• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Filmen I det gula huset öppnar för samtal (recension)

Andreas och Robert
Befriad. B Robert Gustavsson har gjort upp med barndomens övergrepp, främst genom terapi och genom boken Jag ska döda er alla. I Andreas Gustavsson dokumentära road movie I det gula huset följer vi resan tillbaka. I bakgrunden hänger tavlan som gav honom kraft i barndomen.

 

Road movie gör upp med det förflutna

 

”Fuck!” Dokumentärfilmen I det gula huset handlar om att det finns ett möjligt efteråt. Författaren B Robert Andersson reser tillbaka till barndomsbygden. Under alla varma möten ligger vetskapen om det som hände då. Där. I det gula huset.

Filmen visas på Cnema 31 maj med Gunnar Bergström som inledningstalare.

 

Andreas Gustavsson
– Jag bara högg kameran och hängde på. Andreas Gustavsson har klippt ner åtskilliga timmar film till en dokumentär som främst visar Roberts möten på sin resa. Under ytan bubblar känslorna som väckts av vetskapen om övergreppen för länge sedan.

 

Norrköpingssonen Andreas Gustavsson gör sin debut som filmskapare med en stark dokumentärfilm om sexuella övergrepp mot barn. Det är första gången Andreas och författaren B Robert Andersson samarbetar och med ett bra resultat.

Filmen I det gula huset bygger på Roberts bok Jag ska döda er alla. Bokens omslag är en målning av konstnären Jan Erik Ohlzon. Tavlan visar Jesu grav där en gråtande pojke står bredvid den döde Jesus liggande på en bänk. För de flesta barn är nog tavlan skrämmande men den skänkte Robert tröst under de övergrepp han utsattes för.

Filmen följer Roberts resa tillbaka till Kramfors och det gula huset där allt började. En road movie som blir till en uppgörelse med det förflutna.

Inga scener i filmen är repeterade så allt sker för första gången. Kameran följer Robert på hans resa mot det förflutna. Vi får möta personer som varit viktiga i Roberts liv, både de från barn- och ungdomsåren och de som varit del i hans tillfrisknande.

Här finns bland andra konstnären vars tavla som skänkte tröst under övergreppen, lärare, klasskamrater, anonyma alkoholister och narkomaner (AA och NA) terapeuter med flera.

 

I det gula huset
Naturens skönhet. Ett behandlingshem B Robert Andersson bodde på som ung stökig man ligger fantastiskt vackert. Det var här han började minnas.

 

Boken tar sin utgångspunkt i ett sexuellt övergrepp på Seth (bokens huvudperson) då han var fyra år och de följder detta får för honom senare under uppväxten. I filmen följer vi författaren på en resa tillbaka till hembygden där övergreppen utspelade sig.

Efter ett boksläpp på Kramfors konsthall där släkt och bekanta närvarade vet alla vad som hände. På vägen stannar vi till för att besöka en del av de personer som varit viktiga i B Robert Anderssons uppgörelse och försoning med det som varit. Vi får ta del av den fantastiska naturen i Ådalen och samhället Kramfors. En bjärt kontrast till de smärtsamma händelser som filmen förmedlar i ord.

Det är framförallt två scener som berör. Vid ett besök i skolan där Robert gick på mellanstadiet fick vi ta del av en spontan delning då en medarbetare berättade om ett sexuellt övergrepp han varit utsatt för som barn.

Den andra scenen är besöket vid det gula huset och den smärta som förmedlades. ”Det var här sängen stod, där övergreppen började – FUCK!”.

Huset som en gång var välordnat och omskött är idag ett nedgånget ödehus. En symbol för att det gamla är och ska förbli i det förgångna. Det går trots allt att komma vidare.

 

I det gula huset
Trappan upp. Filmen visar Roberts resa, steg för steg. Det är ingen speldokumentär som försöker återskapa händelserna som skildras i boken. Filmens styrka ligger i att visa att det finns ett möjligt efteråt.

 

Inget samhälle är väl friskare än de hemligheter det bär. Eftersom sex generellt är svårt att prata om för de flesta så är sexuella övergrepp mot barn i det närmaste tabu. Vuxenvärlden föredrar ofta att vara tyst, sopa problemet under mattan för att slippa hantera det. Det blir till en tyst familjehemlighet. Omgivningen vill inte se och de sociala myndigheterna föredrar alltför ofta att lägga det åt sidan trots att det rör sig om ett grovt brott.

Därför tar de barn som utsätts för sexuella övergrepp på sig skuld och skam för det som hänt. Barnet blir övergivet av en tyst vuxenvärld som väljer att se mellan fingrarna och får stå ensamt med sin smärta. ”Jag är smutsig, det är mig det är fel på”.

I dag arbetar B Robert Andersson som terapeut på Valbo behandlingshem för personer med alkohol och drogproblem. Han är även ute och föreläser. I sin verksamhet möter han ofta personer som har blivit utsatta på samma sätt i barndomen som han själv. För många blir drogandet ett sätt att överleva trots allt, innan konsekvenserna blir för stora. En del har viljan att gå igenom en behandling men många dör eller hamnar i fängelse.

Filmen förmedlar trots det svåra ämnet ett positivt budskap. Vi måste lyfta upp problemet i dagens ljus för att ge dessa barn det som behövs för att ta sig igenom det som hänt och faktiskt lagföra förövarna för att lägga skulden där den hör hemma. Vi måste ge alla chansen att skapa sina egna liv.

© Text: Roland Johansson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Filmklipp ur I det gula huset av Andreas Gustavsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

31 maj 2016 kl 13 FÖRANMÄL
I det gula huset
Dokumentärfilm

av Andreas Gustavsson
Musik: pg.lost
Closelife media
Inledningstalare/föreläsare: Gunnar Bergström

LÄNKAR
Jag ska döda er alla / I det gula huset trailer FB-info
Closelife media Facebook
Valbo behandlingshem hemsida 
Cnema hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.