• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svenska Operan ger Tosca i Hörsalen

 

Tosca
I väntan på entré. Margareta Ridderstedt spelar Tosca.

 

Tosca i händerna på diktaturen

 

En ond man med ett farligt namn. Scarpia. Maktfullkomlig. Hänsynslös. Van att ta det han vill ha. Van att ta den han vill ha. Tosca, sångerskan, är hans nya villebråd.

8 maj är nytt premiärdatum för Svenska Operans allra första uppsättning Tosca som ges i Hörsalen i Norrköping. Därmed har premiären skjutits upp en vecka. Den prestigeförlusten är lätt att ta säger producenten Dag Ridderstedt.

– Ja det är lätt, jämfört med den prestigeförlust det är att inte vara färdiga när det väl är premiär!

 

Tosca
Margareta Ridderstedt som sig själv.

 

Svenska operan mixar professionella och amatörer på och bakom scenen. Marie Rosenmir, vinnare av Svenska Dirigentpris år 2006, leder orkestern som sitter på scenen men bakom fondkulisserna. (Senare ersatt av Miguel Ramos). Här blandas blåsare från Östgötamusiken och stråkar från Symfoniorkestern och Bråvikens kammarsymfoniker. Bland andra. I kören, trimmad av Michael Bruze, sjunger sångare från egna kören MSK, Musikaliska sällskapets kammarkör. Bland andra.

Här finns också ett och annat ansikte från förra höstens satsning Showboat. Musikalartisten Daniel Lindquist, som blev lite sugen på att testa opera efter att ha konsulterat just en operasångare för ”Ol´man River” i Showboat, gör en av Scarpias svartklädda hantlangare.

 

Tosca
Förvandlad. Margareta Ridderstedt har gått in i rollen.

 

Puccinis opera från år 1900 har förlagts till en öststatsdiktatur under tidigt 1970-tal av regissören Märit Bergvall. Tosca som gestaltas av Margareta Ridderstedt, är en uppburen sångerska. Hennes älskare konstnären Mario Cavaradossi, spelas av Sonny Wallentin. När Scarpia jagar en förrymd politisk fånge dras Tosca och Cavaradossi in i en ond mardröm som slutar i tragedi.

Mord och musik i skön förening är inte något nytt ämne för de drivande krafterna bakom Svenska Operan, Dag och Margareta Ridderstedt. Tidigare har de genomfört tre stora uppsättningar i Valdemarsvik, Lohengrin ute på kajen i Valdemarsvik sommaren 2007,  följd av Carmen i dansrotundan i Gränsnäs den stekheta sommaren 2008 och slutligen Orfevs & Eurydike ombord på M/S Teaterskeppet. Carmen kommer, om allt går enligt planerna, att återuppstå senare i år. I Norrköping.

(c) Text, foto, film: Ann-Charlotte Sandelin


Filmreportage från uppsättningsarbetet.

Slagkraftig Tosca på svenska

Läs Folkbladets recension. Svenska operans Tosca är slagkraftig, tiden flyger efter en lite trög start.

Svenska Dagbladet hyllar de ledande manliga sångarna medan Margareta Ridderstedts Tosca inte faller recensenten i smaken.

Norrköpings Tidningars recension finns endast i papperstidningen.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Svenska Operan ger Tosca i Hörsalen

  1. Pingback: Dag Ridderstedt - Operalogg

  2. Pingback: Tosca byter dirigent | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.