• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

BYOB vill vidga videokonstens ramar

Jens Clarholm
Animerad konst. Jens Clarholms animerade LED-skärmar sågs vi i vintras, de flammade på Kraftstationens gavel under Norrköping Light Festival. Nu har han en ny animation på gång i BYOB på Verkstad konsthall.

 

Ställ in på loop ikväll

 

Ta med din egen bildprojektor! När Verkstad konsthall öppnar portarna för årets upplaga av BYOB – Bring Your Own Beamer MMXVI – på lördag kväll lär det bli en blandning av korta och långa filmer, från när och fjärran. Det måste inte ens vara film. Minifestivalen har sin egen DJ också.

Verkstad konsthall håller sig kvar. Galleriet har flyttat runt, från källare till vind, i fastigheten som täcker halva kvarteret från Bergsbron till Kvarngatan. Kanske nybygget Katscha ska räknas ingå i kvarteret? Ett tag delade de utsikt ut över Strömmen.

Numera är adressen Kungsgatan 55, i hörnet till Kvarngatan, och lokalen uppvärmd.

 

Peter Gahnström och Mirza Talovic – Mind Loop
Mind Loop. Peter Gahnströms och Mirza Talovics verk har hittat en egen plats mellan två öppningar i Verkstads nya lokal.

 

– Vem som helst kan delta med ett videokonstverk, förklarar Magdalena Åkerström som står för den öppna inbjudan som riktar sig till alla som har ett videokonstverk att visa, ett både demokratiskt och social utställningskoncept.

Det är alltså bara att knalla in med egen dator och tillhörande bildprojektor och hitta en ledig vägg att visa film på. Ställ in den på loop och knalla runt och titta på likasinnades verk. Eller att bara komma och titta, att bidra är inget tvång. Musik blir det också BYOB har sin egen DJ.

– Kvällen utlovar projektioner och filmer skapade i Kiruna, London/Los Angeles/Icehotel i Jukkasjärvi och Japan, lockar Magdalena Åkerström som också hoppas kunna överraska med en eller annan performance.

 

Peter Gahnström och Mirza Talovic
Magisk. Mind Loop kan ge intryck av en ansiktsmask som strålar nästan av sig själv.

 

Vad som menas med ett videokonstverk är inte självklart. Två spektakulära verk utlovas, båda med anknytning till föreningen Makers of Norrköping, en förening som låter konst möta ny teknik. Dels är det spegelprojektionen Mind Loop av Peter Gahnström och Mirza Talovic. Dels Jens Clarholms bildspel på LED-skärmar.

Mind Loop ser ut som en levande och magisk ansiktsmask när ljuset sveper över den.

– Vi projicerar på ett objekt/skulptur av speglar och trä. Det är mappat så vi projicerar inte en ruta utan där vi bestämmer (runt skulpturen), säger Peter Gahnström.

Det är Peter som skapat det diamantformade verket medan grafikern Mirza Talovic står för projektionen.

Jag minns Jens Clarholms verk Kraftstationens själ. Bildspelet i gavelfönstren gav Kraftstationen bakom Cnema nytt liv, det var ett av de lokala bidragen till Norrköping Light Festival i vintras. Nu har han tagit bildskärmarna och satt ihop dem till en kub. Här handlar det alltså inte om en projektion utan små LED-lampor som tänds och släcks, lyser i olika färger.

– Jag kallar det för en animation, säger Jens Clarholm som är ingenjör och gärna låter konst möta teknik i sina byggen.

BYOB frodas och utvecklas.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Jens Clarholm, Nils-Göran Tillgren och Peter Gahnström

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VERKSTAD KONSTHALL Norrköping

5 mars 2016 kl 20
BYOB – Bring Your Own Beamer MMXVI

Videokonstfestival
DJ: KHLAV KALASH

LÄNKAR
Jens Clarholm hemsida
Peter Gahnström hemsida
Mirza Talovic tumblr
Verkstad konsthall hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.