• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Silvana Imam och Erik Lundin på Arbis (recension)

Silvana Imam
Stjärnan från Syrien. Eller rättare – den svenska rapartisten Silvana Imam. Vid ett tillfälle bärs Syriens (pappas) och Litauens (mammas) flaggor in på scenen.

 

Hon gör sig mycket bättre live än på Spotify

 

Årets artist. Årets textförfattare. Stjärnan ifrån Syrien. Under fredagskvällen bjöd Arbis Bar & Salonger på en livad spelning med mångfaldsbudskap. Årets hiphop/soul Erik Lundin värmde upp scenen till Årets artist Silvana Imam, som gjorde alla helt vilda.

– Jag svär, nu kommer en låt som ni vet. Silvana Imam är självsäker. Hon vill ha upp 5–10 personer på scenen, för ”nu ska vi dansa”. Att publiken känner till hennes låtar har det inte varit några tvivel om innan Svär på min mamma heller, men till den här låten verkar verkligen alla sjunga med. Eller kanske rättare sagt – rappa med. Silvana Imam kallar nämligen sig själv för rapens Tarantino, och i det stora publikhavet på Arbis Bar & Salonger är det tydligt att man håller med.

Förakt eller ”support” är Erik Lundin som också får publikens jubel, men Silvana Imam gör verkligen alla helt vilda. Lite ironiskt med tanke på att hon tydligen – jag kollade upp detta före spelningen – en gång var Erik Lundins mindre kända ersättare. Enligt Dagens Nyheter fick hon sitt genombrott när RMH (Respect My Hustle, ett skivbolag som Erik Lundin är delägare i) skulle uppträda i Kärrtorp. RMH är också Silvanas skivbolag, ett växande hiphopkollektiv.

 

Erik Lundin
Suedi. Även supporten och vännen Erik Lundin får publikens jubel.

 

På Grammisgalan tidigare i år vann Erik Lundin i kategorierna Årets textförfattare och Årets hiphop/soul, något som följde efter debuten på svenska: Suedi. Under uppväxten var det arabiska ordet för svensk, ”suedi” – ett skällsord i Erik Lundins kretsar – ett sätt att hitta styrka i utanförskapet för dem med rötter i olika länder.

Därför var det en obehaglig upplevelse att bli kallad svensk under en resa till Gambia där kusinerna fanns. Men under spelningen på Arbis är det ändå en svart tröja med texten ”suedi” i versaler som Erik bär.

I dag är han svensk med stolthet, men tycker samtidigt att det är tragiskt att han förmodligen får fler jobb när det fullständiga dopnamnet Ibrahima Erik Lundin Banda kortats ned. Hans musik handlar bland annat om detta.

 

Silvana Imam
Hoppfull. Täckjackan var på under en rejäl del av konserten.

 

Innan spelningen förstår jag också att ett av de många priser som Silvana Imam kammat hem är Musikförläggarnas Pris – Årets textförfattare. Jag är inte en av de helfrälsta Silvana-fansen, även om hennes storhet bland exempelvis feminister inte har gått mig förbi, så jag funderar på vad det är som är så bra med hennes texter och lyssnar in mig lite mer på Spotify.

”Stjärnan ifrån Syrien” och ”alltså ärligt jag är inte straight jag är lesbisk” är rader från Svär på min mamma – och här känns hon såklart helt rätt i tiden med alla intersektionella analyser. Men i till exempel låten Knark – ”Alla mina vänner gillar natt / Är som alla här på klubben tagit knark” – är inte rytmen en större styrka än texten här?

På plats tänker jag i alla fall att Silvana Imam är en sådan där artist (Årets artist på Grammisgalan ju) som måste upplevas. Att hon vunnit i kategorin Årets Live både på Manifestgalan och Stockholm Pride är nog ingen slump – hon gör sig mycket bättre live än på Spotify.

Det är med stor energi och kaxighet som hon intar scenen, och det kraftigt blinkande ljuset passar väl till den adrenalinfyllda showen – men man kan nog få epilepsianfall för mindre (vid ingången varnas det faktiskt för detta).

Få personer kan nog låta bli att se töntiga ut med täckjacka inne på en varm klubb, men Silvana har på sig en ganska länge medan hon hoppar omkring. Och hon ser mest tuff ut. Hon tror ju på sig själv, vilket kanske i och för sig inte är så svårt när hela stället är galna i en.

 

Silvana Imam
I strålande ljus. Ljuset blinkar kraftigt under Silvana Imams adrenalinfyllda show.

 

Men varför är publikhavet så vitt? Bland kvällens starkaste inslag är den berättande låten Hon Va, om Silvana Imams bakgrund och resa till nuet. Jag fastnar för den för att den börjar lite mer avskalat, med rösten i centrum – och jag hör vartenda ord, vilket inte är fallet vid framförandet av alla andra låtar, eftersom basgången och beatsen tenderar att ta över.

Hon Va gör mig berörd – här visar sig Silvana både svag och stark. Låten tonar kraftfullt ut till ord om att måla regnbågsfärger över Sverige, och vid ett tillfälle under konserten kommer Litauens och Syriens flaggor in på scenen.

Mångfaldsbudskapet är tydligt, så varför finns inte större diversitet bland fansen på plats?

Arbis är fullt med folk, extranumren blir flera och det faller glitter över scenen. Jag gillar Silvana Imam mer efter spelningen än innan, för nu har jag Sett Henne.

© Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Melinda Reyes Hiltunen

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

1 april 2016
Storm Tour turnépremiär
Silvana Imam
Erik Lundin support

LÄNKAR
Silvana Imam Wikipedia  Facebook  Spotify  Twitter
Erik Lundin Wikipedia Facebook
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Silvana Imam och Erik Lundin på Arbis (recension)

  1. Pingback: Silvana Imam väcker hopp och kärlek – KULTURSIDAN.nu