• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teater Imba spelar Askungen för alla (recension)

Askungen
Alldeles underbart? När Askungen (Lena Ilmarsson ) möter prinsen (Christian Svensson) visar hon nya sidor för publiken.

 

En massa styvsysterjäkelskap senare…

 

Askungen, styvsystrarna, balen, skon och prinsen. Barnteater för tonåringar? Det går. När det är Teater Imba som spelar. Aktörerna mixar fysisk teater med slapstick, blandar ner några Disneyfilmer och rör till. På första bänkraden sitter 10 killar som bara varit i Sverige några månader, de ler stort. I sommar ska Teater Imba ut i Folkparkerna.

– Vi fick 30.000 kronor från Region Östergötland för att spela barnteater för flyktingbarn. När vi fick ett så stort gensvar bestämde vi oss för att ge en extraföreställning. Vi är Teater Imba och vi kan bjuda på det om vi vill, förklarar Lena Ilmarsson som är en av gruppens tre skådespelarna.

Region Östergötland och kommunerna har vänt sig till kulturutövare och föreningar för att få fram aktiviteter för nyanlända flyktingar och främst då för barnen. Teater Imba spelar Askungen, för både yngre och äldre barn.

– Vi spelade på en skola i Linköping, men här valde vi att hyra Teater Bråddgatan 34 och ge vår publik upplevelsen av en riktig teater.

 

Askungen
Taskmörtar. Styvsystrarna är riktigt elaka. Thomas Häggström, i mitten, passar upp på än den ena och än den andra.

 

Det är en tidig tisdagsmorgon och de yngre eleverna på Mottagningsskolan i Norrköping får se föreställningen först. En timme senare är det de äldre elevernas tur, ungdomar i högstadie- och gymnasieålder. Många killar, några få tjejer.

– Välkomna hit, hälsar Lena Ilmarsson. Varifrån kommer ni?

Syrien, Afhanistan, Irak, Somalia är de vanligaste svaren. Mellan en månad och kanske ett halvår har de som utgör publiken varit i landet. Kunnigheten i svenska språket är därmed begränsad. Men troligen känner många i publiken till sagan om flickan som tappar sin sko, den är spridd över hela världen i mer än tusen varianter varav den äldsta kända berättades i Kina.

Som alla sagoberättare gör förstås Teater Imba gör förstås sin egen version. Alla tre skådespelarna aspirerar på titelrollen men Thomas Häggström vinner. En manlig skådespelare som föreställer tjej provocerar en del, en kille på främsta bänk blir väldigt upptagen av sin mobiltelefon.

Teater Imba, som har flera kända folksagor/Disneyfilmer på repertoaren, frångår de tillrättalagda småbarnsfilmerna direkt. Gruppens version är tokrolig, stökig och fylld av gags skådespelarna emellan. Deras teknik är en blandning av fysisk teater och tal, för att inte säga prat, för att inte säga pladder. De bollar rollerna emellan sig, mamman som dör, pappan som också dör, styvmodern som är så läskig att hon inte ens syns och så styvsystrarna.

Styvsystrarna är precis lika elaka som Askungen är snäll. Men prinsen är sig inte riktigt lik, Christian Svensson med uppkammad lejonman är bara så trött på att föräldrarna ger honom allt han pekar på (en keps från någon i publiken, en skjorta…). Och nu en trist bal, ovanpå allt… suck!

 

Askungen
Fina vagnen. Askungen får hjälp att komma iväg till balen.

 

En massa styvsysterjäkelskap senare lyckas Askungen ta sig till balen. Hur hon är klädd är svårt att veta, eftersom skådespelarna har samma kläder i föreställningen som de hade i Skönheten och Odjuret i februari. Christian går i lejongult, Lena drar åt lila och Thomas är färggladast i blått, rött, grönt. Gruppen känns igen på sina randiga strumpor och hängslen, det är både lekfullt och praktiskt. Möjligen lite virrigt ibland.

Själva transporten in i den förvandlade pumpan ser jobbig ut och någonstans där har Lena tagit över rollen som Askungen. Men balen är som sagt trist, prinsen har smitit ut på balkongen eller om det är balustraden, och dit går också Askungen. Det är långt ner om man spottar. Eller om man kastar en krukväxt. Eller om man kastar en ko. Eller…

Men långt innan Askungen tappar sin sko har Teater Imba vunnit hela publiken. Om det nu beror på Christian Svenssons skicklighet i att falla omkull eller på Thomas Häggströms rullande höfter, som en magdansös. Där en yngre Disneyvan publik skulle sett citat från Törnrosa, Lejonkungen och några andra filmsagor ser tonårspubliken ett gäng skådespelare som skämtar, som släpper all prestige och som visar att lek och fantasi är det mest coola som finns. Då spelar det ingen roll om publiken kommer från Somalia, Syrien eller Sverige.

På söndag återvänder teatergruppen med Lejonkungen som spelas som vanlig (vad som nu menas med vanlig) familjeföreställning. I maj spelar de Skönheten och Odjuret.

I sommar reser Teater Imba land och rike runt med Askungen. Paraplyorganisationen Folkets hus och parker har nämligen upptäckt att i den här regionen skapas mycket bra barnteater. Tidigare somrar har både Teater Fenix och Musikteater Gulasch engagerats.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

22 mars 2016
Askungen

Teater Imba

SKÅDESPELARE
Lena Ilmarsson
Thomas Häggström
Christian Svensson

3 april kl 15
Lejonkungen.
4-13 år

8 maj kl 15
Skönheten och odjuret.
4–13 år. (Del i Scenkonstfestivalen.)

LÄNKAR
Teater Imba Facebook Hemsida
Teater Bråddgatan 34 Facebook
Hallarna Hemsida
Skönheten och Odjuret med Teater Imba recension Kultursidan.nu 22/2 2016
Vårens barnteater på Bråddgatan 34 LISTA Kultursidan.nu 30/1 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Teater Imba spelar Askungen för alla (recension)

  1. Pingback: Familjeteater i parkerna i sommar – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Klassisk barnteatervår mot premiär – KULTURSIDAN.nu