• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Våldsam höststart för Cnemas Kalla kårar

The Neon Demon
Ny modell. Jesse är ung och vacker, en inte helt hälsosam kombination. I alla fall inte i Los Angeles där skräckfilmenThe Neon Demons utspelar sig.

 

Skrämmande besatthet av det yttre

 

Äntligen är det säsongspremiär för Cnemas temakvällar ”Kalla Kårar”. Ett utmärkt komplement till deras andra visningar, för oss som gillar skräck och att gå på bio på fredagskvällar. För visst är det något speciellt med bio på just fredagar? Man är lagom mör i både kropp och sinne efter arbetsveckan och försvinner lättare in i filmens värld.

Sen är det ju en utmärkt anledning för att besöka en godisaffär innan besöket och kanske till och med ta en öl och diskutera filmen efteråt. Så jag ser fram emot fredagarna i skräckens tecken på Cnema i höst.

The Neon Demon är den danska regissören Nicolas Winding Refns tionde film och utan tvekan hans snyggaste hittills i karriären. Varje bildruta är verkligen ett konstverk i sig. Har man sett hans två senaste filmer Only God Forgives och Drive så känner man igen sig ganska snabbt i både tempo, ljussättning och framförallt i musiken. Men det sistnämnda är inte så konstigt eftersom han har använt samma kompositör, Cliff Martinez i alla tre.

 

The Neon Demon
Iscensatt död. Filmen är oerhört estetisk, med omsorg om foto, ljussättning, musik och rytm.

 

Handlingen är placerad i Los Angeles (samma som Drive, vilket märks framförallt i vissa scener där miljön är nästan identisk) där den 16-åriga blivande modellen Jesse precis anlänt till storstaden. Vi får följa hennes stapplande steg mot toppen medan hon träffar ett gäng andra modeller och en sminkös.

Hennes nyfunna vänskapstrio må verka trevlig till en början, men verkar ha en dold agenda och deras besatthet av det yttre är skrämmande.

Jag vill inte berätta mer om handlingen eller om vissa specifika scener för då kommer jag bara att förstöra er upplevelse. Allt jag kan säga är att Elle Fanning i huvudrollen är magisk i sin gestaltning av den sårbara Jesse. Filmens ljussättning är den bästa jag sett sedan Michael Mann’s Manhunter (1986) och soundtracket är årets bästa än så länge. (Det sämsta med filmen var utan tvekan Keannu Reeves, hans scener borde ha klippts bort.)

Tilläggas bör även att filmen är väldigt, väldigt långsam. Nästintill smärtsamt till och från. Och våldet är som vanligt i Nicolas Winding Refns filmer oerhört brutalt. Har du chans att se den på bio, gör det! Där kommer fotot till sin rätt.

© Text: Fredrik Frank/Filmföreningen VideoWest
© Foto: The Neon Demon

CNEMA Norrköping

12 augusti 2016
The Neon Demon

Film av Niclas Winding Refn

KALLA KÅRAR – filmserie på Cnema
12/8 The Neon Demon
16/9 Lights Out

LÄNKAR
The Neon Demon imdb
Cnema hemsida Facebook
VideoWest filmförening Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.