• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gästabudet satsar på två musikfestivaler

Gästabudshållare
Festfolk. Många samarbetar för att bjuda in till Söderköpings Gästabud. Här har representanter från arrangörerna samlats i Brunnsparken där arenan byggs upp.

 

Ny musikfestival och ny teaterscen

 

Gästabudet goes metal. Inte bara riddarrustningar, alltså. Vid sidan av NoMeMus, den nordiska medeltidsmusikfestivalen, i kyrkorna, bjuds på ännu en musikfestival. Årets Gästabud möblerar om både i programmet och på stan och lägger dessutom till en scen för teater.

Söderköpings Gästabud utspelas under kommande helg. Intensiva dagar som tjuvstartar redan på torsdagskvällen med en kyrkokonsert. Tornerspel, hantverksknallar, teater och musik, föreläsningar och pröva på.

– Musikfestivalen på lördag kväll är den stora nyheten, med allt från visa till hårdrock. Lite tuffare och mycket säckpipa, utlovar Kicki Tosthed som lagt programmet.

Bastardus Sans, Vagando och Trix som återkommer varje år får sällskap av Jordbrands punkiga medeltidsmusik, Stormfruns piratprogg, Obscurus Orbis medeltida hårdrock och Black Magic Fools heavy metal-folkmusik. Dessutom med en stor eldshow mitt i, Trix har bjudit in en vängrupp från Japan till ”Fire-battle”.

 

Lars Jonsson, NoMeMus
Symphonia. Den lilla lådan med veven är ett musikinstrument som var vanligt under medeltid fram till barocken.

 

NoMeMus, alltså Nordisk festival för medeltida musik, går åt andra hållet. Här är ambitionen att nå det ursprungliga uttrycket. Konstnärlige ledaren Lars Jonsson visar upp sin lilla symphonia, en låda med strängar som kan tryckas mot ett hjul.

– Man kommer musiken närmare genom att ha de här instrumenten, säger Lars Jonsson och vevar så att hjulet sätter strängarna i svängning.

NoMeMus bjuder på tre konserter. Medeltida helgonlegender med Scala Jacobi på torsdagen. Sånger från det medeltida Spanien med norska Al Andalus på fredagen. Inför lördagens konsert med Ensemble Gemma som sjunger ur Torstunamissalet från 1300-talet hålls ett föredrag om missalet från Paris som hamnade i uppländska sockenkyrkan i Torstuna.

Gästabudet möblerar om i Söderköping. Alla knallar och hantverksworkshops hittas numera i kyrkparken vid S:t Laurentii kyrka, där det också vankas underhållning på Grässcenen. Alla stora shower ges i Brunnsparken dit prova på-aktiviteterna flyttar. Hagatorget rymmer både mat och musik.

Rådhustorget innehåller blandade aktiviteter för stora och små. Därifrån är det nära till Wallbergska gården som i år blir scen för teater-, magi- och musikföreställningar.

 

Arkadia, Jubileumsshowen
Magiker. Arkadia trollar på gator och scener. Bilden är från förra årets Jubileumsshow.

 

Förra årets nyhet med tornerspel för barn från hela länet blir av igen. På fredagen, väntas tusen barn från Mjölby i väster till Finspång i norr och Valdemarsvik i söder sitta i arenan och heja på riddarna som tävlar till häst.

– Barnen är otroligt peppade. Många kommer att klä ut sig, berättar kultursekreterare Karolina Nilsson.

Drothems kyrka öppnar för drop-in-vigsel i Drothems kyrka. Giftassugna bör komma ihåg hindersprövningsintyget. I kyrkorna blir det både mässor och konserter.

Föreläsningarna hålls i S:t Laurentii församlingshem. Förutom Torstunamissalet handlar det om vad östgötska skelett berättar för forskarna och om klosterträdgårdar.

Informations- och biljettält finns både på Hagatorget och i Brunnsparken. Under förra årets gästabud kom cirka 25.000 besökare. Om Parkeringsplatserna vid Kanalhamnen och Stinsen är fullpackade finns parkeringsmöjligheter på andra sidan E22, vid Sporthallen och Fixområdet.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

SÖDERKÖPING

25 – 27 augusti 2016
Nomemus

Nordisk festival för medeltida musik

SÖDERKÖPING

26 – 28 augusti 2016
Söderköpings Gästabud

Tornerspel, medeltidsmarknad, gycklare, eldshow, musikfestival, föreläsningar m.m.

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida Facebook program
NoMeMus hemsida Facebook

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gästabudet satsar på två musikfestivaler

  1. Pingback: Al Andaluz – musik från andras medeltid – KULTURSIDAN.nu