• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sythercopie spelar Rasmus på luffen i år

Fröken Hök och Rasmus
Inspektion. Rasmus (Albin Märsund) har ett ansträngt förhållande till Fröken Hök (Henny Helsing).

 

”Vad barn måste gå igenom för att bli sedda”

 

Vad ett barn måste gå igenom för att få kärlek och bli sett. Det är vad Rasmus på luffen handlar om, Teater Sythercopies familjeföreställning i sommar. När ensemblen repeterar hoppas Rasmus få rika och vackra föräldrar men det blir en fattig luffare han slår följe med.

Astrid Lindgren med Teater Sythercopie är en stark sommartradition. Även i år utspelas en spännande historia på Wallbergska gården mitt i Söderköping. Ensemblen har börjat repetera utomhus samtidigt som kulisser och publikens sittplatser växer fram på gårdsplanen. Premiär strax före månadsskiftet juni-juli.

 

Rasmus på luffen
Regissör med back-up. Frida Nyström leder arbetet med skådespelarna. I bakgrunden finns manusförfattaren Mats Huddén att fråga till råds.

 

– Astrid Lindgren var så bra på att stå på barnens sida. Tänk på Emil och Rasmus som kämpar i tillvaron, ibland mot de vuxna. När det ställs på sin spets så är det vad barnen måste gå igenom för att få kärlek och bli sedda, säger Mats Huddén som skrivit manus.

Han finns också med under repetitionerna som mentor för regissören Frida Nyström. Som om hon skulle behöva en sådan, tänker jag om verksamhetsledaren för Kvartersteatern i Norrköping som regisserar minst tre föreställningar per år och stöttar många fler.

– Det är superkul med Mats som mentor igen. Det är berikande att ha något att fråga och att föra samtal med. Lyxigt!, kontrar Frida Nyström.

Förra året var första då hon gästade Sythercopie och regisserade Emil i Lönneberga. Det föll väl ut och nu fortsätter samarbetet. Emil är också med, nejvisst, det är Albin Märsund som spelat Emil både med Chopp event i Norrköping och med Sythercopie, och som nu tar sig an rollen som Rasmus.

– Emil tänkte inte på att det han gjorde blev hyss. Rasmus… det är lite mer synd om Rasmus, jämför Albin Märsund.

Albin är en erfaren skådespelare vid det här laget, men så började han tidigt.

– Jag började hemma, först för kompisar och för mamma och pappa, förklarar Albin.

Sjunger gör han också. Vid första mötet med Paradis-Oskar, sjunger de ”Var skog har nog sin källa”, visan Hjärtats saga, så intet öga blir torrt. Åtminstone tänker sig Paradis-Oskar det när han ska spela för pigor och fruar och få en slant.

– Rasmus letar efter nya föräldrar, rika och vackra, förklarar Tim Brodin som spelar luffaren Paradis-Oskar och som blir den Rasmus slår följe med istället.

– Först är jag lite rädd för dig. Sen lär jag känna honom och  tycker om honom mer och mer, beskriver Albin Märsund relationens utveckling.

 

Rasmus på luffen
På höskullen, fast den inte är byggd ännu. Paradis-Oskar och Rasmus bekantar sig med varandra. Tim Brodin och Albin Märsund i rollerna.

 

Även Tim Brodin har varit med förr, han och det röda dragspelet var med i Emil i Lönneberga förra året. Då spelade han drängen Alfred och nu är han åter huvudrollens vuxenkompis. Han och ytterligare en rad av skådespelarna kommer från Kvartersteatern i Norrköping.

– Kul att spela utomhusteater så här på sommaren, kommenterar Frida Nyström.

Det passar bra för Teater Sythercopie som mest satsar på teater med sina vuxna medlemmar med Krönikespel under Gästabudet och historisk promenadteater i samarbete med S:t Ragnhilds Gille.

När det gäller familjeföreställningarna är Sythercopies styrka att producera dem, stå för byggen, kostymer och publikarbete.

– Det är ständigt en fråga om att hitta lämpliga personer, säger producenten Carl Gustav Pettersson.

Tillbaka till repetitionerna i den halvfärdiga kulissen på gårdsplanen. Frida följer med i manus där Rasmus gång efter annan krockar med strama fröken Hök som bestämmer på barnhemmet. Han och alla de andra barnen längtar efter att få egna föräldrar. Besvikelsen blir stor när det senaste barnlösa paret åter valt en flicka. Då bestämmer han sig för att rymma.

– Jag har alltid velat berätta om människor som är utanför och vill bli sedda. Det handlar om kampen mellan ont och gott, jag har ställt mig på barnens sida, berättar Mats Huddén som skrev manuset för många år sedan när han höll i barnteatern i Gamla Linköping.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

WALLBERGSKA GÅRDEN Söderköping

29 juni – 16 juli 2016
Rasmus på luffen
av Mats Huddén efter Astrid Lindgren

Regi: Frida Nyström
Producent: Carl Gustav Pettersson
Producentassistent: Boel Märsund
Rekvisita: Boel Märsund
Kostym: Carola Fogelgren
Musikinstudering: Thorbjörn Alexandersson
Musiker: Jacob Huddén
Prod: Teater Sythercopie

SKÅDESPELARE
Rasmus – Albin Märsund
Paradis-Oskar – Tim Brodin
Fröken Hök – Jenny Helsing
Gunnar – William Åberg
Peter – Asgeir Ari
Emil – Joshua Jansson
Handlaren – Kushtrim Krasniqi
Handlarfrun – Lieze Broeders
Länsman – Mons Gregemark
Polis Bergqvist – Kushtrim Krasniqi
Lif – Adrian Stenström
Liander – Joakim Malmberg
Fru Hedberg – Lotta Bäck
Pigan Anna-Stina – Ebba Boll
Martina – Lieze Broeders

LÄNKAR
Sythercopie hemsida Facebook FB-evenemang
Mycket teaternöje även sommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu 26/5 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.