• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Madlen Herrström och Lis Kläpp på NP33

Herrström och Hallengren
Handpåläggning. Det ordlösa möter orden hos Madlen Herrström och Anders Hallengren. Merparten av utställningen hänger på galleriets väggar. Det här är en exklusiv bokmapp bestående av lösblad.

 

Teckningar – Texter. Målningar.

 

Egentligen är de tre för Anders Hallengren ska också räknas in bland utställarna på Galleri Sander på NP33. I glasgalleriet hänger Madlen Herrströms teckningar i rött och svart på väggarna. I det svarta galleriet ropar Lis Kläpps målningar med stark intensitet.

 

Madlen Herrström
Upprepningar. Madlen Herrström skapar sina teckningar med små verktyg som pinnar, penslar, stämplar. Det tar tid.

 

Madlen Herrström och Anders Hallengren

 

Valet står mellan svart och rött. Madlen Herrströms teckningar håller sig till de färgerna där de fyller glasgalleriet hos Galleri Sander påNP33. Hon är inte så ensam i galleriet som det verkar. På bordet ligger en rad av de böcker hon och Anders Hallengren skapat tillsammans. Den senast publicerade är Catwalk – konststycken, lärda essäer skrivna av en lärd man och med hennes bild på omslaget. Anders Hallengren har fördjupat sig i och kring genialitet, infall och kärlek och inleder med modets historia i ”Mode och cynism”. Hon visar också ett mer exklusivt samarbete, lösa blad med texter, och teckningar i en mapp.

– Oläsbart och läsbart. Det är där vi möts, kommenterar Madlen Herrström samarbetet som resulterat i ett drygt halvdussin böcker så här långt.

Att utställningen fått namnet Balanslinje kan alltså tolkas på flera olika sätt.

Hon talar skånska. Hon är uppvuxen i Paris med svenska sommarlov. Därför säger hon kinesiskt bläck om det jag kallar tusch, det svarta, det röda kallar hon indiskt bläck. Med penslar, svampar, fingrar, pinnar skapar hon sina teckningar. Och med stämplar, det går att hitta bokstäver oftare än ögat först ser. De påminner om landskap.

– Landskap. Jag är inspirerad av landskap, att gå ut i skogen, eller ödelandskap som i norra Norge, säger Madlen Herrström.

 

Madlen Herrström
Kombination. Stämplar som syns och vatten som låter bläcket flöda.

 

Bläcket är oftast fäst på torrt papper – ”jag vattnar papperet när jag behöver”. Jag upptäcker att det som kanske ser ut som svepande och förstärkta linjer egentligen består av upprepade bearbetningar, som de där stämplarna som trycks om och om igen att tecknen enbart skymtar undantagsvis.

– Jag tycker om lager. Jag tycker om transparans. Jag tycker om transformation, förklarar Madlen Herrström.

Som i enskilda teckningar. Som i de tvåsidiga verken som kan vikas ihop. Som i samarbetet med Anders Hallengren, där ord blir bilder och bilder blir ord.

 

Lis Kläpp
Djuret och Lis Kläpp. Hon visar målningar i olja och kritor på Galleri Sander på NP33.

 

Lis Kläpp

 

Lis Kläpps färgsprakande verk gör sig i det svarta galleriet längst in på NP33. Där är en intensitet i handens rörelse som får mig att tänka på Vincent van Goghs passionerade måleri. En värld av färgfält där konstnären fått syn på Det. Ofta en djurskepnad, en hund, kanske en häst. Det kan också vara träd. Ett hus, som en femhörning. Oftast framstår de i vitt. Har där varit något annat så döljs det (eller framhävs?) som färg. Uttrycket är detsamma oavsett om hon målar i olja eller använder pastellkritor.

Jag träffar inte Lis Kläpp den här gången men minns något från samtalet med henne när hon senast ställde ut på Galleri Sander år 2010. Hon talade då om många lager och om att plötsligt se det som blir just bilden i bilden. Det andra som var skulle bort. Djuret fanns då, liksom det femhörniga huset. Fanns trädet? Det sprakar ännu mer om färgerna nu.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

MADLEN HERRSTRÖM ANDERS HALLENGREN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LIS KLÄPP – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SANDER / NP33 Norrköping

16 april – 7 maj 2016

Madlen Herrström och Anders Hallengren
Balanslinje
Teckningar – Texter

Lis Kläpp
Målningar

LÄNKAR
Madlen Herrström hemsida
Anders Hallengren hemsida
Lis Kläpp hemsida
Galleri Sander / NP33 hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.