• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Krallis nöjesfält och blommande fantasier (recension)

Jorgo Krallis – mobil
Mobil konst. Jorgo Krallis bildvärld tar fysisk gestalt. Konstnärens lekfulla fantasi präglar utställningen på Galleri Sander/NP33.

 

Kära automobiler och nerviga vingblad

 

Blommande fantasier. I Jorgo Krallis värld råder lekens kreativa kaos. Den snart 80-årige konstnären visar målningar, grafik och mobiler på Galleri Sander på NP33. Floristen & Fotografen Persson och Erikssons blommande insektsfantasier är mer precisa i uttrycket.

 

Jorgo Krallis

 

I Jorgo Krallis värld råder lekens kreativa kaos. Den snart 80-årige konstnären som i ungdomen studsade från Grekland till konststudier i både Holland och Tyskland lever och verkar i Stockholm. Utställningen visar flera sidor av konstnären, målningar, grafik och mobiler.

Utställningen är som ett nöjesfält (konstnärens Cirkus Mundi), där människorna är en del av den virvlande, sjudande upplevelseströmmen. Målningar och grafik är nära besläktade motivmässigt men i den handkolorerade grafiken lägger konstnären stor vikt på de små detaljerna med sina tunna linjer. Bakgrunderna är bearbetade, nära nog lite ”smutsiga”, hans värld uppstår inte ur tomrummet.

När han målar är det med kraft i penseln, också här låter han linjerna svänga som högtryck i väderkartor.

 

Jorgo Krallis
Som ett nöjesfält ter sig Jorgo Krallis bildvärld.

 

Verk för barnkammaren? Snarare för alla med barnasinnet i behåll. Han borde ha illustrerat Lennart Hellsings dikter! I etsningen La Baguette susar snubben men bönan i snabba bilen, en spolformad baguette och bullhjul. Den kommer uppenbarligen från Gamla Enskede Bageri.

En annan automobil (ordvalet kopplat till en tid som flytt), jagar förälskat efter en försvinnande motorcykel. Män är ofta kantiga, kvinnor ofta rundade, yppiga är fel uttryck för linjerna följer inga andra ideal än konstnärens egna.

Oemotståndlig är de musikaliska mössens konsert i The Band, en tvådelad grafik med notlinjer under pianot. I stället för noter har Krallis ritat dit sina egna krumelurer, främst bestående av dansanta skor. Partitur för en tonsäker konstnär.

Så har då mobilernas utbredande i samhället förstört språket så till den grad att jag förvirrat tänker mobilskal? Sedan inser jag att det förstås handlar om hängande skulpturer. Här kliver motivkretsen ut och tar fysisk gestalt i rummet. Uttrycket ökar i styrka med kraftigare linjer och färger där cirklar, rektanglar, tuber, klot (i återanvänt material) balanseras. Inte perfekt såklart men lekfullt!

 

Floristen & fotografen
En blommig insektsfantasi.

 

Floristen & Fotografen

 

Floristen Linnea Perssons och fotografen Peter Erikssons blommande insektsfantasier är precisa i uttrycket. Duon deklarerar sig som Floristen & Fotografen. Av växters beståndsdelar – knoppar, strån, blad, kronblad, ståndare, ax och frukter – skapar floristen fantastifulla motiv som fotografen förevigar.

Bilderna saluförs som tavlor alternativt affischer. Detaljtydligheten påminner om skolplanscher men utan namn och utan utvecklingsstadier.

Det är blommor. Det är insekter. Det är aningens förvirrande. Det är mycket dekorativt. Motiven är perfekt komponerade till storlek, färg och vinklar. Fotot är skarpt, ljussättningen så perfekt att den nästan är omärklig. Utskrifterna på högkvalitativt papper gjort av bambufiber, det här är genomtänkt in i minsta detalj.

Vad som är möjligt beror på vad årstiden och trädgårdar bjuder. Och de måste jobba snabbt innan fräschören försvinner.

Jag kan inte låta bli att förundras över naturens egen lek, där växters bladnerver och kamouflage-/lockelsefärger, påminner så starkt om insekters tunna vingblad. Bilderna säger att avståndet mellan flora och fauna inte är så långt som vi inbillar oss. Och visst är många insekter intensivt förbundna med växter, utvecklade i evolutionens symbios, det är nog det som är så förvirrande.

Inte heller kan jag låta bli att undra vad som skulle hända med bilderna om floristen och fotografen vågade sig på att undersöka vissnande material. Det skulle förstås bli en helt annan utställning.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

JORGO KRALLIS – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FLORISTEN & FOTOGRAFEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SANDER/NP33 Norrköping

19 mars – 9 april 2016

Jorgo Krallis
Målningar, grafik och mobiler

Floristen & Fotografen
Linnea Persson och Peter Ericsson
Fotografi

LÄNKAR
Jorgo Krallis hemsida
Floristen & Fotografen hemsida
Galleri Sander/NP33 hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.