• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teater Fenix om glömska och minne

Vad var det jag glömde?
Flyttdags. Elsa ska packa. Fröken Minne hjälper till. Vad var det jag glömde? är Teater Fenix nya uppsättning som har premiär på Teater Bråddgatan 34 på söndag. I rollerna Åsa Forsberg och Alexandra Ekelöf.

 

”Jag tänker att de är minnesresenärer”

 

Att. Vad. När. Efter pressvisningen ligger tre små molnformade papperslappar med var sitt ord på första bänkraden på Teater Bråddgatan 34. Vad var det jag glömde? är Teater Fenix nya föreställning. Åsa Forsberg har sökt nya samarbetspartners till projektet.

Med söndagens premiär får Teater Bråddgatan 34 en ovanligt tidig start på höstens barnteatersäsong.

 

My Areskough, regissör
En fyraåring ser andra saker än en nioåring. Regissören My Areskoug framhåller att en och samma föreställning ger olika intryck beroende på vem som ser.

 

Målgruppen är barn mellan 4 och 9 år. Ändå handlar Vad var det jag glömde? om Elsa, som är en gammal dam med rullator, dåligt minne och flyttbestyr. Manus har skådespelaren Åsa Forsberg skrivit tillsammans med kollegan Martin Öster, som egentligen lämnat Teater Fenix och Norrköping. Med manusskrivandet har de funnit ett nytt sätt att samarbeta.

– Vi har haft provpublik, berättar regissören My Areskoug. Barn i olika åldrar ser samma pjäs på olika sätt.

Åsa Forsberg, som är kärnan i Teater Fenix tillsammans med producenten Linda Moberg, spelar Elsa. Alexandra Ekelöf, nyutbildad från Valla folkhögskolas linje för Scenkonst, spelar Fröken Minne, hon som har koll.

– Vid våra workshops har vi fortsatt att fundera över grundidéerna, frågat oss vem fröken Minne är och improviserat oss fram. Det är krävande för skådespelarna att kasta sig ut och bara pröva, framhåller regissören.

Det är första gången My Areskoug samarbetar med Teater Fenix. Hon är utbildad mimartist och erfaren regissör och har länge arbetat med flera av Sveriges kända fria teatergrupper med inriktning mot en mer fysisk gestaltning.

Scenografen Sara Kander arbetar ofta tillsammans med My Areskoug , också i denna uppsättning. Scenografin är minimalistisk, två ulliga moln vars form alltså går igen i Elsas minnesanteckningar. Sara Kander nämner bland annat konstnären Magritte som inspiration.

– Jag tänker mig att de är minnesresenärer, därför har jag gett dem tidlösa resekostymer, fortsätter Sara som även står för scenkläderna.

 

Vad var det jag glömde?
”Min man spelade i en orkester,” säger Åsa Forsbergs Elsa. Att musik väcker minnen har ensemblen tagit fasta på. Alexandra Ekelöfs Fröken Minne förvandlas raskt till en stilig violinist.

 

– Jag blev så glad när Åsa frågade, säger Alexandra Ekelöf som nu kan räkna med att till och från få spela fröken Minne under flera års tid då Teater Fenix uppsättningar har ett bäst före-datum som sträcker sig mycket långt fram i tiden.

Åsa Forsberg som alltid haft en fysisk spelstil och gärna gått in i olika clownroller har här hittat en jämbördig partner. Alexandra har många kompetenser utöver den fysiska teatern, hon sjunger, spelar fiol och är eldartist. Ja just det, hon kan ljudproduktion också och står för föreställningens musikmix.

– Jag har alltid längtat efter att kunna kombinera alla mina uttrycksmedel, säger Alexandra Ekelöf som kände att hon hamnade rätt på scenkonstutbildningen och nu i uppsättningen med Teater Fenix.

Vid pressträffen får vi se några inledande scener. Det fysiska uttrycket är framträdande. Elsa dansar med rullatorn och letar fram sina lappar. Hon glömmer men hon minns också, samma minne kommer fram om och om igen. Skärpta fröken Minne hjälper till.

För vuxna åskådare med sina livsperspektiv kan där finnas smärtsamma ögonblick, men också vackra.

– Se det tillsammans med barn så ser du att det inte bara är sorgligt, råder My Areskoug.

– Det är inte lätt att göra teater. Det är skört. Det måste hända – nu!, avslutar Åsa Forsberg.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

21 augusti, 18 september samt 4 – 6 oktober 2016
Vad var det jag glömde?

av Martin Öster och Åsa Forsberg
Regi: My Areskoug

Scenografi & Kostym: Sara Kander 
Sömnad: Gunn Höög
Musikansvarig: Alexandra Ekelöf
För 4 – 9 år
Prod: Teater Fenix

SKÅDESPELARE
Åsa Forsberg
Alexandra Ekelöf

LÄNKAR
Teater Fenix hemsida Facebook  Nya Facebooksidan
Alexandra Ekelöf hemsida
Linjen för scenkonst, Valla folkhögskola hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook Barnteater hösten 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Teater Fenix om glömska och minne

  1. Pingback: Teater Fenix om glömska och minne | Prensa Norrköping