanske kvällens kraftigaste applåder för Reine de Musette.

Pappa Janne avlöses av sonen Peter som gör Astrid Lindgrens/Georg Riedels Fattig bonddräng bättre än jag någonsin hört den förr. Men när han ger sig på Tommy Körbergs Jag är, hör jag Rösten igenom. Nej Peter, där är du inte, inte än i alla fall.

Konserten fortsätter Somewhere Over The Rainbow till dess att det är Time To Say Goodbye. Jag är redan flera kilometer bort för att skriva en alltför kort recension för Norrköpings Tidningar. Men det går säkert bra. The Winner Takes It All.

Alla sommarkonserterna är utsålda. Men det finns en chans till: konserten i Söderköping den 21 augusti.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

Sommarkonsert 4Sommarkonsert 10

Sommarkonsert 12

 

 • PETER & MATILDA – SOMMARKONSERT 2010
 • S:t Anna kyrka
 • 28 juli – 6 augusti 2010
 • PÅ SCENEN
 • Peter Johansson och Matilda Hansson
 • Kör:
 • Josefin Hansson-Wood
 • Susanna Ranlöf
 • Anki Eriksson
 • Oskar Hansson
 • Orkester:
 • Fredrik Ingå klaviatur
 • Niclas Lindblom bas
 • Mikael Sundvall saxofon
 • Oskar Hansson saxofon
 • Pelle Lindh gitarr
 • Joakim Sandén slagverk
 • Pelle Anelid trumpet
 • Janne Johansson dragspel
Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.