• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

På rymmen med Anstalt 1988 i mobilen

Flykten från fängelset
Flykten från fängelset. Här börjar audioguiden, som leder lyssnaren på rymlingarnas väg. Fredrik Selldén har skrivit manus medan Amanda Wendelius Nyström tagit rollen som projektledare.

 

Flyktvägar och fångvaktare

 

En ljudslinga och två rymningar. Anstalt 1988 handlar om ett par uppmärksammade rymningar från Norrköpings fängelse för snart 30 år sedan. Fem KSM-studenter följer i historiens fotspår, men utan att romantisera.

Som projektarbete under andra årskursen på Kultur, samhälle, mediegestaltning på Linköpings universitet gör en grupp studenter en audioguide i form av en ljudslinga om två uppseendeväckande rymningar från Anstalten i Norrköping år 1988. Båda rymlingarna tog samma väg ut, via ett idiotiskt placerat verkstadsskjul vars tak erbjöd en väg över muren. Måste det påpekas att det revs strax efter den andra rymningen?

Det gäller dels fritagningen av Maskeradligans Mats Rimdahl och Christer Örjestam av kumpanen Göran Axelzon (även kallad Yxmannan) den 27 april 1988. Dels handlar det om Ioan Ursuts rymning den 28 maj samma år.

Anstalt 1988 har premiär på lördag 28 maj. Då länkar studenterna till en ny hemsida från Facebooksidan och därifrån länkas till själva audioguiden. De finns även på Instagram. Sedan lyssnar man i telefonen och guidas längs rymmarnas flyktväg.

Projektledaren Amanda Wendelius Nyström och manusförfattaren Fredrik Selldén möter mig utanför fängelseporten. Övriga i gruppen är Christoffer Granberg, Carl Gustafsson & Andreas Timgren.

– Med startpunkt vid fängelsegrindarna kommer lyssnaren att ledas längs fångarnas flyktväg, berättar de innan jag börjar lyssna.

Exakt var den gick ska jag inte avslöja i förväg. Turen tar en kvart. En berättarröst dramatiserar och fördjupar händelserna under vägen. Vi får också höra intervjuer med två dåvarande vakter och ögonvittnen – Jan-Olof Öster och Jan Wickberg.

 

Stanna här och lyssna med Amanda och Fredrik
På bänken under fängelsemuren får man slå sig ner en stund och lyssna till berättelsen om hur rymlingarna tog sig ut just här.

 

Inspiration har de fått från en audioguide över fängelset Alcatraz på en ö utanför San Francisco, som Fredrik har besökt. Det lades ned 1963, och är numera ett känt turistmål. I Sverige är audioguider ett ännu ovanligt men växande medium som inte minst studenter vid Linköpings universitet ser till att föröka.

Guiden ska finnas tillgänglig 24 timmar om dygnet och vara gratis. Via länken på hemsidan strömmar man en ljudfil till sin telefon. Behöver man pausa eller backa lite är det bara att göra det. Stadsmuseet har visat intresse av att överta den efter sommarens slut.

– Vi har fokuserat mycket på att inte se rymlingarna som hjältar, säger Fredrik Selldén.

Fast rymningarna är intressanta. De skedde mitt i staden på spektakulära sätt. Vapen var inblandade i det första och en simtur i det andra. Det var också bara en månad emellan dem. Norrköpingsfängelset var också det sista stadsfängelset som lades ner. Det finns egentligen många fler historier att berätta.

– Och vi tar också upp att väktarna mådde dåligt efteråt, inflikar Amanda Wendelius Nyström. Vi romantiserar inte.

 

Amanda och Fredrik
Springande över Dragsbron togs sig Rimdahl och kumpaner över till andra sidan och till den väntande flyktbilen vid Moa Martinsons torg.

 

Handledare på KSM har varit Lars Jonsson och Annelie Norberg. Gruppen har valt att dela upp sig i strikta roller, vilket har varit en stor fördel, säger de. De är sugna på att arbeta mer med audioguider i fortsättningen, säger de. Som ett komplement till levande guidningar är det ett perfekt medium för exempelvis museer.

Några i gruppen har också parallellt skrivit en uppsats om debatten kring fängelsets bevarande eller omvandlande till bostäder. De har varit noga med att hålla sig neutrala i debatten, säger Fredrik Selldén.

Det behöver inte jag vara. Jag tycker det är vansinnigt att riva bort ett stycke historia till förmån för exklusiva lägenheter. Det som Riksbyggen vill bevara är bara spillror, smulor. Passa på att besöka Norrköpings Teaterkompanis Johnny Cash-utställning senast 6 juni och bilda dig en egen uppfattning.

Det skulle bli ett fantastiskt kulturhus av dessa lokaler. Och ett turistmål.

© Text: Michael Strandhed
© Foto: Michael Strandhed och Anstalt 1988

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

INTERNET Norrköping

Från 28 maj 2016

Anstalt 1988

Audioguide

Prod: Anstalt 1988; Kultur, samhälle, mediegestaltning; Linköpings universitet

LÄNKAR
Anstalt 1988 hemsida Facebook Instagram
Norrköpings Teaterkompani hemsida Facebook
Rädda Norrköpings fängelse Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.