• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Barnen, konsten och Luftslottet (krönika)

Luftslottet – vernissage
Skapande fest. När Luftslottet invigdes på Konstmuseet tidigt i vintras var den unga publiken särskilt välkommen. I foajén gjordes plats för eget skapande.

 

Bortom det givna och tillrättalagda

 

Konst är konstigt. Och med den inställningen tar man död på mycket, som till exempel barnets nyfikenhet. Vilket är bedrövligt. Eller rättare sagt ansvarslöst. Är det något som barn – och vuxna – behöver så är det just konst. Men för att ta del av konstens rika värld, måste först den välvilliga inställningen finnas.

 

Barnens Luftslottet
Läskigt. Konsten kan skrämmas, håll då någon hårt i handen.

 

Jag välkomnar konsten, även de verk som jag ogillar. Jag välkomnar varje utställning, konstig som okonstig. Jag välkomnar allt som får mig att se det jag inte ser. Med den inställningen öppnar man upp för något nytt; bortom det givna och tillrättalagda. Och konsten blir då inte bara en ren estetisk underhållning, utan mycket mer därutöver.

Att vidga perspektiven – att se mer än vad man vanligtvis gör – är som bekant betydelsefullt. Där kommer konsten in, då den öppnar upp för olika sätt att se på tillvaron. Och ju fler perspektiv man har desto mer växer man som tänkande och kännande människa. Men som sagt, konst är ingen självklarhet. Det är därför man kan höra dem som säger att konst är konstigt. Visserligen säger de orden mer om dem själva än om konsten, men likväl tar sådana yttranden död på nyfikenheten hos barn.

 

Barnens Luftslottet
Fantasifigurer. Möt konstens värld med ett barns nyfikenhet.

 

Men barns nyfikenhet är viktigt för deras utveckling. Det får man inte glömma. Därför kan jag inte bli annat än glad när konstmuseer i landet bjuder in unga människor till utställningar, där de får möjlighet att upptäcka konsten.

Och här vill jag ge Norrköpings konstmuseum en eloge för utställningen Luftslottet. En gränsöverskridande utställning som handlar om luft, drömmar och fantasivärldar. Och om kreativitet, skapande och viljan att förstå det som är främmande.

© Text: Melker Garay
© Vernissagefoto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTMUSEET Norrköping

13 februari – 28 augusti 2016
Luftslottet
Samtidskonst

KONSTNÄRER
Amara Por Dios, Bigert & Bergström, Olle Bonniér
Johanna Byström Sims, Åsa Cederqvist, Jacob Dahlgren
Sara-Vide Ericson, Jens Fänge, Annika von Hausswolff
Erik Hedman, Matti Kallioinen, Katarina Löfström
Janina Nilsson, Bella Rune, Liv Strand,
Ruben Wätte, Bengt O Österblom.

Curator: Johanna Uddén
Utställningsintendent: Helena Scragg
Utställningsteknik:
Mats Arvidsson, Örjan Söderholm, Anders Appelgren,
Erik Wahlberg, Juhani Vartianen,
Emmy Ekekrantz, Thomas Edetun

LÄNKAR
Melker Garay hemsida
Norrköpings Konstmuseum hemsida Utställning Facebook
Konstmuseet förvandlat till Luftslott recension Kultursidan.nu 12/2 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.