• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Pelikanen spelar parkteater för alla barn

Eva Carlsson
Klädd för teateräventyr. ”Vi vill visa vad vi är för slags teater”, säger Eva Carlsson i Teater Pelikanen när hon presenterar sommarens parkteater för de yngsta barnen.

 

Nyanlända barn är extra välkomna

 

Sol-Ägget ligger och väntar i skogsgläntan. Fast i parken. Kanel och Kanin kommer. Molly Blom kommer. Och så Kanel och Kanin igen. Fyra olika uppsättningar med sammanlagt tretton föreställningar spelas runt om i kommunen med start på söndag i Vasaparken. Teater Pelikanen spelar i parkerna i sommar med gratis familjeföreställningar för alla barn, nyanlända barn är extra välkomna.

I torsdags släpptes programmet där föreställningarna i Vasaparkens och Folkparken slagits ihop med de som bekostas av integrationsbidraget från Norrköpings kommun. Det blev en hel turné.

Teater Pelikanen uppmärksammar barn och barns världar och väjer inte för allvarliga ämnen i sina uppsättningar. De skriver ofta eget manus eller gör dramaturgiska bearbetningar av barnböcker och använder specialskriven musik.

Flera av pjäserna är äldre uppsättningar som hängt med i flera år, men vad gör det när publiken ständigt föryngras. Molly Blom är en crazy clownföreställning om relationer, Sol-Ägget en drömsk historia med älvor och grodor, och Kanel & Kanin är en mycket charmig och nästan ordlös föreställning för de yngsta. I augusti har helt nya uppsättningen Kanel och Kanin 2 (och alla känslorna) premiär.

Varje föreställning avslutas med en dansworkshop och saftkalas för barnen!

En viktig målgrupp för sommarens föreställningar är asylsökande familjer och deras barn. Teater Pelikanen söker kontakt med föräldrarna för att få fram hemländska barnvisor. Man betonar att man vänder sig till alla barnfamiljer och hoppas att teaterverksamheten kan bygga broar och förståelse mellan olika nationaliteter.

– Vi har erfarenheten att parkerna är bra platser för möten med barn och familjer, alla får vara med, säger Eva Carlsson i Teater Pelikanen.

Flera föreställningar spelas i Hageby där det finns många asylsökande boende men också i Kolmården (Orrekullagården vid Sandviken) och vid Turistgården i Lagerlunda finns på turnéplanen utöver Vasaparken och Folkparken.

– Nu ska vi ut på turné till asylboendena för att tala med föräldrarna. Vi hoppas att de vill hjälpa till under och efter föreställningarna, avslutar Eva Carlsson som fyllt bilen med affischer och flygblad.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

BARNTEATER I PARKEN Norrköping

Sommaren 2016
Kanel och Kanin 1
Sol-Ägget
Molly Blom
Kanel och Kanin 2
Medverkande: Eva Carlsson, Marcho Marchev och Viktor Hedman

Prod: Teater Pelikanen med stöd av Sensus och Norrköpings kommun

TURNEPLAN

Juni

12/6 kl 14 Vasaparken
Kanel och Kanin 1

14/6 kl 14 Folkparken
Sol-Ägget

15/6 kl 13 Vasaparken
Sol-Ägget

27/6 kl 10 Hageby (Portalen)
Kanel och Kanin 1

28/6 kl 14 Folkparken
Molly Blom

29/6 kl 13 Vasaparken
Molly Blom

Juli

17/7 kl 14 Sandviken (Orrekullagården)
Sol-Ägget

22/7 kl 14 Hageby (Portalen)
Molly Blom

Augusti

5/8 kl 10 Hageby (Portalen)
Kanel och Kanin 2

7/8 kl 14 Getå
Kanel och Kanin 2

9/8 kl 14 Folkparken
Kanel och Kanin 2

14/8 kl 14 Lagerlunda (Träffpunkten)
Kanel och Kanin 2

21/8 kl 14 Ektorp (Vattentornet)
Kanel och Kanin 2

LÄNKAR
Teater Pelikanen hemsida Facebook
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.